hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵月票優惠擴展至部分九巴路線
開啟左側

[服務調整] 港鐵月票優惠擴展至部分九巴路線

fw1321 發表於 2014-9-24 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-9-23 21:09 發表

順手谷谷 6x 客量吓嘛?

回正題, 其實個人覺得對屯門區居民幫助不大,
第一, 267s 車程已經比西鐵輸九條街, 兆康人坐倒頭車都唔會搭佢, 景峰同置樂人可能會考慮; 不過經常見去到華都都已經坐滿, 到底吸 ...

你幾時經常見到 267S 已經坐滿? 2000 年頭都好似唔會坐滿 (要相我搵出黎)。

宜家我見 252B、260B 等尾車都唔會坐滿,267S 直情連窗門位都未必坐得滿,
原因 #30 已經提過。

cocogohk 發表於 2014-9-24 18:53 | 顯示全部樓層
屯門朝早真係好多人逼鐵,呢個優惠點都舒緩到擠迫情況既...
拾顓豭 發表於 2014-9-24 19:01 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2014-9-24 11:46 發表

你幾時經常見到 267S 已經坐滿? 2000 年頭都好似唔會坐滿 (要相我搵出黎)。

宜家我見 252B、260B 等尾車都唔會坐滿,267S 直情連窗門位都未必坐得滿,
原因 #30 已經提過。 ...

近一兩個月嘅事, 開直梯車 (見過兩次, 不過係目測, anyway, 利申, 個人亦冇相冇從向各位朋友在此證明)
不過, 267s 呢條綫如果攞 2000 年頭同依家來比亦唔公道, 當時唔係行青山公路富泰呢邊, 而係行青麟路

252B, 260B 部份班次客量亦同意朋友你嘅說法

如站方覺得本人違規, 請懲處, 謝謝

lsc04d11 發表於 2014-9-24 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 cocogohk 於 24-9-2014 06:53 PM 發表

但逼鐵既乘客都係天水圍站至錦上路站/荃灣西站上車呢……因為有D原兆康站既乘客為左坐位都會搭去屯門站轉鐵。(如良景客搭K58去屯門站轉車/山景客搭505等/澤豐搭507去河田……)
而且261B/252B已經咁逼……

唯一吸引到既係屯門-南昌全月通加強版乘客,因為原本要加$4/$3(晨早七五折價)去尖沙咀(至於旺角、油麻地、佐敦價我不太清楚),宜家變成慳番早上O個程。
(其實只以尖沙咀價作參考,去得尖東/尖咀,一早買的就是屯門-紅磡全月通)

反而東鐵綫O個邊真係唔算太「平衡」,270P經奧運站、旺角站、油麻地站、佐敦站、九龍站,與尖東站/旺角東站沿途無直接關係。
271P經九龍塘站(呢個關事)、油麻地站、佐敦站、尖沙咀站/尖東站(關事),反而「有so」的人好像更多
KG1428 發表於 2014-9-24 21:56 | 顯示全部樓層
如果上述路線因月票受惠者而多左人搭

下一步可能:
加班
fw1321 發表於 2014-9-24 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-24 19:01 發表

近一兩個月嘅事, 開直梯車 (見過兩次, 不過係目測, anyway, 利申, 個人亦冇相冇從向各位朋友在此證明)
不過, 267s 呢條綫如果攞 2000 年頭同依家來比亦唔公道, 當時唔係行青山公路富泰呢邊, 而係行青麟路

252B, 2 ...

何謂「經常」見到呢?

我有以上兩個回應 (#30, #41`),正正係我呢排間唔中坐 267S (平均一星期都坐一次,見既次數唔止)。
我亦O係 63X 提速後數過好幾次客,數字介乎四十幾至五十幾人。

奉上一張攝於 6 月份既車廂相,呢個係 267S 一般既客量

樂仔〞 發表於 2014-9-25 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 cocogohk 於 2014-9-24 18:53 發表

屯門多人搭鐵係因為而家條屯公仍然經常 M 到 ... 試過屯公塞車 (再加埋呈翔道有車自炒) 令我遲左成個鐘先返到公司
而且屯門係西鐵頭站 , 相對上多位坐 , 住得近西鐵站既人自然有少少吸引力
不過 .. 搭得西鐵既一係買左 MP , 一係返荃灣西個邊 ... 出九龍既其實唔太多 ....
h2o 發表於 2014-9-25 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-9-24 21:56 發表
如果上述路線因月票受惠者而多左人搭

下一步可能:
加班

新聞稿寫明:
試行計劃適用於星期一至五以下時間開出的巴士線班次

即係話加班都只係九巴自己的事,全月通怕且冇份。
kei_hk 發表於 2014-9-25 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2014-9-25 01:04 AM 發表

新聞稿寫明:試行計劃適用於星期一至五以下時間開出的巴士線班次

即係話加班都只係九巴自己的事,全月通怕且冇份。 ...

又唔好這樣估。

你估巴士部八達通機有無咁叻識得分幾點開車

真係加班加車﹐到時咪一樣有優惠囉。

ps. 份表列明時間﹐只是因為有優惠的巴士線全部都係特別線﹐全天只有1-4班車﹐所以便列明相關路線的所有班次﹐等你唔好以為全天都有免費巴士選擇。

nick0102 發表於 2014-9-25 18:53 | 顯示全部樓層

九巴同港鐵互助互利 同樣地市民都有得著