hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴273D轉全日消息
開啟左側

[服務調整] 九巴273D轉全日消息

238X 發表於 2014-7-28 11:51 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 27/7/2014 23:51 發表
巴典係九巴的嗎?但我只知信巴典一成,雙目必定失明播~

與其嘴炮,不如喺自己能力範圍內改變。

自問喺 NR35 同 NR38 兩個 page 做嘅編輯都係親身經歷,
如果我有份整盲你,麻煩單聲!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
SSBT 發表於 2014-7-28 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-7-28 11:51 發表

與其嘴炮,不如喺自己能力範圍內改變。

自問喺 NR35 同 NR38 兩個 page 做嘅編輯都係親身經歷,
如果我有份整盲你,麻煩單聲!
如果真係無轉乘,
咁流國fun又失職喇
=0=
JF1261 發表於 2014-7-28 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2014-7-28 19:43 發表
如果真係無轉乘,
咁流國fun又失職喇

無轉乘不如唔好開啦
搭返278X 同 279X 算啦
ES464470X 發表於 2014-7-28 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2014-7-27 23:33 發表

273A 又拉疏
放學時間仲係7/8, 放完暑假之後應該會出事

不過早繁又真係密車過頭 (由其北行)
成日見到d AEC 吉車返彩園
無估錯d AEC 應該係373A/ 277X Order

不如部份班次華明做總站算啦, 等d order 車唔洗 ...

往來華明至上水鐵路站, 我自己由華明屋企樓下開始行路去粉嶺站再轉東鐵,
計埋東鐵等車, 通常我用20分鐘已經去到上水鐵路站大堂,
現時的273A對我來說, 除左用作轉乘276系/261,
東鐵尾車過後/落大雨唔方便行去鐵路站時有用之外,
其餘時間已經可有可無, 唔計班次飄忽的等車時間,
淨係車程就通常已經要超過20分鐘先由雍盛去到彩園尾二分站......

將來有埋273D, 星期六/日唔駛晒時間兜清河邨,
2000尾車前我就更加唔駛再靠273A,
較準時間去更就腳又唔駛淋雨的上水廣場巴總上車就得
JF1261 發表於 2014-7-28 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2014-7-28 22:52 發表

往來華明至上水鐵路站, 我自己由華明屋企樓下開始行路去粉嶺站再轉東鐵,
計埋東鐵等車, 通常我用20分鐘已經去到上水鐵路站大堂,
現時的273A對我來說, 除左用作轉乘276系/261,
東鐵尾車過後/落大雨唔方便行去鐵路 ...

同意你的講法, 我本身住嘉福, 唔係轉車的話
我100% 搭270A, 278X, 279X(南行) or 行出去搭火車
273A 車又唔係密, 又慢..

舉個例子, 某日我係彩園上左部由某碌車碌左十幾年的師姐操刀的膠豬
全程勁多人上落, 而且又碌到全程超低轉轉波, 支支燈都過唔到, 結果要35分鐘先到華明
呢個時間搭火車都出到九龍塘喇..
就算唔舉呢d 極端例子, 正常都要25-30分鐘先到華明, 真係慢到不能接受

不過問題係我要拎佢來轉277X
有時真係等到扯扯地火, 明明表定6-8 實際周不時15分鐘先一班, 之後後車3-4分鐘後到
再減車只會令呢個情況惡化

而北行就更加無定向, 真係好鬼燥
個定時點有d 司機會跟, 有d 司機唔跟

所以做密273D 都係好事, 班次應該比較穩定d
不過宜家個問題係車太小, 始終273A 又唔可以太疏
而日中20分鐘一班車其實短途線來講係不能接受
車方面可以抽273 一部車行, 全日10-15分鐘一班車會好好多

仲有希望273D 可以全日skip 清河啦
有咩理由一個小小的清河邨可以有齊273A 273B 273D 架..
跟本有A 同B 已經可以用合理時間去晒全個北區
D 車出現都係因為A 車太慢, 宜家D 車兜清河其實都唔係快

ES464470X 發表於 2014-7-29 00:16 | 顯示全部樓層

回復 55# 的帖子

最騎呢係273A非繁時整個華明巴總定點等候調節班次,
原意係避免班次不勻, 拖卡返上水,
點知我係平日晚上非繁時十一/十二點,
都仲會係雍盛見到後車追到前車, 兩部車拖卡返上水

星期六/日273A乘客主要都係雍盛/欣盛往來上水,
仲有往華明方向, 粉嶺鐵路站往雍盛苑
所以我都睇好273D好快就會搶走星期六/日273A大批乘客,
273A隨時會繼續再減車俾273D
SSBT 發表於 2014-7-29 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2014-7-29 00:16 發表
最騎呢係273A非繁時整個華明巴總定點等候調節班次,
原意係避免班次不勻, 拖卡返上水,
點知我係平日晚上非繁時十一/十二點,
都仲會係雍盛見到後車追到前車, 兩部車拖卡返上水

星期六/日273A乘客主要都係雍盛/欣盛 ...
其實樓上講得無錯
抽一部273去273D度都唔係好大影響
但係問題係273D唔兜牽晴間果面,
變左牽晴間、碧湖、華心、景盛居民要行去欣盛先有車搭
如果273D先入一鳴路,再入華明出欣盛(不經華明路)咁就方便好多喇
反正昌盛果面行去華明無牽晴間行去欣盛咁遠
=0=
jocosben 發表於 2014-7-29 07:26 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2014-7-29 00:37 發表
其實樓上講得無錯
抽一部273去273D度都唔係好大影響
但係問題係273D唔兜牽晴間果面,
變左牽晴間、碧湖、華心、景盛居民要行去欣盛先有車搭
如果273D先入一鳴路,再入華明出欣盛(不經華明路)咁就方便好多喇
反正昌盛果面行 ...
其實273A同273D應該徹底分家,分工可以係:
273A彩園>太平>清河(全日不入風采中學)>百和路>牽晴間>華明>欣盛(不經康明樓)>百和路(不入置福圍)>原線
273D上廣>百和路(不入清河總站)>康明樓>華明>欣盛>百和路>置福圍>原線

將粉南切為南北黎分工,班次平均分配,粉南客本身多,只係273A太兜流失好多客,如果兩線分工加快個餅仲可以加大
nick0102 發表於 2014-7-29 16:48 | 顯示全部樓層
呢幾日有搭下273a 都好似算穩定返, 雖然早繁有D 迫但都好過迫地鐵
JF1261 發表於 2014-7-29 20:33 | 顯示全部樓層

原帖由 nick0102 於 2014-7-29 16:48 發表
呢幾日有搭下273a 都好似算穩定返, 雖然早繁有D 迫但都好過迫地鐵

因為宜家暑假