hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田廠是否不肯加派更多金車予部分路線 ...
開啟左側

[問題] 沙田廠是否不肯加派更多金車予部分路線

cheungtszfung 發表於 2014-7-30 10:34 | 顯示全部樓層

原帖由 JH3385 於 2014-7-29 16:58 發表
80K先係要加金既線
話就話全金
但係可以連續兩三架都係白板

話就話80K 9部金車掛牌,有日試過出左4定5部白板
作為一條醫院接駁線,佢絕對有必要好似71K咁連替車都出地台車
AD118 發表於 2014-7-30 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-7-29 12:59 發表
由頭到尾都係講緊有資源的情況下﹐巴士公司唔知係有心定係有心無力(政府派車的規定)﹐令到有些路線都係長期無/極少低地台車。

另一個例子﹐41m﹐只係近排才加了金1部﹐之前一直都完全無低地台車﹐唔通這條線真係無低地台車的需 ...

我同意醫院線係應該只派金車
前個幾年醫院線71K,80K,82K未全金,係咁為輪椅客著想又唔見有人要求全金?
2010年前金車未沾全車隊50%,為輪椅客著想唔夠金車就唔應該等某D線加多幾部金,係應該出金車班次時間表或者打電話問金車開車時間,如緊張金車分配唔平均嘅問題,全車少一樣可以反映金車唔平均問題,無奈當年熱心巴迷只關心有冇平車坐,平車幾時退嘅問題

低地台車唔平均城巴亦唔好得去邊,但又唔講

最後,以前冇低地台巴士,輪椅客坐乜?坐復康巴士
如果低地台巴士咁唔夠,除咗投訴要加金外,驚冇車坐可以坐復康巴士同易達轎車作為後備/緊急選擇之用,
金車唔平均問題睇嚟條等多1,2年先解決到,心急亦唔見得有幫助, 現時所有九巴全日線已經有金車
AD118 發表於 2014-7-30 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KU1391 於 2014-7-29 16:53 發表
白板退同有d線少金無關

係有關,白板放係有地方收嘅線,有地方收嘅線已經唔多,
如果要俾金車代仲可以放去邊?已經好多線因經旺區而唔掛白板,U又唔要白,條條線嘈唔想愛咁多白車
白板已經好似過街老鼠, 放去邊好呢?
其實81C可以用返多幾部白板,放去其他有需要嘅線到, 但肯定又有人嘈旺區用舊車同食柴等問題

有部份巴迷好怪,兩年前啡車全退又係非低地台就好多人接受到,但係同樣非低地台係白車就接受唔到,只少係要舊金/舊直先接受到
AD118 發表於 2014-7-30 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-7-29 12:43 發表
一早都已經有講lee個問題la
只係而家當老九個車隊雙層特低地台車已經去到六四比既時候
仲係有D線得13架車先得3架金車
8架車得2架金
咁先係問題所在

唔好將成件事睇成想搭新車
食唔食柴既問題
而係對輪椅客出入方便 ...

有人用得「食柴」依一詞,已經係唔滿意條線有太多舊車
上次沙田RDP開居民會議有人話87B用車平均車齡過高,
就算俾 H/J牌ATR,J牌3ASV我諗佢都未必滿意,

或者當年見到新巴買咗咁多新低地台車去代曬大部份舊車,
去到今日想見到依樣重現眼前,一口氣退曬全部非低地台車

某橙色討論區經常討論新車同食柴嘅問題,的確有唔少巴迷有咁嘅問題
就算唔使要新車,有人想某D線平均掛牌車齡降低

有人覺得金車分配唔平均問題嚴重或者某線平均掛牌車齡太高
最好取消掛牌車制度,用新城用車跳飛機制,唔駛有人見到巴士公司派咩車就投訴
kei_hk 發表於 2014-7-30 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-7-30 11:47 AM 發表

係有關,白板放係有地方收嘅線,有地方收嘅線已經唔多,
如果要俾金車代仲可以放去邊?已經好多線因經旺區而唔掛白板,U又唔要白,條條線嘈唔想愛咁多白車
白板已經好似過街老鼠, 放去邊好呢?
其實81C可以用返多幾部白板,放去其他有需要嘅線到, 但肯定又有人嘈旺區用舊車同食柴等問題

有部份巴迷好怪,兩年前啡車全退又係非低地台就好多人接受到,但係同樣非低地台係白車就接受唔到,只少係要舊金/舊直先接受到

所以前文﹐甚至過去相關的舊文﹐我都有提過低地台車分佈不平均﹐其實政府有份做成。

真係一條旺區巴士線﹐入面有幾非低地台車真係有問題咩。
又睇下九巴條 41a﹐同42a相比﹐41a去到尖沙咀﹐旺區所估的範圍多過42a﹐但係用車係42a會較新及較多低地台車。
過去﹐41a一直都有非低地台的車做掛牌。這已經反映了一條旺區巴士線﹐係可以安排適量的非低地台車﹐唔需要全線低地台車的﹐可抽出少部份與其他巴士線相調的。

我真係唔知在一般市民入面﹐如果一條線又有新車(我指係低地台車)﹐又有舊車(我指係非低地台車)﹐又會唔會真係去投訴﹐話這條巴士線要食柴(我指係食晒d陳舊用車)。

我自己﹐只會關乎低地台車是否分佈平均﹐有需要使用的乘客是否要等多班車才有低地台車(上唔上到係另一回事)﹐會唔會有巴士線係全線無低地台車。
食唔食柴?  我無乜所謂﹐反正我而家四肢健全﹐亦非行動不便﹐部車夠冷氣便可﹐派部 2+2位的ad給我便最好﹐上層右邊位絕對係一流享受。

Snoopy@FB8617 發表於 2014-7-30 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-7-30 11:53 發表

有人用得「食柴」依一詞,已經係唔滿意條線有太多舊車
上次沙田RDP開居民會議有人話87B用車平均車齡過高,
就算俾 H/J牌ATR,J牌3ASV我諗佢都未必滿意,

或者當年見到新巴買咗咁多新低地台車去代曬大部份舊車,
去到今日想 ...
巴士迷FF同輪椅人士需要可解會混為一談?
分得平唔平均根本同掛唔掛牌制冇關
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
wawawa 發表於 2014-7-30 15:51 | 顯示全部樓層

Mandurah__Line 發表於 2014-7-30 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-7-30 12:31 發表

真係一條旺區巴士線﹐入面有幾非低地台車真係有問題咩。
又睇下九巴條 41a﹐同42a相比﹐41a去到尖沙咀﹐旺區所估的範圍多過42a﹐但係用車係42a會較新及較多低地台車。
過去﹐41a一直都有非低地台的車做掛牌。這已經反映了一條旺區巴士線﹐係可以安排適量的非低地台車﹐唔需要全線低地台車的﹐可抽出少部份與其他巴士線相調的。

42A話就話多金巴同D車新﹐ 但以我所見呢條線耐唔耐就醒部AV你嘆
AS未受關注個陣連AS都有

41A白車﹖ 唔知係我撞唔岩時間﹐ 長收定係點﹐ 都唔知幾耐無見過咯...
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
kei_hk 發表於 2014-7-30 17:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2014-7-30 04:57 PM 發表

42A話就話多金巴同D車新﹐ 但以我所見呢條線耐唔耐就醒部AV你嘆
AS未受關注個陣連AS都有

41A白車﹖ 唔知係我撞唔岩時間﹐ 長收定係點﹐ 都唔知幾耐無見過咯... ...

上述情況主要講緊幾年前。

仲有﹐我亦無講過2條線全金﹐不過2條線同一時間用車比較﹐早年得確係42A的低地台車所佔的比較係高過41A的。

另外﹐上文我提出這個情況﹐最主要係帶出旺區唔一定要用較新的低地台車﹐即係巴士公司係可以利用非低地台車同這些旺區線﹐作適量的更換﹐令到其他線有機會增加低地台車服務。

DK5416 發表於 2014-7-30 19:53 | 顯示全部樓層

原帖由 zheng_nian_1993 於 2014-7-29 23:14 發表

S廠想要金車
首先唔好將自己批AVBE當垃圾丟咗俾人先囉....

P.S. 批BE幾垃圾都好,始終都算直梯"新"車丫
俾區內線加金又好點都好,始終搵到著落嘅
唔需要真係去到好行夾唔送嘅地步卦 ...

果批B9真係無乜人想要,間間廠都當波咁踢