hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順
開啟左側

運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順

GW5878 發表於 2014-8-1 14:24 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-8-1 13:20 發表
796C客似雲來?你唔好農曆七月先嚟嚇我啦
93k出將軍澳平日非繁可能仲多客過796C

唔好唔記得796C非繁都係得20分鐘班
夜晚11點坐滿哂返將軍澳你又見過未
93k都得既,去到觀塘先得囉

不過我都同意條線客量約係93k,都係極繁忙先有機會爆
但好似有山上人表示後者經常頂閘喎
 樓主| 3AV53 發表於 2014-8-1 14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-1 14:20 發表

其實取消左692根本有條件以一換一形式開條線入隧道而冇違反運吉立場
不論係98a 798拆線定將荃

只係區議會立場唔夠強硬
運吉講到明692死可以抒緩將隧壓力,如果開番條線又係行將隧等於自打嘴巴,所以唔駛諗。
eric278 發表於 2014-8-1 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2014-8-1 14:56 發表
運吉講到明692死可以抒緩將隧壓力,如果開番條線又係行將隧等於自打嘴巴,所以唔駛諗。

的確,現時將隧塞車已成將軍澳主要交通死結
若果要開新線,就只有行山才能確保班次穩定
但寶琳路南端已踏入寶達及秀茂坪南
一定牽涉到觀塘區議會
到時西貢和觀塘區議會就交通問題的爭論,只會有增無減
還看香港公交
93A_S3_6:30am 發表於 2014-8-1 15:44 | 顯示全部樓層

大家都嘈緊資源嘅問題,咁講到尾,不如潑亂反正,
倒不如按翻九巴完本計畫用93k換山下將荃,(還掂93k斬短rdp都過唔到)
692就用來換山下將荃,觀塘山同九龍灣各有各做好過,

反正我認為對山上人都講,用一條對佢哋泥講作用有但不大的93k換條佢哋係"尾站"嘅將荃,阻力應該不會很多。至於山下線就只做將南坑口,更可停九龍灣食埋尼條水。
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
GW5878 發表於 2014-8-1 17:03 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-8-1 15:44 發表
倒不如按翻九巴完本計畫用93k換山下將荃,(還掂93k斬短rdp都過唔到)

反正我認為對山上人都講,用一條對佢哋泥講作用有但不大 ...

狂妄既山上人就會諗:
將荃咪用692囉
93k?已經有將荃仲開將荃?山上將沙啦

之前議員都話等埋西貢區域重組先再提山上將沙,恐怕。。。你懂的
alan2011super3 發表於 2014-8-1 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-1 14:24 發表
夜晚11點坐滿哂返將軍澳你又見過未
93k都得既,去到觀塘先得囉

不過我都同意條線客量約係93k,都係極繁忙先有機會爆
但好似有山上人表示後者經常頂閘喎 ...

何只,796C星期日客量的確客似雲來,尤其下午返將軍澳
而平日下繁返將軍澳客量拍得住796X
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
kay 發表於 2014-8-1 18:55 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-8-1 15:44 發表

反正我認為對山上人都講,用一條對佢哋泥講作用有但不大 ...
其實成件事拖左咁耐,如果好似你咁講,其實等同推倒重來

之前本人提過觀塘區與將荃問題,有少少不幸言中

觀塘岩岩開完TTC,四順區議員插爆點解將荃要改行觀塘繞道

如果之前運輸署唔去同觀塘班議員玩到咁激,仲特登唔知為左邊個改埋條線入秀明道
或者一開線講明觀塘區無站,點行都唔停站

相信可以減少觀塘持份者影響力

依家開左個頭,唔易返轉頭
世界很簡單 人類很複雜
CTB690 發表於 2014-8-1 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-8-1 18:55 發表
其實成件事拖左咁耐,如果好似你咁講,其實等同推倒重來

之前本人提過觀塘區與將荃問題,有少少不幸言中

觀塘岩岩開完TTC,四順區議員插爆點解將荃要改行觀塘繞道

如果之前運輸署唔去同觀塘班議員玩到咁激,仲特登唔知為左 ...
其實692 D車四順又冇份既,佢有咩資格出聲
GW5878 發表於 2014-8-1 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2014-8-1 19:13 發表
其實692 D車四順又冇份既,佢有咩資格出聲

其實現時運吉應該好頭痕,
甚至可能後悔將692同將荃抄埋一碟,

又要照顧山下692地區人士
又唔想條線入隧道
之前又建議過深入秀順
搞到火頭撻著哂,根本就膠著狀態

跟之前3C,山下唔happy
跟新方案,秀順唔like
取消93k換兩條將荃,康翠原本唔使出車變要出車,實唔support
即使行新清外圍,分分鐘山下+觀塘兩區同時得一想二,齊齊ban ban ban

運吉今次真係難落台囉
CTB690 發表於 2014-8-1 19:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-8-1 19:23 發表

其實現時運吉應該好頭痕,
甚至可能後悔將692同將荃抄埋一碟,

又要照顧山下692地區人士
又唔想條線入隧道
之前又建議過深入秀順
搞到火頭撻著哂,根本就膠著狀態

跟之前3C,山下唔happy
跟新方案,秀順唔like
取消93k換兩 ...
佢研究完可行既出行政指令唔洗煩