hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士發展計劃年中小結
開啟左側

[經歷分享/報告] 巴士發展計劃年中小結

kay 發表於 2014-7-1 10:57 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-7-1 10:40 發表

西區其實反對聲音好勁,不過運輸署完全唔理,照推照做照批而已.
半山殺3B,改13,都有好強反對聲音.
其實後期班禮義廉都見好就收啦
我有時行西區,都唔係見太多反對banner,最多反對banner係半山區,依家班友就係度成功爭取保留某某路線

山下頂多都係見話"鐵路未通車唔應該cut線"等廢話banner

反而係43M次次擺上去傾都要改野,由田灣開經華富薄扶林、變成華貴開經田灣華富域多利道
再跟住變成南區循環"華富->田灣->華貴->華富"行走,西區由兜完堅尼地城站調頭就變成兜到去石塘咀先打道回府,又唔見18P/5X改完又改
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2014-7-1 11:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-1 01:30 發表

老實講句,近年出現的繁時過海快線目的都系只有一個,就系加快回車,無論101x定系106P下繁往港島方向都系...

我體得出一個好殘酷的事實,自從118改特快果單野成事之後,聯營過海線重組,驚動左巴士公司神經:時段...

稍為客量有翻咁上下的路線,佢寧願繼續碌到過晒鐘,想盡辦法大量私牌,or開辦呢d繁時快線去減少私牌去加快回車都唔會肯去淋個好的重組方案去改善主線服務...

因為重組路線,多數都會搞到時段,一轉時段,對巴士公司黎講,系有利定有害,比較難預算...而110/118果單野就講左呢樣野比大家聽...

101身為賺錢路線(10大?),仲要系客量相當高果種,考慮埋將來沙中通車後,紅磡馬頭圍需求預料大減的情況下,佢只會盡可能維持現時101的走線及服務,必要時淋下點殺111...

所以呢,如果日後有任何版友想重組聯營過海線主線的話(好客果d),最重要系計清楚個時段,唔好搞到個時段!例如:keep住個行車時間不變,拉長路線的,計下夠唔夠行,縮短路線的,計下總站可以積到幾多架車...

唔好笑呀...當好多人以為113縮去港碼系淋住體下109定113死好d的時候,佢可能其實系想體下沙中通車,到底應該踢113出軒尼詩道殺111,還是留111(繞經黃大仙)殺113,個戰場未必系109與113之間...

因為講到尾,111的確同101太重疊及111非繁唔好客,而113太多獨市位(包括九龍流水),好難殺,最後個戰場可能變左 111 VS 113 ...

時段問題的確係改過海線的一大障礙。

不過而家唔少過海線,包括東隧線、紅隧線,甚至西隧線,都有相當嚴重的編定私牌同過鐘,
我覺得唔一定係繁時,其實個別路線全日拆特快都唔係問題,至少搵新客得來又唔影響時段利益分配。

好簡單,好似 619 咁,一個時段 80 分,但係編定行車時間往往達 90 分鐘以上,甚至下繁個別班次有過百分鐘,
搞到九巴城巴每時段頭頭尾尾都要私牌做,九巴仲要吉車運過去對岸維持班次。
其實用返同樣資源,已經可以全日拆一條特快線,去程行東廊直飛灣仔去中環,
回程行紅隧飛東九廊啟祥道,再將 619 縮返入金鐘,兩條非繁各 20 分一班,咁就可以完全消除編定私牌。

而且拆條新線,仲可以加價,但新線快太多,乘客都會願意俾多七毫子至一蚊。

至於 101/111/113,我覺得唔係無空間改,最大問題在於下繁往九龍黃金時段,101/113 係新巴,但 111 係九巴,
所以我覺得 111 一定死唔去。

但 101/111 又的確太重疊,我覺得 101 除左全日拆 101X 加快回車外,仲可以拎埋 601 一齊玩,
又拆條秀茂坪中環全日特快(雖然 601 而家一個時段得 65 分,都係唔能夠徹底去除私牌維持班次),
去程行東隧東廊去上環,回程跟 101 入紅隧,不停隧道口,飛東九廊停九展同 megabox,經常怡道天橋去觀塘巿中心,上返秀茂坪

因為 101 下繁新巴時段同 601 overlap 幾多,所以大致亦唔會影響時段利益分配,
但係沙中線通車後,馬頭圍乘客一定大幅減少,趁勢而家開始搵九龍灣觀塘特快客,
好過兩巴 101/111 互搶,執人口水尾,到時馬頭圍都唔知仲係咪長做長有

到時又可以摺埋條 641,因為呢條新線一定快過 641 由灣仔去九龍灣觀塘,啟晴就 141 算數
而新線又可以收至少 $10.5,灣仔客倉又可以吸到一定數目的 $9.3 101 客轉投,都咪話唔和味

至於 113,的確同 109 重疊太多,而且唔係微蝕咁簡單,但上面已經講左,我覺得時段問題好難整死 111,
所以長遠出路呢,我會搏少少,灣仔俾晒 109,成條 113 變 913 改行西隧兼加價拉上慈雲山,
反正窩打老道可以直入西隧,而灣仔下繁太塞,俾中上環過中九龍乘客
有個唔使塞灣仔的選擇都好,就算行埋西環都會快過 113,況且西區得返一條 101 又係講唔過去

慈雲山上繁過海去中環又會快過而家太受東隧東廊塞車影響的 302,又可以摷到一班新客
fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2014-7-1 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-1 10:48 發表

正正係因為2加唔到價,所以死都要係大坑上橋,浪費晒D時間,都唔知老新點諗野.
最簡單,將2由中環縮去天后,然後KEEP番18仲好啦.

朝早果架2號係企人落老銅架...
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 11:32 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2014-7-1 11:08 發表

朝早果架2號係企人落老銅架...

其實2仔的確幾難搞,條線有幾水客係事實,條線蝕到趴又係事實,深入民心又係事實.
你想摺左條2仔,就算東區肯,中西都未必肯.情況同另一條蝕到趴既10仔一樣,都係難搞.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
capricorn 發表於 2014-7-1 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-1 11:32 發表

其實2仔的確幾難搞,條線有幾水客係事實,條線蝕到趴又係事實,深入民心又係事實.
你想摺左條2仔,就算東區肯,中西都未必肯.情況同另一條蝕到趴既10仔一樣,都係難搞. ...
10號蝕係咪因多$0客?
shakugan2005 發表於 2014-7-1 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-1 10:31 發表

雖然屯門區會聲稱不討論巴士發展計劃,但變相已經討論左.會議記錄已清清楚楚顯示議會對文件個別方案之意見.
59A縮短減價,明顯對碼頭區出入葵涌返放工客有利,而議會也正正強調59A繁時客量高以至難以登車,縮短路線正 ...

當66, 68, 68A等新界西北經荃灣出九龍市區既路線相繼cut哂後就得番59A一條線由新界西北經荃灣出深水埗, 而荃灣區自己果條老牌路線30就搞到不淪不類(經葵涌道出深水埗就唔得既, 當年30X全日照行西九龍直出旺角, 30行葵涌道出旺角未得囉, 係要經荔景山路仲要上埋麗瑤祖堯), 變到59A個問題係出左係荃灣往深水埗依度, 得個58M轉乘36A就有點兒那個, 同路既67M/69M唔搭得, 33A/37/38A又唔轉得!!!

至於屯碼果面, 59M/59X加到足夠既車就OK, 如果落哂咸水海就......

仲有明明本身就有60M轉乘59A既優惠, 有咩理由58M轉乘36A係屯門上車會冇優惠, cut左59A更應該增設相應既轉乘去替代60M轉乘59A, 上次重組66轉乘33A/37又當睇唔到, 點解下下所謂重組都當原有使用轉乘優惠既客死既, 更離譜既係所謂原有轉乘優惠仲要係再上一次重組整出黎既!
shakugan2005 發表於 2014-7-1 12:40 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-7-1 12:37 發表
10號蝕係咪因多$0客?

應該係太平, 同樣行車里數九巴收緊$5.5(講緊未加價前)
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-1 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-1 12:38 發表

當66, 68, 68A等新界西北經荃灣出九龍市區既路線相繼cut哂後就得番59A一條線由新界西北經荃灣出深水埗, 而荃灣區自己果條老牌路線30就搞到不淪不類(經葵涌道出深水埗就唔得既, 當年30X全日照行西九龍直出旺角, 30行 ...

算吧啦,一日有幾多人咁轉先得架,係都搭晒X車啦.
正如我一直提出不如取消88K<>87A轉乘一樣.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
capricorn 發表於 2014-7-1 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-1 12:40 發表

應該係太平, 同樣行車里數九巴收緊$5.5(講緊未加價前)
是否連油錢&人工都搵唔夠嗎?
shakugan2005 發表於 2014-7-1 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-7-1 10:38 發表

錦田區重視的那條叫251M.
當議員聽到51縮短後會加車俾54,簡直大叫PERFECT!

74A只係反對縮時,沒反對減班
277E預計7月中全日

51咁蝕落去都無謂, 縮去上村來往荃灣西站係好事既, 不過54真係要加班先好, 同埋251A可唔可以延長去元朗西, 唔好停八鄉路就算, 要接駁大欖隧道巴士線一樣可以去元朗轉, 唔通68A係263M取消後又要延長去八鄉路咩!

74A原有既轉乘優惠又當係死既?