hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順
開啟左側

運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順

castanopsis 發表於 2014-8-13 13:39 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2014-8-13 13:30 發表
佢好鐘意神化佢條798
仲有繁忙時間塞車呢

都有人咁搭ge.....
但我試過一兩次之後真係唔會再搭,除非去梨木樹,咁轉慢過出去轉紅小一截
dennis28a 發表於 2014-8-14 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-8-13 10:21 發表
提外話啦, 如果香港有大陸或者外國環城快速道路的觀念,觀塘經觀繞入荃灣入沙田都唔出奇

但沙田幾個路口都搞唔掂, 青沙\城隧的可用流量都無辦法好好利用
結果成個新界東同九龍東想分散下車流都唔得 ...

88X 正有此意,但只限入沙田。
從來係無考慮過咁用觀繞經九龍灣入荃灣,因為塞完仲慢過觀塘道係鐵一般既事實。

例子,11X 跑完觀繞返秀茂坪,最後又係倒塞迴旋處,結果快得幾多?
真心快就唔會個個坐返 15 去觀塘。
惡意回復是不道德的行為。
HG6729 發表於 2014-8-14 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-14 01:06 發表

88X 正有此意,但只限入沙田。
從來係無考慮過咁用觀繞經九龍灣入荃灣,因為塞完仲慢過觀塘道係鐵一般既事實。

例子,11X 跑完觀繞返秀茂坪,最後又係倒塞迴旋處,結果快得幾多?
真心快就唔會個個坐返 15 去觀塘。 ...

再極端D , 不如補多1.5 上紅VAN 都不11X ,
11X D 站位都好偏離市中心, 似SERVE 住宅多
Mandy+263M=HG6729
CTB690 發表於 2014-8-30 22:23 | 顯示全部樓層

del!
RICKLWK 發表於 2014-9-8 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-12 23:32 發表

何以見得?
到時山上(仲有寶林)搭 98A 轉 38/40/42C 唔好?但係咁行既將荃,山下都唔會比其他競爭對手快,到底又可以吸到幾多客?

98A 你計下咁轉一轉要幾耐囉 如果真係咁方便就唔使開線啦 觀塘差不多有晒去全香港既車

一程唔使同兩程無分別的話 全部線都唔使直通啦
齋計車程山上直去觀繞同落山經隊道差10mins 多d 你轉架38/40/42C 肯定10mins 等到車?

但38/40/42C 係觀塘出發去荃灣既車程肯定慢過將荃線係觀繞出荃灣囉

山下一直都講緊縮短距離 如果逆行山下都無人搭 咁不如係山上面開算 做乜要係山下開上去攪咁多?

GA6072 發表於 2014-9-8 18:55 | 顯示全部樓層
爬左咁多版文

呢度似乎無人考慮埋本身做得好好既NR線

將荃線點行都無所謂
只要修改果幾條NR線站位泊齊將荃線一樣就可以
反正果幾條NR線又平過將荃線,葵芳返寶林都只係25MIN
S3BL100 發表於 2014-9-8 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 RICKLWK 於 2014-9-8 12:25 發表
98A 你計下咁轉一轉要幾耐囉 如果真係咁方便就唔使開線啦 觀塘差不多有晒去全香港既車

一程唔使同兩程無分別的話 全部線都唔使直通啦
齋計車程山上直去觀繞同落山經隊道差10mins 多d 你轉架38/40/42C 肯定10mins 等到車?

但38/40/42C 係觀塘出發去荃灣既車程肯定慢過將荃線係觀繞出荃灣囉

山下一直都講緊縮短距離 如果逆行山下都無人搭 咁不如係山上面開算 做乜要係山下開上去攪咁多?

唔好意思,你偷換緊概念。
上面我係回緊你 #354 話不如條將荃山上開,兜晒成個山下先出去。

咁我又話你知,98A 由山上落牛頭角,正常 20-25 分鐘搞掂,
如果係山上將荃,20-25 分鐘時間已經可以落到彩虹,就算 98A 轉 38/40/42C 即到即有,都快 10 分鐘。

但係如果係山下開落山,兜晒將軍澳先入隧道走,好似 E22A 咁,50 分鐘先出到牛頭角,
如果仲要行觀繞,因為九龍灣塞車,結果只會因快得慢,比 E22A 更慢先到彩虹。

山上至寶林車程都係 5-10 分鐘之間,就算寶林起計,兜晒成個將軍澳的將荃
都會比起行山將荃慢 25-30 分鐘,咁山上同寶林客搭 98A 轉 38/40/42C 唔好?

唔好唔記得,山上寶林坑口得一條駁腳線 98A,將荃點都快過 98A 轉 38/40/42C,
但係如果兜晒將軍澳先走,得返尾站將南有少少優勢,但亦慢過地鐵,
亦快唔過 296A 轉 38/40/42C,咁試問吸引力仲有幾大?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 3AV53 發表於 2014-9-9 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2014-9-8 18:55 發表
爬左咁多版文

呢度似乎無人考慮埋本身做得好好既NR線

將荃線點行都無所謂
只要修改果幾條NR線站位泊齊將荃線一樣就可以
反正果幾條NR線又平過將荃線,葵芳返寶林都只係25MIN ...
你都識講NR又快又平,仲有必要改站位去搶將荃客嗎?
GA6072 發表於 2014-9-9 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2014-9-9 11:19 發表
你都識講NR又快又平,仲有必要改站位去搶將荃客嗎?

唔係去搶將荃客
係方便將荃客

NR線只係繁時開工
NR線尾車左,將荃客都可以企番原位等
而且NR線好似講緊10MIN一班將荃線講緊30MIN一班

人地用MAN,SCANIA收10.8
鎖70葵芳至寶林先跑緊25MIN

一比較就知開將荃線本身就泥沼

反而用NR線同將荃線站位對齊,
呢下奇招有機令NR線同將荃線一齊做大

reason 發表於 2014-9-9 12:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2014-9-9 12:22 發表

唔係去搶將荃客
係方便將荃客

NR線只係繁時開工
NR線尾車左,將荃客都可以企番原位等

如果將荃線有NR線傍住,
將荃線點兜都唔係問題

你可以搭番地鐵。搶唔到新客開口埋口都係方便方便,有冇自私啲。