hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 264M幾時取消?
開啟左側

264M幾時取消?

jonathanngan 發表於 2014-10-23 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-10-22 09:50 發表

我最近有向九巴提出過264M改為青衣城至元朗公園[循環線],據知班策劃部之前沒有想過這個構思,現在覺得這個構思是可以考慮.

不過,由於元朗區議會被逼通過合併方案,估計可能要"先落實,後修改"了.

現時最重要的是,264 ...

先落實,後修改恐怕就係困難重重不如爭取279X回扣啦
Snoopy@FB8617 發表於 2014-10-23 01:48 | 顯示全部樓層
循環線一樣搵笨
係就係做返晒兩邊既野
但一樣影響都唔細

其實元朗南而家既情況係唔係真係需要一條隧道線呢...

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HeyKan 發表於 2014-10-23 06:20 | 顯示全部樓層
其實有幾多人知
有68E呢條線都係一個問題

我當初一心諗住68E開左
高埔果乍地盤員工唔洗迫哂264M

但跟本就亳無作用
好死唔死68E目的地叫(八鄉路)
鬼知八鄉路係收費站橋底咩
連下繁客源都冇埋

(我係264M元朗青衣來回常客)
所以叫68E定264M我唔太在乎

但改行鳳翔路真係死得
果條路例塞車 久唔久又會
整單撞車(輕微意外) 真係不敢想像

再講 元朗南區真係有需求?
蝶翠 翹翠順住去果乍都非富則貴
多數有車人士 又有邨巴
馬田果D 多數行出元朗搭車
元朗公園果乍更加唔洗講

68E生存價值何在?

264M
我個人覺係天水圍左兜右兜煩
如果要Keep返元朗天水圍客
其實好似以前咁 改返入天水圍市中心做總站 可唔可行
kiwai 發表於 2014-10-23 07:02 | 顯示全部樓層

原帖由 dongnama 於 2014-10-22 18:29 發表
80年代的5M,1K,2K

1K 生存超過10年, 都算短命種?
mak5052 發表於 2014-10-23 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JC8385 於 2014-10-22 22:47 發表

遲下會可以B1轉276A,情況好少少
唯一只係覺得應該逼到下段K74廢物再生先好俾264M過
不過當然希望拖得越耐越好啦

如果K73延長至元朗東, 來回行元朗大馬路, 來回不經朗屏, 回程不入大橋,  K74縮短至大橋, 是否可解決問題?

leochill 發表於 2014-10-23 10:33 | 顯示全部樓層
無知一問, 點解大棠路一帶一直都唔使要一條直出市區線? 我見大棠路紅綠小一路都密密車, 假日更加上唔到車,
如果68E 改為服務大棠一帶, 加東面嘅元朗南又得唔得呢? 如: 大棠路, 十八鄉路, 鳳翔路, 出青山公路, 經荃灣地鐵站, 以愉景新城做總站
至於264M, 就以元朗公園做總站, 經元朗體育路出入青山公路, 車又唔使用幾多部, 元朗南兩邊都大概照顧到
jonathanngan 發表於 2014-10-23 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2014-10-23 10:33 發表
無知一問, 點解大棠路一帶一直都唔使要一條直出市區線? 我見大棠路紅綠小一路都密密車, 假日更加上唔到車,
如果68E 改為服務大棠一帶, 加東面嘅元朗南又得唔得呢? 如: 大棠路, 十八鄉路, 鳳翔路, 出青山公路, 經荃 ...

因為有K66加上冇大型屋苑?
行青山公路應該停唔停站 不過不停站都相當迂迴