hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順
開啟左側

運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順

kay 發表於 2014-8-4 19:06 | 顯示全部樓層

其實依家都唔知運吉取態係點,特別係比觀塘區議員"插爆"之後

大家都知運吉有時好鐘意硬推,有時又話有持份者反對而縮沙

其實爬觀塘山,唔入秀明道,沿途唔停站,行車時間點都穩定過觀繞

對巴士公司黎講,夠客可以飛站,唔夠客可以加返D站做多堆客,進可攻退可守

前文都有版友講運輸署有最終話事權,不過,運輸署有意無意比觀塘區太多幻想,返唔到轉頭
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2014-8-4 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-8-4 19:06 發表
其實依家都唔知運吉取態係點,特別係比觀塘區議員"插爆"之後

大家都知運吉有時好鐘意硬推,有時又話有持份者反對而縮沙

其實爬觀塘山,唔入秀明道,沿途唔停站,行車時間點都穩定過觀繞

對巴士公司黎講,夠客可以飛站,唔夠客可 ...

而家件事搞搞下搞到進退兩難先慘...
西貢又唔想行秀明道, (亦好正常)
觀塘就想條線入秀明道,
而家個局唔係易拆...
CTB690 發表於 2014-8-4 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2014-8-4 19:53 發表

而家件事搞搞下搞到進退兩難先慘...
西貢又唔想行秀明道, (亦好正常)
觀塘就想條線入秀明道,
而家個局唔係易拆...
其實將沙線俾左新巴既時候, 一樣有班垃圾議員話要繞經第一城...
新巴無理到姐.其實TD可唔可以先招標, 仲要俾左新/城巴先, 得唔得?
先招標再定線.
只要一俾左新城, 一定會"強行"行特快
3ASV174 發表於 2014-8-5 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2014-8-4 20:41 發表
其實將沙線俾左新巴既時候, 一樣有班垃圾議員話要繞經第一城...
新巴無理到姐.其實TD可唔可以先招標, 仲要俾左新/城巴先, 得唔得?
先招標再定線.只要一俾左新城, 一定會"強行"行特快 ...
我完全唔明點解新城做就一定會「特快」,尤其根本強行兜觀塘繞道就唔快,
仲要有人縑行秀順慢但又提議落左觀繞兜返入九龍灣入面停站,精神分裂,不如你直接話自己自私小器唔抵得山路上車快過你到荃灣算罷啦。

第一次將調景嶺開車兜晒全將軍澳再入秀明道順安道經新清水灣道落山呢種行車路線搬上 RDP 既就係城巴,
仲要將軍澳段更加兜路。
GW5878 發表於 2014-8-5 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-8-5 00:07 發表
我完全唔明點解新城做就一定會「特快」,尤其根本強行兜觀塘繞道就唔快,
仲要有人縑行秀順慢但又提議落左觀繞兜返入九龍灣入面停站,精神分裂,不如你直接話自己自私小器唔抵得山路上車快過你到荃灣算罷啦。

第一次將調景 ...

將荃線主流將軍澳乘客係咁:
上午時段往荃灣,下午時段往將軍澳
而九龍灣設站,做到兩批客,一係就來往九龍灣至將軍澳(但因有較平既297/106所以可以話呢類客近乎冇),一係就來往荃灣至九龍灣
後者個主流乘客係咁:
上午時段往九龍灣,下午時段往荃灣
好明顯就係同將軍澳主流乘客係逆向,荃葵客往九龍灣,即使有幾多客上上落落都好,根本唔會影響到將軍澳乘客
情況就係一個荃灣人同一個觀塘人同時搭42C去對方目的地,大家根本冇影響到對方
但係秀順乘客主流乘搭方向就係咁:
上午時段往荃灣,下午時段往觀塘
正正同將軍澳人炒埋一碟,呢類客上上落落係最影響將軍澳人!

如果可以既話,發展一條雙向客源既巴士路線,比起一條單向客源既化算好多
我係城新都唔會單諗係咪飛公路,而係諗下可唔可以令到條將荃即使唔能夠行觀塘道都可以變成一條40咁雙方向都有人搭既樣啦
唔通上繁往將軍澳冇人搭(商業區往純住宅區)好HAPPY咩,
仲話人精神分裂,你有冇了解過荃葵客同秀順客根本就完全唔同?
3ASV174 發表於 2014-8-5 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-5 00:20 發表

將荃線主流將軍澳乘客係咁:
上午時段往荃灣,下午時段往將軍澳
而九龍灣設站,做到兩批客,一係就來往九龍灣至將軍澳(但因有較平既297/106所以可以話呢類客近乎冇),一係就來往荃灣至九龍灣
後者個主流乘客係咁:
上午 ...
觀繞落九龍灣日間大部份時間都塞車,都唔好講停唔停站,比較上根本一入宏照道,已經無可能快過直行秀茂坪道、順利邨道之後直落新清水灣道去龍翔道,
如果係要快,最快就只有行秀茂坪道、順利邨道走,反正條線一定經寶琳路出。
而如果要講上落時間,一架巴士上到盡都係 130 幾人,唔見得在山路上 130 人會特別慢,如果你話山上多站,一來如果直行秀茂坪道順利邨道都唔多站得去邊,
二來你入九龍灣塞車停燈都係時間,而且感覺一點都唔快,甚至比秀順直走更差。

雖然經九龍灣或者可以做到少量東行客,但代價係原本少客一個方向本來可以私牌,卻變成要載客但得半程車有客,車反而用得更多,仲要塞九龍灣本身已經要用更多車。
就算 798 本來都係打算靠早繁唔做逆方向客,私牌返將軍澳俾沙田方向開密o的。
根本上觀塘繞道無論直行啟祥道轉啟福道定係行宏照道上觀塘繞道,
同將荃依家行順秀比,由龍翔道塞到落偉業街,停完九龍灣堆十字燈口,躝到上到繞道,行新清上山入埋利安道都隨時去到秀茂坪有餘,就算九龍灣唔塞行山都唔止去到四順,一邊去到秀茂坪,另一邊先o係九龍灣兜到出海皮上繞道,真係快條毛囉。

brianso198 發表於 2014-8-5 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2014-8-4 20:41 發表
先招標再定線.只要一俾左新城, 一定會"強行"行特快 ...

問題係邊個話新城做就一定特快?
CTB690 發表於 2014-8-5 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2014-8-5 00:43 發表

問題係邊個話新城做就一定特快?
就算唔特快,新城都起碼平D,又可能新城可以會飛走秀明道
S3BL100 發表於 2014-8-5 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-4 17:30 發表

98A算係接駁地鐵站既路線(係未有地鐵前),自然有一大堆將軍澳人要搭佢出去轉地鐵,但今日唔需要搭98A就搭到地鐵自然少左批客

成日話98A唔夠客,架RG2610已經證明左上繁係山下差唔多坐滿,已經夠客拆(因為拆左有機會吸 ...

事實上係 98A 山上山下出觀塘客量係七三(甚至八二)比,唔信既可以望下下繁 98A 過左翠後剩返幾多客。

如果唔係有山上咁多客需要倚賴條線做駁腳,山下根本支持唔到咁既班次。
98A 係值得拆既,但目的係為左山上上到車同埋減少脫班,
到時就一定要拉埋咩 93A 95M 重組填窿,我就無所謂,
不過到時條山上駁腳線都要做返 6-8 分鐘一班先應付到客量,
山下果三成客我諗應該最多都做到 12-15 分一班既,唔知你又制唔制?
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2014-8-5 01:13 | 顯示全部樓層

回復 298# 的帖子

要搞掂好定線先進行投標, 到開辦一刻巴士公司自行改線, 係咪未死過?!

無論咩巴做, 投果舊野返黎就係果舊野, 尤其是依家連秀明道/秀茂坪道, 行山/跑公路都搞出個大頭佛,
有咩可能巴士公司投到返黎問都唔問自己改線!