hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新車費表
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴新車費表

樂仔〞 發表於 2014-7-6 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 washrice 於 2014-7-6 05:33 發表

又唔一定,如果係去屯門東北(何福堂打後)或兆康,
自從962拆線後多了962X--->屯官轉67M/67X的選擇($18.8+$4.1=$22.9)  (vs 960-->市中心轉綠小46   $20.1+$4.4=$24.5)
如果喺天后/CWB出發,可以慳番去灣仔嘅$2.3/$4.1 ...

表面上好似你岩
但實際上 , 去到中環上環一帶 , 班客本身已經用對腳決定哂搭 960 961
而且咁樣轉車法 , 其實搭返 960 961 咪仲平
為左前面平一兩蚊 , 搞到後面補錢補過龍 , 何必呢
Aeon802 發表於 2014-7-6 13:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-7-6 03:58 發表
唔知青衣會唔會多左人上城巴出九龍/轉港鐵呢?
42A/43C $6.8 VS E21 $6
N241 $15.8 VS N21/N21A $14
城巴仲要係公路尾站添

緊係搭42A,E21又少車又慢,市區躉同半豪躉,基本上就唔夠冷氣 ,市區躉坐椅惡坐
s3n354 發表於 2014-7-6 13:58 | 顯示全部樓層
108分段收費維持原價,即全程$10.8,馬頭角道起$9.7
AVD1 發表於 2014-7-6 17:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2014-7-3 23:14 發表

我成日覺得呢個轉乘優惠係令九記七成路線蝕本的原因之一,
尤其搞到東九龍/將軍澳呢大堆線根本冇肉食,
keep 番平$4.0都冇人鬧啦....

我成日都講 BBI 係會有機會令條數變差,
不過次次講親都會比人插到上天花板 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Quanta 發表於 2014-7-6 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-7-6 17:58 發表

咁你又有無諗過點解會被人插先?

一個轉乘 $4.2, 兩線攤分先收少 $2.1
一個客俾半價所收少的錢都多過呢個數啦
多咗客嗰度你估唔係收入?
你話轉乘邊可能對條數有咁大負面影響
shakugan2005 發表於 2014-7-6 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-7-6 17:58 發表

如果將軍澳296A/98A果D冇轉乘, 人地直頭連巴士都唔搭直接搭鐵你又唔計? 開架貴價冇轉乘既特快線(如6X)出黎又一定會大賺既?
washrice 發表於 2014-7-6 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-7-6 12:04 發表

表面上好似你岩
但實際上 , 去到中環上環一帶 , 班客本身已經用對腳決定哂搭 960 961
而且咁樣轉車法 , 其實搭返 960 961 咪仲平
為左前面平一兩蚊 , 搞到後面補錢補過龍 , 何必呢 ...

中上環的話,你講的是對的
不過我只係想講  "老銅返屯門搭962X轉車隨時仲好過咩又968又屯轉"講法未必無道理(詳見你引ge post)
至於輕鐵小巴就有待討論

Snoopy@FB8617 發表於 2014-7-6 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-7-4 00:18 發表

唔係今唔今鋪問題, 而係有堆人鬧係鬧到出聲果隻, 同時有班人認為冇問題但唔講出聲啫,
其實我都認同轉乘優惠係應該酌量減少, 當然唔係年年咁減一兩毫, 而係短途線加價加少一毫,
轉乘優惠又減番一毫咁, 純粹玩數字遊 ...
而家老九加價既主因係想提高收入
計過條數係諗住收一定amount先會收手
以上做法只係spread個amount俾其他線受罪
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JC8385 發表於 2014-7-7 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-7-6 09:35 發表

如果要轉車既話應該係睇邊架車黎先姐, 依家有一部分人都唔睇價錢牌上車, 得果三班既43P往荃灣方向, 過城隧後如果43P行先都可以有水魚比$5.5上車, 仲要後面通常都有43X跟尾; 我反而想知960/962有差價係唔係咁多人知, ...

當等等吓269D有E34嚟都可以有10個上車
的確價錢可能已經未必係客仔最睇重嘅因素
之不過以價錢嚟做賣點搶客依然係有得做咁解姐
原帖由 washrice 於 2014-7-6 21:36 發表

中上環的話,你講的是對的
不過我只係想講  "老銅返屯門搭962X轉車隨時仲好過咩又968又屯轉"講法未必無道理(詳見你引ge post)
至於輕鐵小巴就有待討論 ...

重點正正就係968而家係收緊23.4
既然一程訓返屯門再轉車同搭968左轉右轉相差無幾
而且班客屯轉再轉其他線又可能有排等,又企得比較耐
所以老銅返屯門在於客嘅立場係有得諗,唔通貪你九巴ENU頂腳咩

toyl 發表於 2014-7-7 01:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2014-7-6 19:46 發表

咁你又有無諗過點解會被人插先?

一個轉乘 $4.2, 兩線攤分先收少 $2.1
一個客俾半價所收少的錢都多過呢個數啦
多咗客嗰度你估唔係收入?
你話轉乘邊可能對條數有咁大負面影響 ...

轉乘條數你肯定係咁分?
對分定係減收果邊食晒條數無人知。
實際上每種方法都有其好處,好似3M咁好多人全費咁搭落去轉車,回程比1毫子上山的人應該好有限,因為行上去/等29M分分鐘快過等一班車。