hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士發展計劃年中小結
開啟左側

[經歷分享/報告] 巴士發展計劃年中小結

樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-7-1 22:23 發表

簡單 D 啦
66M 66P 路線交換 , 66M (即原 66P) 加停福來邨永康樓
60M 早上 08:45 前屯門開保留屯門市中心做總站 , 荃灣開就 08:00 後起以屯門西鐵站做總站
成件事已經搞掂

btw 果然無估錯係江鳳儀 , 因為好似得佢 ...

我既建議係:
平日08:30前,60M,66M,66P維持現狀
平日08:30後和假日全日,60M延長至西鐵站,66P改為全日服務,66M不服務.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-7-1 22:30 發表

只係用下堆BBI慳下錢,竟然係"搵來賤"?
依家我用取消60既補償BBI係咪有錯先?

錢唔係用來咁慳既,返工就無謂左計右計啦,出街就更加唔好左計右計.
再者,60M轉234X都係11.7,仲唔駛兜葵興葵芳.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
樂仔〞 發表於 2014-7-1 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-1 22:39 發表

我既建議係:
平日08:30前,60M,66M,66P維持現狀
平日08:30後和假日全日,60M延長至西鐵站,66P改為全日服務,66M不服務.

我建議倒轉號碼只係成左避免混亂 , 加停福來邨永康樓明顯為統一 , 而家 66P 係唔停永康樓既
點解我建議 60M 咁遲先搬去西鐵站 , 係因為遷就 66M 平時 08:45 開個班 , 呢一班我會建議係最後一班既新 66P
Ravenclaw 發表於 2014-7-1 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-7-1 11:01 發表

時段問題的確係改過海線的一大障礙。

不過而家唔少過海線,包括東隧線、紅隧線,甚至西隧線,都有相當嚴重的編定私牌同過鐘,
我覺得唔一定係繁時,其實個別路線全日拆特快都唔係問題,至少搵新客得來又唔影響時段利益分配。
...

先多謝你提醒我111同101唔同時段

但113縮短之後應該會轉時段,到時要體過先知,如果佢唔轉時段,即系話將來只系去除左113過鐘私牌的問題...

聯營過海線,非常尷尬,就咁縮短減少私牌,巴士公司沒問題,但DC鬧,然後要補償,即系可能要改另一條過海線,即系又要轉時段,DC未必有問題,但論到巴士公司say no...

同埋,好多聯營過海線的區內問題都好嚴重,特別果堆九龍東隧線,全部都系區內線黎咁濟...

不過,你所講的新版秀茂坪過海線可能行得通(301x?),因為601區內問題唔算嚴重,可能應該要多謝下1A,亦都幾合我合味 (屎忽味)...

619 d區內就真系多到嚇死人,不論港島定九龍,所以619要改主線,機會近乎0,特別系d區內只會愈來愈多(港島殺18,上環客make sure去晒619)...

109果度,皇后大道東將來塞晒比109做,我同意的...

913我就唔BUY啦:

1. 窩打老道系好塞車架,彌敦道南行好時塞車就系因為窩打老道d車經碧街倒塞翻出去...
2. 同103一樣,113系區內/醫院線黎,又系果句,想搞九龍走線,要先搞好堆區內,但望下中九果堆區內線hea到?113一日存在,佢會寧願用113做呢d客...
3. 302的客量客緊比巴士公司知應否為慈雲山加多條中環線...
S3BL100 發表於 2014-7-2 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-1 20:30 發表

都唔知做咩係都要郁86B/87A上青沙, 郁86A/87B未得囉

有水泉澳同美田,正路都係搬 86B/87A 上青沙啦…
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-7-2 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-1 23:00 發表

先多謝你提醒我111同101唔同時段

但113縮短之後應該會轉時段,到時要體過先知,如果佢唔轉時段,即系話將來只系去除左113過鐘私牌的問題...

聯營過海線,非常尷尬,就咁縮短減少私牌,巴士公司沒問題,但DC鬧,然後要補償,即系 ...

113 而家過鐘私牌情況亦相當嚴重,其實縮短左後,唔改時段,似乎真係岩岩好…

至於 619,九龍段雙向的確有唔少流水客,改港島段亦唔會對呢班流水客有咩影響,
但港島段流水客大數都只限西行,東行唔見有太多人未過海就落車。

西行上繁東廊塞車,留返大部分班次跟原路去上環都 OK,但係其他時間
巴士公司要投放不成比例的資源維持班次,為左呢班流水客搞到咁,長遠係咪真係咁著數?我諗好難即時下到結論。

而上繁過後又有幾多人真係去上環?18P 其實都係得上環去唔到,
巴士公司留 2 仔殺 18,我覺得話佢地好精又得,話佢地好蠢亦得…

又或者,大不了咪 690 拉去上環,反正非繁 690 都唔係疏過 619 好多,
而且擺交廣同擺港澳碼頭,行車時間似乎應該無咩分別。

當然,俾我係新城,我就肥水不流別人田,2 仔無必要愈改愈快,留返條 18 但縮去上環未必係壞事,甚至諗下 25 西行經上環返碼頭…
佢地殺 18,已經搞到德輔道中 -> 灣北流水諗唔到有咩替代(唔通東廊特快線?)

至於 913,除左加快中上環返九龍外,我仲有一個諗法,係西區 -> 油麻地/旺角、油麻地 -> 黃大仙/慈雲山流水。
唔影響整體行車時間同時段分配的前提下,呢班客係值得做,
反正 113 都只係做多個愛民邨,但果度又有幾多中九龍流水客?做下廣華醫院仲好…

fb.com/scientisthk2usa/
ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-2 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-7-1 22:57 發表

我建議倒轉號碼只係成左避免混亂 , 加停福來邨永康樓明顯為統一 , 而家 66P 係唔停永康樓既
點解我建議 60M 咁遲先搬去西鐵站 , 係因為遷就 66M 平時 08:45 開個班 , 呢一班我會建議係最後一班既新 66P ...

倒轉號碼咪仲混亂
唔好諗P線一定係特別線/非全日線先得嫁...
張偉沖 發表於 2014-7-2 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-7-2 10:23 發表

113 而家過鐘私牌情況亦相當嚴重,其實縮短左後,唔改時段,似乎真係岩岩好…

至於 619,九龍段雙向的確有唔少流水客,改港島段亦唔會對呢班流水客有咩影響,
但港島段流水客大數都只限西行,東行唔見有太多人未過海就落車。

...

當年690 由港碼縮去交廣, 車費由$15.3 減到$12.8,
你重新將它拉去港碼, 係咪想全程加價先?
盲目反對 香港已死
ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-2 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-2 12:36 發表

當年690 由港碼縮去交廣, 車費由$15.3 減到$12.8,
你重新將它拉去港碼, 係咪想全程加價先?

當年借勢減價只因當時地鐵與巴士車費距離極大, 只為拉近與地鐵車費差距, 試圖吸引返乘客
港澳碼頭縮去交易廣場, 短得幾多!?
Ravenclaw 發表於 2014-7-2 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-7-2 10:23 發表

...

最大問題系上環客最多人的時段,2/2A永遠玩失蹤,跟著咁岩619老城時段又食到呢d人,然後619又行內告,變左灣仔灣北兩邊通吃,咁你估到呢d屎忽公司會點啦...

早繁果d $4.10的路線經常玩失蹤是常識吧?如果純粹體上環客,可能沒問題ge,但那怕619做緊的野不單是上環囉...

咁真系沒左619又沒問題呀,well,答你唔到...前:好彩的就自動自覺港鐵見。後:唔好彩的系等極都上唔到...

前者我接受,後者我不接受...

690拉去上環?我唔見得佢能夠再對690作出任何走線改動,佢頂多會繼續計屎忽數縮沙...

我講過,2殺到就神早死左,殺唔到佢咪殺18囉...非繁的確唔夠客讓2同18共存...

早繁唔留18系咪好事就唔敢講,但下繁唔留18系好事(都唔識頂閘ge,廢的),而夜晚東行變晒18P系低B,推人上10,只能讚佢善用資源,但對佢荷包唔見得有好處...

德輔道中去灣北坐東廊線有咩問題?又密又快(720夜晚/722除外)?再唔系再懶d,咪坐104囉,有人咁坐架...

同埋商業區去商業區有咩流水可言?頂多咪得小小 office友往來中環食lunch,好似老銅中午點解會有堆西裝友上18P灣北落,一樣...

講住咁多先...