hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順
開啟左側

運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順

alan2011super3 發表於 2014-8-1 00:34 | 顯示全部樓層

回復 208# 的帖子

觀塘轉:40丶42C慢得很,觀塘道丶龍翔道擠塞率高,40在蝴蝶谷丶長沙灣遇塞車風險大
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
 樓主| 3AV53 發表於 2014-8-1 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 alan2011super3 於 2014-8-1 00:34 發表
觀塘轉:40丶42C慢得很,觀塘道丶龍翔道擠塞率高,40在蝴蝶谷丶長沙灣遇塞車風險大
你覺得鄉事會路,城隧好暢順,481A好密車唔駛等?
alan2011super3 發表於 2014-8-1 00:39 | 顯示全部樓層

回復 212# 的帖子

所以個建議加埋481
481上火炭比481A入沙市更順
481也比481A多車

城隧埔公非繁常暢順,但7幹失驚無神中午都可以塞到嘔泡(好似黃大仙丶牛頭角一段)
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
transbus 發表於 2014-8-1 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-8-1 00:12 發表

因為重點係唔應該行落秀明道,咁運吉大條道理話落秀明道會加長車程就得。
成個區獨市,我深信要搭將秀荃肯行上去秀茂坪既人大有人在。

家陣既方案真係感覺上行晒高速公路,但事實係塞車塞半個鐘。 ...

更多o既秀茂坪人會寧願繼續落觀塘轉車,
更多o既四順人會寧願繼續落彩虹坪石轉車.

---

另外,
我唔明點解部份人容許,
有一期個建議定線,
係入四順而唔入秀明道,

當時唔見有乜人嘈兜路.

係咪秀茂坪人低賤o的?

最後, 我重申立場,
支持將荃經順秀外圍直過不停站,
同時可考慮俾順秀另開荃灣線, 但必須用九龍車.
河水永遠唔需要犯井水.

一錯, 係運輸署同九巴, 要將觀塘山同將軍澳綑綁,
二錯, 只係哩兩區戇區議員, 要求貴價區外線路過咁笨,
而唔係要求九龍段分拆獨立成線.

我唔明點解仲有人走去屈o的山上居民, 話人想打劫他區.
區議員要求, 唔等於居民都要求.

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
 樓主| 3AV53 發表於 2014-8-1 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 alan2011super3 於 2014-8-1 00:39 發表
所以個建議加埋481
481上火炭比481A入沙市更順
481也比481A多車

城隧埔公非繁常暢順,但7幹失驚無神中午都可以塞到嘔泡(好似黃大仙丶牛頭角一段)
搭得798上得火炭黎,我搭出觀塘轉車隨時已經過埋呈祥道。

以我搭左幾年非繁時38,42C既經驗,除左撞車壞車外龍翔道好少會塞,

而講撞車密度,城隧龍翔道係半斤八両。
CTB690 發表於 2014-8-1 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-8-1 00:42 發表

更多o既秀茂坪人會寧願繼續落觀塘轉車,
更多o既四順人會寧願繼續落彩虹坪石轉車.

---

另外,
我唔明點解部份人容許,
有一期個建議定線,係入四順而唔入秀明道,
當時唔見有乜人嘈兜路.
係咪秀茂坪人低賤o的?

最後,  ...
觀糖區議員覺得將軍澳有新線就要益埋佢地,而觀糖有新線就當將軍澳冇到就可以
CTB690 發表於 2014-8-1 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2014-8-1 00:17 發表
咪盞拖低798既班次穩定性。
新巴私自加密左班次你唔知?,原本07:15至08:05係12分鐘一班.而家加到10分鐘,琴日有版友見到798有5分鐘1班 未命名.JPG

transbus 發表於 2014-8-1 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2014-8-1 00:54 發表
觀糖區議員覺得將軍澳有新線就要益埋佢地,而觀糖有新線就當將軍澳冇到就可以

前者係佢地笨, 後者唔見得有發生過.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
S3BL100 發表於 2014-8-1 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-8-1 00:42 發表

另外,
我唔明點解部份人容許,
有一期個建議定線,
係入四順而唔入秀明道,

當時唔見有乜人嘈兜路.

係咪秀茂坪人低賤o的?

最後, 我重申立場,
支持將荃經順秀外圍直過不停站,
同時可考慮俾順秀另開荃灣線, 但必須用九龍車.
河水永遠唔需要犯井水.

一錯, 係運輸署同九巴, 要將觀塘山同將軍澳綑綁,
二錯, 只係哩兩區戇區議員, 要求貴價區外線路過咁笨,
而唔係要求九龍段分拆獨立成線.

不過秀茂坪落觀塘轉車兜多好多路,慢好多,而且會好受觀塘道交通狀況影響。

至於點解秀茂坪行外面但四順應該行入面(我係其中一個咁諗既),
原因係秀茂坪其實有唔少座數(主要係三期同五期),行出外面搭車仲近過行入面,
出年加埋安達臣南村果 11 定 12 座樓就更加,行外面分分鐘方便到更多人,
而且寶達上車的亦行外面會快。
但係四順情況唔同,行出面得一個站,唔方便順天邨,而且唔近安達臣北村,
對絕大部分四順人來講,行入面更方便。
況且回程行入面(但唔入順天總站)同埋行出面比較,都一樣停咁多盞燈。

而事實上係九巴本來諗住換將荃果條廢線,都係行山經秀茂坪外圍,所以同山上捆綁,等價交換係好合理,
要怪就怪將南點都要搶條線返來,運吉又堅持要同 692 捆綁,而將南由無變有,搶完又要嘈條線兜。

不過將軍澳本身有剩餘資源,而觀塘半山幾乎無,
而且將軍澳山下本身無咩有潛力既線未開,但觀塘半山唔同,
所以用將軍澳線做埋觀塘半山,本身其實合理,至少理順左資源分配。
如果觀塘半山堅持獨立成線,結果只會渣都無,因為根本無資源。
fb.com/scientisthk2usa/
CTB690 發表於 2014-8-1 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2014-8-1 01:00 發表

前者係佢地笨, 後者唔見得有發生過.
第6頁有段將荃會議綠音,有興趣自己聽