hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴264M出單層, 司機被客人狂罵
開啟左側

九巴264M出單層, 司機被客人狂罵

kingprowm 發表於 2014-7-28 15:42 | 顯示全部樓層

車長應該同公司反映 264M咁多人搭, 唔應該派單層車行走, 以免增加車長壓力
kei_hk 發表於 2014-7-28 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 rkkwan 於 2014-7-28 02:34 PM 發表

我特別係講天水圍-博愛(醫院),因為有人覺得呢個係九巴嘅社會責任。嗱,佢架車只係遲咗3分鐘開,有乜可以鬧?果段時間係20-25。

至於北行,我有家人住青衣山上,而我住咗高埔快3年。如果嚮青機,我都會望下264M同279X條龍如何,有冇 ...

天水圍 <> 博愛﹐有其他選擇的﹐有 276。

當然﹐我唔敢講係唔係足夠天水圍區的需要﹐但總算有其他選擇。
如果非行動不便﹐在西鐵站行過去亦唔係遠﹐屬合理步行距離。

但認真講﹐這條線以前直通元朗真係好好客。之後加遊高埔﹐再加停博愛﹐行車時間便增加﹐班次又拉疏﹐真係越做越差。

真係區議員有份令這條線越做越差﹐而家真係寄望睇下有無機會透過重組﹐救下這條原本好好客的路線﹐一條本應係好客量的特快跨區線。

ps. 264m 另一死症係天水圍區的路線太長太兜﹐太易受交通燈影響班次﹐這一方面真係唔知點執好。
eg: 264m 唔再經高埔及博愛﹐相關路段由 68e 主理﹐互相做免費轉乘。68e再加與天水圍做接駁的路線做免費轉乘(唔知現時有無)。

JC8385 發表於 2014-7-28 15:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-7-28 15:42 發表

天水圍  博愛﹐有其他選擇的﹐有 276。

當然﹐我唔敢講係唔係足夠天水圍區的需要﹐但總算有其他選擇。
如果非行動不便﹐在西鐵站行過去亦唔係遠﹐屬合理步行距離。

但認真講﹐這條線以前直通元朗真係好好客。之後加遊高埔﹐再 ...

264M天水圍段冇得執,又兜元朗又高埔太冇吸引力
搞掂咗元朗返天水圍就直接推人上欖轉算,264M專心做元朗
博愛嘅嘢九巴要加多少少誠意,例如話加76K 64K分段
再有埋本身276轉乘,成件事已經好睇好多
RW5779~ATSE48 發表於 2014-7-28 16:09 | 顯示全部樓層

論對錯:九巴出車錯
乘客不知情就說carlo揀單層車揸,亦錯
而carlo只是默默捱罵
dicksonboy 發表於 2014-7-28 16:54 | 顯示全部樓層
如果上隧道都未爆,你好難怪人出單層
如果冇位坐就X人,咁968朝朝都俾人X到爆廠喇
Idiotism is idiots being idiotic
rkkwan 發表於 2014-7-28 17:11 | 顯示全部樓層
根本嚮元朗等264M坐嘅人應該 = 0.   ZERO!!!
個車長應該敎佢哋坐68M上大欖,慳$1。兩蚊客就請佢哋坐968/268C/269D/68X/68M。
kingprowm 發表於 2014-7-28 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 RW5779~ATSE48 於 2014-7-28 16:09 發表
論對錯:九巴出車錯
乘客不知情就說carlo揀單層車揸,亦錯
而carlo只是默默捱罵
車長捱罵歸根究底都係巴士公司錯左在先
如果巴士公司正正經經派返雙層, 點會連累車長無辜食死貓

Dennis34 發表於 2014-7-28 19:03 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

車長反映都未必有用,我就唔信之前冇客投訴過,
巴士公司冇可能唔知到出單層會有問題,
反正佢擺明要"陰乾"條線,邊會理車長會遇上嘅問題吓,
更話唔定有人順便要"整"啲唔順眼嘅伙計,就俾呢啲"好嘢"佢都唔定。

而呢單嘢都反映啲而家有唔少香港人連基本嘅理智都冇,
一唔高興就有理冇理一味鬧其他人,把口好似失禁般,
將自己作賤而難看都不自知,連適當嘅反映方法都好似唔識,
而家啲人反智到就要失控,難為唔少服務業從業員,
更難怪今日嘅香港會出現亂局,就似冇得救咁。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
石頭 發表於 2014-7-28 19:23 | 顯示全部樓層
264M好好地做元朗至青衣咪無咁多野發生lor,
少左天水圍一段,班次都可以密番些少先~

而我唔覺得拎68E做元朗至青衣真係咁大問題,
佢條線唔經博愛同天水圍所以無咩議員會反對改線,
不過咁,改到連大馬路都唔經,走去無人搭巴士既地區「兜客」?
九巴,你趕客咩?

如果條新68E行返元朗廣場至大棠道一段青山公路先入元朗南,
咁要取消264M我就真係無意見了~
lsc04d11 發表於 2014-7-28 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 28-7-2014 05:23 PM 發表
車長捱罵歸根究底都係巴士公司錯左在先
如果巴士公司正正經經派返雙層, 點會連累車長無辜食死貓

派雙層又唔代表客唔會鬧,到時佢又可以鬧等左廿幾三十分鐘……

香港人總愛一程過,有時唔係好信得過D轉乘。(有時亦因為司機經常調錯方向或分段搞到冇轉乘,然後又唔投訴,只以為咁搭原來冇轉乘,所以就傾向等番一程既車)

巴士公司就係錯左唔狠心取消條264M,其實深遠講,會係運輸署及議員的錯。

作為屯門友,自私的說,或者開心D,開返條63M,元朗東開出後,去到洪水橋就上元朗公路,直達屯公轉車站及青衣站(不過睇黎最後都係唔夠客,要停埋屯公沿途,甚至藍地至洪水橋)。填補一下屏山沿途居民冇左263M只能靠68A轉車既居民,亦可以令68A搬返葵興便可以。

我始終覺得,如果真係跟運輸署既68E方案,不如加54/64K/77K/76K/276,博愛轉68E往青衣轉乘,費事又話只可死等68M去欖隧轉青衣線。
264M取消後,濕地公園冇左條欖隧/青衣線都未嘈……(只剩冇轉乘既967),起碼大馬路仍然有轉乘揀,唔洗特別行。