hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴287X開辦及87A取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴287X開辦及87A取消消息

oceanpark 發表於 2014-8-10 15:22 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2014-8-10 15:12 發表

好似85X全日食85C咁, 搵86X全日食86C已經得, 做咩一定要行青沙? 方便收天價?

我始終覺得86B變做286X後, 86/86A點都要搵番條行大埔道, 當年就係因為86B開辦86先走左去獅隧, 咁86B取消咩都唔塞番入去其實係搵左大埔 ...
大埔道好多客好大需求?而家286x改線禁耐 沿線都無咩市民反對縮減大埔道服務 本身大圍除左72 仲有81上大埔道
至於286c 根本九巴自己攞黎 如果佢一早肯以深水埗為總站 我諗隋時已經通過左 但九巴係要條線到mk 開天殺價
當然我自己係支持86x全日 City one後上公路 但區會反對 而家只係乙明後上公路 我諗mos市民都好失望
oceanpark 發表於 2014-8-10 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-8-10 15:15 發表

拉上補下加加埋埋未又唔係打個和, 又唔計下少左大埔道既客! 到頭來賺左既係大埔道既72而唔係286X依度, 所以72要加班先係!
禁又唔計下毫無疑問286x多人搭過以前86b 尤其繁忙時間至於72 本人可能唔夠c hing 熟 不加意見

hon_son_wilson 發表於 2014-8-10 15:39 | 顯示全部樓層
原帖由 oceanpark 於 2014-8-10 15:22 發表
至於286c 根本九巴自己攞黎 如果佢一早肯以深水埗為總站 我諗隋時已經通過左 但九巴係要條線到mk 開天殺價
當然我自己係支持86x全日 City one後上公路 但區會反對 而家只係乙明後上公路 我諗mos市民都好失望

86C重組仲有另一個失望位,就係唔改行龍翔道。
本年初版RDP中的乘客人數統計,假設86C每日有6000-8000名乘客,歌和老街只佔115人(不足2%)。
而且改行龍翔道可節省5-10分鐘,比飛大圍更有提速效果。
oceanpark 發表於 2014-8-10 15:51 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-10 15:39 發表

86C重組仲有另一個失望位,就係唔改行龍翔道。
本年初版RDP中的乘客人數統計,假設86C每日有6000-8000名乘客,歌和老街只佔115人(不足2%)。
而且改行龍翔道可節省5-10分鐘,比飛大圍更有提速效果。 ...
無計 議員死攬住哥和老街唔放 而家個方案都叫快左小小既
286c亦有幾班試運
friend 發表於 2014-8-10 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 oceanpark 於 2014-8-10 03:06 PM 發表
而家當然hea住做 因為資源太過重疊 條線根本小人搭 你諗下而家有87a,87b,86c,286x同佢不同程度重疊 而石硤尾,深水埗果邊根本無禁大客源支持禁多條線 所以遲d 86a係87a同86c改線後客量理應會上升 ...
87a,86c遲D無左,286x要兜美林,美田而且班次疏,87b本身已經多人兼成曰脫班
fuwing 發表於 2014-8-10 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-10 03:42 發表

你由邊去邊先?
旺角太子上 81 轉 81K 去新田圍?點解唔上港鐵?
我由旺角去沙田圍
當時我喺彌敦道趕唔切去搭東鐵綫尾班車
81尾班車去到新城市約00:45-00:50
啱啱好轉到81K 00:55 到新城市尾班車
呢個方法我已經用咗好多年好多次
第一次用係搭KS6988 @ 81K (當時仲係掛牌)
前晚係我第一次轉唔到車
當然你絕對可以話我抵死咎由自取係我問題
有小巴唔搭偏要用呢個方法 (主要因為價錢問題)
但我只係base on過去經驗而用呢個方法
287X開辦會令轉唔到車呢個risk消除
所以我非常支持
oceanpark 發表於 2014-8-10 17:56 | 顯示全部樓層

原帖由 friend 於 2014-8-10 16:51 發表
87a,86c遲D無左,286x要兜美林,美田而且班次疏,87b本身已經多人兼成曰脫班
287x一樣可以接番87a旺角,大角咀客
86c只係做唔番新翠,秦石果邊既客 乙明沙角受惠於86C改缐 隨時果邊更多人揀86C搭
至於你話286X疏 根本86a更疏 而且佢回程計就算要兜埋入4美 元洲邨至長沙灣返大圍搭286X都快過86A
至於87b 脫班在乎九巴收唔收車同司機再唔再碌車 非繁87b絕對夠載有餘 至於繁時 我之前回post都提過要留意87b客量 86a換大車等措施
petcity 發表於 2014-8-10 18:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hon_son_wilson 發表於 2014-8-10 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 oceanpark 於 2014-8-10 15:51 發表
無計 議員死攬住哥和老街唔放 而家個方案都叫快左小小既
286c亦有幾班試運

我未見過有議員攬住歌和老街喎,反而南昌街就好多議員攬。
其實86C與286C各有各做,286C做早晚繁已經足夠,最多晚繁加班,
但係深水埗站一帶旺區始終係86C經南昌街上落較好。
oceanpark 發表於 2014-8-10 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2014-8-10 18:10 發表

可以同你講,所謂加時轉定點俾你班友行
結果琴日眼見開1205班車本應應該開1200
頭先見兩架87B又係相隔時間好短兼唔滿

而琴晚仲精彩,十點鐘可以成個站擺一架281M
87B?改時間表已經冇話擺一半車係度食飯,係
直頭唔覺會有 ...
當然87b我眼見佢都係顯徑至隆亨先係主要客源 87b對新田圍人真係無咩吸引力
其實我唔知該選區有無爭取過281a停獅子山公路個站?