hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士發展計劃年中小結
開啟左側

[經歷分享/報告] 巴士發展計劃年中小結

Snoopy@FB8617 發表於 2014-7-13 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-12 19:22 發表

如果聽佢地咁講呢,竟然老九佢選擇85C變85X,而唔系85M拉落紅磡殺85C的話,似乎老九的資源好似好充足下...

拿,上面有人話85C變85X多左客,呢個系亮點,但亮點在,呢堆客來自邊度?呢樣好重要...

如果有客因為快左,而唔繼續轉車(老 ...
85M同85C/X係沙田區服務既範圍唔同
85M延長係冇可能既事

問題有唔少部分係轉上紅磡搭東鐵同馬鞍山線呢...
lee批客老九由0變收七個幾八蚊

18X係由冇變有
85X係由一條85C演變
派少兩架車
每程縮左2.5公里
cut到cost之餘仲要多左客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
alex_yu1992 發表於 2014-7-13 01:30 | 顯示全部樓層
嚴格黎講係cut 3部

荔廠果部全日行得7點幾果轉

85M同85X無論係沙田同九龍服務範圍都唔同

已前85C係黃大仙到鑽石山好多時都有落無上
返得馬鞍山都坐85M
所以由85C轉行大隧果時已經無咩需要經黃大仙同鑽石山
Ravenclaw 發表於 2014-7-13 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-7-13 01:13 發表
85M同85C/X係沙田區服務既範圍唔同
85M延長係冇可能既事

問題有唔少部分係轉上紅磡搭東鐵同馬鞍山線呢...
lee批客老九由0變收七個幾八蚊

18X係由冇變有
85X係由一條85C演變
派少兩架車
每程縮左2.5公里
cut到cost ...

嗯...了解

咁講,85X多左客都合理少少,但呢堆應該系早繁住紅土的石門工業客?

上面我原本意思系85M,85C合拼,碌埋沙一先走,寧願一條碌晒佢,跟著全部收紅土價,將班次推到全日個位數好過拆特快...

anyway,咁算啦,咁到有鐵路競爭先再體下85X變化系點...
alex_yu1992 發表於 2014-7-13 05:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-13 01:31 發表

嗯...了解

咁講,85X多左客都合理少少,但呢堆應該系早繁住紅土的石門工業客?

上面我原本意思系85M,85C合拼,碌埋沙一先走,寧願一條碌晒佢,跟著全部收紅土價,將班次推到全日個位數好過拆特快...

anyway,咁算啦,咁到有鐵路競 ...

無可能一條碌曬
一來馬鞍山班客唔會比,就算過左都只會叫人保鐵,黃大仙慢左,土瓜灣又無快到
二來一城已經有82x

呢個年頭老將以前嘅區外流水線做特快
應該唔會再玩慢慢碌嘅區外線
kay 發表於 2014-7-13 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-7-12 22:44 發表

有呀!81, 89 都已經算係用最直接路線。
81:以深水埗、太子、旺角嚟講佢真係用咗最直接路線服務最大範圍,價格及時間同鐵路比較都算合理。
89:沙田區已經係站點不多但已經有足夠客量,九龍區路線亦算直接,如果好似89X取道大 ...
係某版友角度,81/89應該都有條件轉特快

當一架車用左最快既走線來回兩邊總站,而走線中間有站既話,唔知有無人會嗌"中途不停站"?

不過香港地,流水線的確仲有佢生存價值,不過應該只會由以前n條線做剩幾條大線算

今時今日特快呢個字似乎定義好含糊,跑一小段快速公路都已經可以話特快線,兜少某個地方又可以係特快線

用走線是否直接/迂迴去衡量可能會恰當
世界很簡單 人類很複雜
hadboy5 發表於 2014-7-13 11:41 | 顯示全部樓層
愚問:89可以點快,現在的路線係最直接不過,快唔快係見人見智,感覺上沙田區的獅隧觀塘線受歡迎過大老觀塘線
nickhei 發表於 2014-7-13 15:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2014-7-13 17:01 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-12 22:02 發表

拿, 我無咁講過,
但起碼荃灣區有條特快線直出旺角, 呢個唔過份啦

邊D 線幾十年來行最直接的路先?

想問清楚 閣下究竟講緊邊條線 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
chan6723 發表於 2014-7-13 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-13 01:31 發表

嗯...了解

anyway,咁算啦,咁到有鐵路競 ...

85X 多左客主要係紅磡同土瓜灣, 以前 85C 兜樂富黃大仙咁慢, 好多人寧願保鐵,
或者搭 85M 出新蒲崗轉車...

仲有部份大埔 / 粉嶺的轉乘客... 而家見 85X 大老山隧道都多左人上車...
始終 75X 比 85X 兜多好多路先落到土瓜灣...
教導子女遠離益童
張偉沖 發表於 2014-7-14 08:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-13 11:06 發表
係某版友角度,81/89應該都有條件轉特快

當一架車用左最快既走線來回兩邊總站,而走線中間有站既話,唔知有無人會嗌"中途不停站"?

不過香港地,流水線的確仲有佢生存價值,不過應該只會由以前n條線做剩幾條大線算

今時 ...

所以九巴已經建議開辦88x 同280x 兩線, 解決89/89X 慢同81慢的問題.

流水線的生存價值已大不如前, 睇番舊post, 原來港島條鴨仔同10 仔係蝕到趴係到.
盲目反對 香港已死