hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議於8月下旬開辦T270,T271和T277舒緩東鐵 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴建議於8月下旬開辦T270,T271和T277舒緩東鐵

chan6723 發表於 2014-8-1 10:10 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2014-8-1 09:06 發表
我係回應你地話277E係上水佔有率高既問題
上水人口甘多,繁時20分鐘一班,一個鐘頭三班既277E已經capture到大部分上水往九龍灣、觀塘既需求?
答案好明顯唔係喇,個結論就係上水仍然係大量人保鐵去觀塘 ...

277E 有以下缺陷:
1. 天平上車仍要兜 20 分鐘以上先落倒公路,兜翠麗同清河頗浪費時間,我行去火車站搭火車都出左北區了。
2. 班次疏,20 分鐘一班根本對疏導東鐵非常有限
3. 限時限刻服務,好多人唔清楚服務時間就唔會等車
我見過夜晚 10 點後仲有唔止一人在德福花園等 277E 返上水…
教導子女遠離益童
DIH 發表於 2014-8-1 10:14 | 顯示全部樓層
開幾條T線,反應好就加碼,反應唔好就縮手,唔使同區會磨,
位位收多少少又包有人搭,在商言商真係正常過正常。

認真就輸了,你估佢真係想舒緩鐵路咩,只係搵個理由可以不依程序開特快嗟。
32 發表於 2014-8-1 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-8-1 02:13 發表
問題係我實在質疑呢兩條貴價線係咪吸引到北區乘客棄坐東鐵⋯⋯

時間=金錢,亦可能係金錢高於時間或相反,各有喜好,
我覺得有無客唔係使用者考慮嘅地方,
無人搭自然會消失,留返比九巴、運輸署諗,
重要係運輸署有無喺飽和嘅鐵路中加啲選擇俾乘客

或者講遠啲,荃灣線就係一個保鐵至極嘅例子,
無論去東九、西九,現有巴士規劃同需求根本唔成比例,
以為咁樣就會令所有人搭鐵,結果做就觀荃、佐荃小巴得益,
其實就係反影貴一樣有市場,最緊要快,
又或者掉轉講,如果無小巴呢種產物,
荃灣一站打爆,太子前無人落,到時運輸署仲驚,
所以多個選擇我覺得係好事,
不過九巴會搵咩線埋單,大家就自求多褔喇

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +3 收起 理由
GK9636 + 1 + 1 7902 very true
AD118 + 1 有point
david95811 + 1 時間=金錢 ((中 point

查看全部評分

053h4 發表於 2014-8-1 12:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kiwai 發表於 2014-8-1 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-8-1 10:14 發表
認真就輸了,你估佢真係想舒緩鐵路咩,只係搵個理由可以不依程序開特快嗟。 ...

我就覺得係搵個理由可以不依程序收更貴喇
cocogohk 發表於 2014-8-1 16:06 | 顯示全部樓層
其實依家提供左多D 選擇係好事黎, 而且 T270 唔兜華明真係唔錯
toyl 發表於 2014-8-1 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 cocogohk 於 2014-8-1 16:06 發表
其實依家提供左多D 選擇係好事黎, 而且 T270 唔兜華明真係唔錯

其實都只係慢慢落實上年PLG所探討的其中一個方向:點對點特快

以往特快線為保客都有一段儲客先上公路,早繁再抽幾班再快一點頭站區去尾站區特快,其實係可以試到個巿場潛力,可謂進可供退可守。
HU6455 發表於 2014-8-1 19:47 | 顯示全部樓層
東鐵多人搭既原因係:
1)平
2)容易控制時間
3)方便

呢幾條線以上優點通通都無, 真係好難講...
jonathanngan 發表於 2014-8-1 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-8-1 10:14 發表
開幾條T線,反應好就加碼,反應唔好就縮手,唔使同區會磨,
位位收多少少又包有人搭,在商言商真係正常過正常。

認真就輸了,你估佢真係想舒緩鐵路咩,只係搵個理由可以不依程序開特快嗟。 ...

而且開左個頭,第日又可以舒緩西鐵、荃灣綫、觀塘綫、將軍澳綫擠逼順便同村巴、白牌爭生意
wawawa 發表於 2014-8-2 14:59 | 顯示全部樓層