hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議於8月下旬開辦T270,T271和T277舒緩東鐵 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴建議於8月下旬開辦T270,T271和T277舒緩東鐵

32 發表於 2014-8-1 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-7-31 23:19 發表
無追前面嘅post,
不過有一大重點我好唔明,
就係要分流東鐵,唔係應該分流上唔到車/較難上車之東鐵乘客(沙田大圍),
北區乘客本身就實上到車什至有位坐兼準時到,
要分流佢哋,有幾大吸引力? ...

開頭-尾站特快線,咪分流左要近乎搭全程嘅客去搭巴士,
相對車廂少左呢批人自然中途站咪有得上

如果中途站攪特快,鐵路變成大部份人坐全程,
中途無得搭,又站站停浪費時間,鐵路變成無效益,最終就算班客唔俾其他交通工具做,
都要開啲特快班次疏導,令中途客有得搭,咁不如一早揀好定位
93A_S3_6:30am 發表於 2014-8-1 02:13 | 顯示全部樓層

回復 111# 的帖子

問題係我實在質疑呢兩條貴價線係咪吸引到北區乘客棄坐東鐵⋯⋯
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
kuro 發表於 2014-8-1 04:33 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2014-8-1 08:50 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2014-7-31 10:15 發表

之前有區議員和站友提及,277E改全日需要涉及270搬遷總站至翠麗花園以騰出巴士車坑
而翠麗花園總站需進行設置站長室工程
故此要待工程完成後才可實施 ...

老老實實 如果277E 轉全日係番聯和墟開 跟70K 去天平再出九龍 應該唔會用好多時間 總好過係度等工程完先開線 而且又方便車務調動

另外,回應樓上大埔公路塞車問題 其實應該係關蔚景園燈位問題 而家個燈位都封左 應該冇咁塞車掛

收費問題 會唔會係運吉問題? T277 行九龍灣商業區貴過本線 情況同259X 一樣(之前RDP 建議由轉車站開既259X 經九龍灣商業區去觀碼 收17 比原本既259D 仲貴)
至於車源問題 睇情況 應該都係番270A,271,277X 都抽車做 如果擔心少左車 不如狠心D 將原本既270P 277P 改線跟T270,T277 咁行 T271 咪係咁意改少 照舊由富亨開 兜一兜大中(再唔係索性係大中開) 再跟71A 咁行南運路直落埔火 再跟原本T271 咁出九龍 咁咪雙贏  (斷估火車站D 人都係係住宅區搭車去轉火車 所以客源基本係一樣)
jocosben 發表於 2014-8-1 09:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2014-7-31 15:20 發表

如果照你咁講

沙角出觀塘仲搭80X??(不過保鐵要轉三次)
我係回應你地話277E係上水佔有率高既問題
上水人口甘多,繁時20分鐘一班,一個鐘頭三班既277E已經capture到大部分上水往九龍灣、觀塘既需求?
答案好明顯唔係喇,個結論就係上水仍然係大量人保鐵去觀塘
1320 發表於 2014-8-1 09:40 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2014-7-31 18:13 發表
希望運輸署會整埋馬鞍山經青沙過海的T線
問題係無加車, 只係CUT 其他線, 你除時可能係輸家
The Designer
1320 發表於 2014-8-1 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2014-7-31 19:23 發表
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/07/31/80054

我覺得九巴開呢3條T線既問題如下:

一、無端端加價(用無端端係因為車程無特別快到之下加價,而且T271仲要比271貴$2.1,點解?)

二、資源問題(抽車去呢3條T線,邊條線會 ...
特別同意第4點, 如果又無新qouta, 搞咁多為咩, 真係整色整水
如果有新quota, 試3個月, 試水溫就可以諗下~
neoplan720p 發表於 2014-8-1 10:03 | 顯示全部樓層

回復 114# 的帖子

車費如果係運輸署夾硬拓高佢,但老九如果硬話要收返原價(即同270A、271同277E同價),根本運輸署就無可能唔俾。

乜而家巴士公司一定要收足車資上限既咩?
kitarolo 發表於 2014-8-1 10:04 | 顯示全部樓層

回復 114# 的帖子

蔚翠園出口封閉
但問題始終無解決
基本上早上七點就開始慢車
到九點龍尾仍然可以到馬場甚至水警基地
就算兩線城隧,兩線青沙(日後擴建完成)新城市
個樽頸位始終兩條線,加上火炭同瀝源又不斷有車
加入,所以前幾頁板友話齋,新界北出市區要早繁唔塞
就只有大老山隧道或大欖隧道。

要谷高青沙個使用率,唔係靠果幾班
由主線搾取嘅特別班次,東/紅/西隧就話
有專營權問題,青沙同獅隧同屬政府,理應
控制收費去平衡吧!另外鐵路優先政策下,此類
路線竟然可以再出現(收費雖較高,因為只開數班,
當搶去東鐵頭等客,客源應不成問題)反而我個人認為
東鐵可能又以其他理由減速/減班,否則港鐵月票/回程
九折,東鐵又有價格優勢,理得啲乘客等十班都上唔到車丫。

1320 發表於 2014-8-1 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2014-8-1 10:03 發表
車費如果係運輸署夾硬拓高佢,但老九如果硬話要收返原價(即同270A、271同277E同價),根本運輸署就無可能唔俾。

乜而家巴士公司一定要收足車資上限既咩? ...
九巴加價加到上腦是常識吧~