hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵月票優惠擴展至部分九巴路線
開啟左側

[服務調整] 港鐵月票優惠擴展至部分九巴路線

washrice 發表於 2014-9-25 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-9-23 21:09 發表

...第一, 267s 車程已經比西鐵輸九條街...

借問一下,上繁西鐵兆康去尖東 & 兆康去旺角  分別大約要幾耐?
拾顓豭 發表於 2014-9-25 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2014-9-24 23:02 發表

何謂「經常」見到呢?

我有以上兩個回應 (#30, #41`),正正係我呢排間唔中坐 267S (平均一星期都坐一次,見既次數唔止)。
我亦O係 63X 提速後數過好幾次客,數字介乎四十幾至五十幾人。

奉上一張攝於 6 月份既車廂相,呢個 ...

謝謝朋友你的提供, 相片道出事實; 亦再次重申, 個人係無相片證明有關事實, 只是目測
我個人唔想亦無謂跟你拗呢個問題

原帖由 washrice 於 2014-9-25 22:09 發表

借問一下,上繁西鐵兆康去尖東 & 兆康去旺角  分別大約要幾耐?

以車站至車站計算:

兆康至尖東: 35 分鐘內
兆康至旺角: 39-43 分鐘 (包括 5 分鐘轉車時間, 假設荃灣綫即班上到車)

fw1321 發表於 2014-9-26 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-25 23:05 發表

謝謝朋友你的提供, 相片道出事實; 亦再次重申, 個人係無相片證明有關事實, 只是目測
我個人唔想亦無謂跟你拗呢個問題

其實我唔明白你咁大反應仲乜? (用到紅字回應...)

我自己以前只係偶然影下西廊特別線 (B3 板最近有篇文,不過沉晒底),唔算對有關路線客量有好深入既了解。
至於近年半我就間中會搭下 267S,但坐親都未見過條線客量好到接近坐滿既程度,所以當我見到貴兄 # 31 以下
一段回文後:

「第一, 267s 車程已經比西鐵輸九條街, 兆康人坐倒頭車都唔會搭佢, 景峰同置樂人可能會考慮; 不過經常見去到華都都已經坐滿, 到底吸唔吸引到多 40 個客?」

我只係好奇 267S 乜野時候客量去到呢個地步。
當時我只係想話我係有影過相,又唔係要你貼埋相出黎做證。

如果你係話近期既事,我只係記得有一日見過 267S 約 08:20-08:25 先到華都,而部車好似接近坐滿。
不過當日我只係搭 67X 車上望到,而果班 267S 亦係遲大到,所以如果你咁巧合果日見到,咁呢個真係
好極端既例子。

如有任何冒犯,請見諒。

fw1321 發表於 2014-9-26 09:30 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-9-24 20:44 發表

但逼鐵既乘客都係天水圍站至錦上路站/荃灣西站上車呢……因為有D原兆康站既乘客為左坐位都會搭去屯門站轉鐵。(如良景客搭K58去屯門站轉車/山景客搭505等/澤豐搭507去河田……)
而且261B/252B已經咁逼……

唯一吸 ...

青山公路部分客轉左去轉車站轉 63X,252B 應該無以前咁逼。
不過月票對青山灣以南既人黎講應該無乜吸引力。

反而置樂可能有部分人會試下,車程上只要無塞車就肯定快過搭鐵,
而早繁有時等接駁巴士都幾惡頂。
shakugan2005 發表於 2014-10-12 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2014-9-26 09:30 發表

青山公路部分客轉左去轉車站轉 63X,252B 應該無以前咁逼。
不過月票對青山灣以南既人黎講應該無乜吸引力。

反而置樂可能有部分人會試下,車程上只要無塞車就肯定快過搭鐵,
而早繁有時等接駁巴士都幾惡頂。 ...

1. 實際觀察旺角封路導致人人都驚弓之鳥, 封路初時仲唔係直出尖沙咀而要有咁短縮到咁短去得美孚, 唔好講本身已經少客D既252B/260B, 連58X/59X等線都少左好多客, 繁時完全冇人企, 咁有月票果班更加唔會搭番巴士, 所以一日未佔領完都見唔到此計劃既實際成效!

2. 此計劃唔加埋259B/259C/260X/268B/269B/T270/270A等線落去已經差減D, 個個有月票既客走去搭哂巴士係杯水車薪, 依家冇咩人搭咁又係冇用!

3. 近排係唔係興殺減D冇咩客既線開D更冇客既線? 6號特班變6X搞到拍蚊, 82S變82C比人講到好好景咁, 但我近排見到82C單層都係冇人企, 當時既82S唔係差到6X式吉車掛? 如果因為想259B/259C重組而唔將月票計劃塞埋落去, 不如將259B好似261B咁改落深井, 或者過小欖交匯處後落青山公路, 去到深井交匯處先上番屯門公路, 好過開架更廢既259X, 起碼深井班261B都唔係咁夠載

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 殺減D冇咩客既線開D更冇客既線 ...

查看全部評分

EH2674 發表於 2014-10-12 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-23 21:09 發表

順手谷谷 6x 客量吓嘛?

回正題, 其實個人覺得對屯門區居民幫助不大,
第一, 267s 車程已經比西鐵輸九條街, 兆康人坐倒頭車都唔會搭佢, 景峰同置樂人可能會考慮; 不過經常見去到華都都已經坐滿, 到底吸 ...

咁講真,有部份客係貪平先買月票,係慳到錢又可以一程過既情況下,我相信有人買月票但轉搭巴士出入
強人所難,不可一不可再
S3BL343@66 發表於 2014-10-13 09:33 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2014-10-12 18:05 發表

1. 實際觀察旺角封路導致人人都驚弓之鳥, 封路初時仲唔係直出尖沙咀而要有咁短縮到咁短去得美孚, 唔好講本身已經少客D既252B/260B, 連58X/59X等線都少左好多客, 繁時完全冇人企, 咁有月票果班更加唔會搭番巴士, 所 ...

259B 入深井?
260X 加入埋月票優惠?
FF少陣啦
9032~HW1045 發表於 2014-10-13 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-9-23 17:34 發表
咁搞法不如都會票都可以搭相關早繁特別線
用都會票搭948
shakugan2005 發表於 2014-10-13 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2014-10-13 09:33 發表

259B 入深井?
260X 加入埋月票優惠?
FF少陣啦

咁殺259C開架仲貴過259D去到269C價, 又到頭唔到岸既259X出黎既建議又好好? 起碼我話259B落深井實際過架259X多多聲啦, 261B未又唔係格硬比人拉左落深井! 除非架259X落深井咁我冇野講!

至於260X係258B/258C變出黎, 依家要用252B/260B/261B/267S去疏導西鐵人流, 咁點解258B/258C/259B/259C冇份? 我講緊既260X係258B/258C班次!