hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234A及234B經常同步抵站
開啟左側

[服務調整] 234A及234B經常同步抵站

shakugan2005 發表於 2014-11-5 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-11-5 19:34 發表

我都係咁話,我寧願234S取消後,234A繼續特快往荃灣站/荃灣西,而234B就以251M/263M方法去青衣站。
咁先可以將兩者的定位分辨清楚,而唔係咁樣調下時間就解決,我相信總有乘客深信234A係快D,會死等234A,如果大部分客都咁諗,何不 ...

第一, 格硬拉234B去青衣一定會加價同拉疏班次, 用234S做例子咁拉又唔會多好多客, 要拉既話拉234A去葵芳可能仲吸多D客, 而且234A本身已經係貴D果條線, 要平就去搭番234B

第二, 234A/234B唔拖住行未同你拉疏班次囉, 原本大部分時間15分鐘一班, 依家見咁多20分鐘一班, 就算合併都唔會比條15/2分鐘一班既線你, 當年234B就係加得一架蛇車冇咩點加班所以先比居民反對
Snoopy@FB8617 發表於 2014-11-5 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-11-5 18:56 發表

2008 年 o既事,
當年提完之後,咁多年啦,都好似冇再提過合併一事,
就算而家九記大玩路線重組,一樣如是。
究竟九記係怕左班區議員定係 234A 真係有錢賺過 234B 而令到九記冇誘因再提合併。 ...
12-13年提多一次
當時仲特別寫明屯公會有工程
因此A線既速度會慢左
但最終都係過唔到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
強國人 發表於 2014-11-6 02:41 | 顯示全部樓層
個人而言支持A線改上下繁,支援學生同返工一族。合併一定行唔通
樂仔〞 發表於 2014-11-6 10:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-11-5 22:15 發表
12-13年提多一次
當時仲特別寫明屯公會有工程
因此A線既速度會慢左
但最終都係過唔到

而家工程完哂 (除左三聖至小欖段 , 但唔關 234A 事) , 屯公咪一樣塞
多得個深井交匯處囉 .. 朝朝早繁由汀九橋口頂返上浪翠園
234A 咁樣 cut 出屯門公路其實一樣慢
不過係區議員自我安慰覺得快咋嘛 (雖然 234B 停麗城的確幾慢)
Snoopy@FB8617 發表於 2014-11-6 11:02 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

Main point就係去程麗城真係會變得慢
過左早繁既時候A線既優勢就係返到

始終A線來講應該都對深井一帶好重要
如果唔係唔會第一次合併都係幾著數既情況下都臨時收檔
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2014-11-6 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-11-5 19:34 發表

我都係咁話,我寧願234S取消後,234A繼續特快往荃灣站/荃灣西,而234B就以251M/263M方法去青衣站。
咁先可以將兩者的定位分辨清楚,而唔係咁樣調下時間就解決,我相信總有乘客深信234A係快D,會死等234A,如果大部分客都咁諗,何不 ...

我反而覺得倒轉,既然而家 234A 收得貴過 234B,
某程度上係值得將呢條線拉去更遠地方,例如去葵芳幫補下 302,甚至好似你話去青衣好過。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
castanopsis 發表於 2014-11-6 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-11-6 11:11 發表

我反而覺得倒轉,既然而家 234A 收得貴過 234B,
某程度上係值得將呢條線拉去更遠地方,例如去葵芳幫補下 302,甚至好似你話去青衣好過。

如果拉A線,就一定唔會去青衣
234B拉去青衣都仲話有汀九沿線同麗城幫補下
308M太快,A線做深井去青衣係唔會有生存空間

反而拉A仔去葵芳就唔同講法
條302相對上比較兜路,234A飛公路有吸引力
EH2674 發表於 2014-11-6 23:20 | 顯示全部樓層
星期六下繁真係15mins一班?上次深井等車,落左962B蟻速咁行過對面巴士站,然後行去隔離百佳買朱古力再行返去排隊,再有大半條隊客轉投小巴先有部B車...
原帖由 castanopsis 於 2014-11-6 18:54 發表

如果拉A線,就一定唔會去青衣
234B拉去青衣都仲話有汀九沿線同麗城幫補下
308M太快,A線做深井去青衣係唔會有生存空間

反而拉A仔去葵芳就唔同講法
條302相對上比較兜路,234A飛公路有吸引力 ...

我會傾向直插葵芳(或先經嘉里)擺葵興

強人所難,不可一不可再
AVD1 發表於 2014-11-7 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2014-11-6 23:20 發表

我會傾向直插葵芳(或先經嘉里)擺葵興 ...

我唔係好明咩叫先經嘉里,
不過講真,如果起荃灣經葵福道落葵芳我覺得都可以諗得過,事先行車時間唔會太長,
加上而家葵福道都係小巴地頭,而個堆小巴線又只係去到鹹田街,
完全去唔到荃灣西邊,如果有條咁樣行法未必冇得做。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
andy92 發表於 2014-11-7 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-11-7 19:43 發表
加上而家葵福道都係小巴地頭,而個堆小巴線又只係去到鹹田街,
完全去唔到荃灣西邊,如果有條咁樣行法未必冇得做。 ...

你完全無視 87K