hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴82C開辦及82S取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴82C開辦及82S取消消息

樂仔〞 發表於 2014-8-10 00:55 | 顯示全部樓層

點解我會覺得 43P 之後會有動作 ...
shakugan2005 發表於 2014-8-10 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-8-10 00:55 發表
點解我會覺得 43P 之後會有動作 ...

已經有左動作啦, 7月尾起43P係同43X聯合班次咁開(43X三正轉三蛇), 之前係完全獨立, 43X/43P可能會一齊開

朝早43P果度半車人去濱景, 半車人去科學園, 要43P飛濱景就冇可能, 如果唔係十五分鐘一班既43X係載唔哂, 要cut43P車改行43X又冇可能, 係咁做就唔會加多班車, 同埋朝早去科學園仲有半車人, 去耀安可以係十隻手指數得哂!
ho2012 發表於 2014-8-10 13:55 | 顯示全部樓層
廣源去科學園收$7.3  區內線之中食水最深
ccicoltd 發表於 2014-8-10 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ho2012 於 2014-8-10 13:55 發表

跟以前的 286P 不遑多讓。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
neosan 發表於 2014-8-10 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ho2012 於 2014-8-10 13:55 發表

2004年取消左既286P都收$6.9, 所以呢條線收7.3都唔算貴 XD
kiwai 發表於 2014-8-10 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2014-8-10 14:16 發表

2004年取消左既286P都收$6.9, 所以呢條線收7.3都唔算貴 XD

話分兩頭, 286P來往恒安至圓洲角嗰陣只係收$4.60
係延長至美林先收$6.90
3ASV174 發表於 2014-8-10 15:08 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2014-8-9 16:26 發表

濱景花園搭43P唔好? 平D又唔洗經大學站! 廣源果面落番大老山隧道收費廣場就有272S搭, 真係唔知條82C做咩!

至於經一經大學站如果真係多水魚當272K咁搭又真係要多十分八分鐘上客嫁喎! 但係科學園總站一樣係沙田,  ...
差 $0.9 正常人都搭 82C 唔會山長水遠行出去搭隨時飛站既 272S 啦。

最近九點o個轉到科學園既 272s 你真係唔使諗中途上車。
shakugan2005 發表於 2014-8-10 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-8-10 15:08 發表
差 $0.9 正常人都搭 82C 唔會山長水遠行出去搭隨時飛站既 272S 啦。

最近九點o個轉到科學園既 272s 你真係唔使諗中途上車。

當你價錢講得通, 咁有幾多個正常人搭82C? 廣源一帶有幾多人要去科學園? 係有咁多人既一早開左架SP--之類既物體出黎載哂D人上去! 講真我點都唔睇好條82C, 我敢肯定去到大學站前仲衰過82S, 但大學站往科學園就應該好好客, 咁就不如開多幾班272K啦!

另外, 我接近九點係澤祥街見到272S係有位嫁喎, 大老山隧道收費廣場去到澤祥街有站落客我就真係唔知啦, 肯定冇位坐但要上點都上到, 除非車長睇都唔睇就飛站(有D真係會), 到時可以記得車牌投訴!

neosan 發表於 2014-8-10 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-8-10 15:27 發表

當你價錢講得通, 咁有幾多個正常人搭82C? 廣源一帶有幾多人要去科學園? 係有咁多人既一早開左架SP--之類既物體出黎載哂D人上去! 講真我點都唔睇好條82C, 我敢肯定去到大學站前仲衰過82S, 但大學站往科學園就應該好 ...

到時82C取消, 九巴咪又慳幾架車囉.. 仲唔明?
petcity 發表於 2014-8-10 18:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽