hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區巴士發展計劃修訂方案
開啟左側

[經歷分享/報告] 大埔區巴士發展計劃修訂方案

張偉沖 發表於 2014-7-5 08:57 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-7-4 23:07 發表

因為現在聯合道是75X獨市,而且有不少客源,加上沒有其他競爭對手,就算75X再兜,都吸到客,而且因為兜路,所以儲到夠客,開到較密的班次.

所謂的獨市有幾多客先?
盲目反對 香港已死
kay 發表於 2014-7-5 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-5 08:57 發表

所謂的獨市有幾多客先?
其實你明唔明咩野叫做獨巿位

如果獨巿唔多客就可以殺線

51九巴一早殺左佢,一年可以蝕少過百萬
世界很簡單 人類很複雜
Oliver_ME16 發表於 2014-7-5 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-5 08:57 發表

所謂的獨市有幾多客先?

張生,D客係有腳去選擇自己坐o既巴士線,
多唔多客大家有眼見.
如果冇客點解你唔提議成條75X取消左佢?!
我...
張偉沖 發表於 2014-7-5 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-5 10:59 發表
其實你明唔明咩野叫做獨巿位

如果獨巿唔多客就可以殺線

51九巴一早殺左佢,一年可以蝕少過百萬

聯合道得一架車返大埔, 咪係獨市位囉,
但我就正正要問究竟聯合道佔左75X 多少客? 值唔值得紅土的乘客為呢個位去找數?

我從來無講過要取消75X, 只係認為75X 應簡化路線,

改為跟第一代85X (即係彩虹道入鑽鐵) 行, 或者跟現時85X 入大隧 (即太子道東上大隧),
聯合道用轉乘取代.

51 係社會責任線, 無得取消, 因為荃錦公路川龍打後連小巴都無,
所以九巴亦為51 的車裝手動減速器, 同75X 根本無任何可比性.
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-7-5 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-7-5 12:25 發表

張生,D客係有腳去選擇自己坐o既巴士線,
多唔多客大家有眼見.
如果冇客點解你唔提議成條75X取消左佢?!

我只係提議75X 唔停聯合道, 聯合道用轉乘取代.
盲目反對 香港已死
shakugan2005 發表於 2014-7-5 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-5 12:52 發表

但我就正正要問究竟聯合道佔左75X 多少客? 值唔值得紅土的乘客為呢個位去找數?

改為跟第一代85X (即係彩虹道入鑽鐵) 行,  ...

依間公司還有責任可言? 九巴建議51用一架車搞掂
石頭 發表於 2014-7-5 20:25 | 顯示全部樓層

74A應該飛走大埔公路至沙田一段改經吐公同大隧,

變成74X輔助線,咁樣應該吸到唔少客~

74A縮去九龍灣工業區無客咩?呢個講法我唔同意,

當年改線時我地覺得有客係因為有幾個吸到客既地方,但係,

你睇佢九龍灣入面點行先la,兩頭唔到岸又去埋D無客既地方先,

Megabox又唔到,啟德又唔到,九展又唔到,又唔兜返出去觀塘道停九龍灣地鐵個站,

條線將所有潛在客源都SKIP哂,客從何來?
石頭 發表於 2014-7-5 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-5 13:19 發表

依間公司還有責任可言? 九巴建議51用一架車搞掂

而家乘車模式的確有變喎,51沿線大部份地方都不再是獨市,

元朗至雷公田有綠小72,川龍至荃灣有綠小80,獨市位得返中間一小段無咩人住既地方,

運輸署搞到咁樣,又難怪佢想縮線喎~

再講,自從西鐵通車後不少錦田八鄉居民改搭西鐵出入,

又有251A、251M、綠小71、608等線來往車站或元朗,

居民不再倚賴51出入~
271_N271 發表於 2014-7-5 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-5 12:52 發表

改為跟第一代85X (即係彩虹道入鑽鐵) 行,  ...
唔多亦唔係少
講完。
張偉沖 發表於 2014-7-5 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-7-5 20:25 發表
74A應該飛走大埔公路至沙田一段改經吐公同大隧,

變成74X輔助線,咁樣應該吸到唔少客~

74A縮去九龍灣工業區無客咩?呢個講法我唔同意,

當年改線時我地覺得有客係因為有幾個吸到客既地方,但係,

你睇佢九龍灣入面點行先la,兩 ...

你將74A 踢落吐公, 過到大埔班鄉紳先算啦,
上一次九巴想將73A 改去科學園唔行埔公, 都比大埔班鄉紳嘈到拆晒天.
盲目反對 香港已死