hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運巴士E34分拆消息
開啟左側

[服務調整] 龍運巴士E34分拆消息

HeyKan 發表於 2014-11-16 16:02 | 顯示全部樓層

花咁多頁黎嘈路線編號

這些版友 以你們標準
者是說68A 68E 68M 68X都好復雜??

首先我唔覺E34A E34B有乜問題
重點係 正常人係站等車 係睇編號定地點牌?

你話追車睇後牌
講真 每個站都有宣傳單或通告掛
事前冇留意 而令自己上錯車 怪得邊個?

我結論:
純屬係有個別人私心
唔鐘意E34A E34B路線編號
夾硬逼盡理由出黎支持自己私心 拗足幾頁
S3BL343@66 發表於 2014-11-16 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HeyKan 於 2014-11-16 16:02 發表
花咁多頁黎嘈路線編號

這些版友 以你們標準
者是說68A 68E 68M 68X都好復雜??

首先我唔覺E34A E34B有乜問題
重點係 正常人係站等車 係睇編號定地點牌?

你話追車睇後牌
講真 每個站都有宣傳單或通告掛
事前冇留意  ...

說穿了,只是有些人誓死跟從所謂的金科玉律
對乘客來說,亦不過普通英文字母
JA3907 發表於 2014-11-17 13:43 | 顯示全部樓層
當有些人被批評有路線牌癖,
我反而要問,
使用兩個全新而無任何指標意義的號碼,
(我現在仍不能分辨到底元朗系A定B)
到底是否有些人反過來有盲目破舊立新傾向?

上面有人提到E34+X建議,或者我本人提到的P建議,
如加上電牌輔助,其出錯機會比A/B會大大減少。

似乎龍運,或者有時九巴邏輯,
一旦有改動就要重新推出偏好,
似乎舊號很醜惡,不想在提起,
但現實的確是你拿著現有路線去進行改動,
保留原有號碼何罪之有?
當城巴開跑馬地小西灣線都用19做偏好,
以前E22同E23對調總站,
此等大改動都keep到個偏好,
不知現在支持A/B的各位又會做何感想?

總括一句,開兩個新號,
在實際操作上沒有必要,
如果按照此等邏輯,
有拆線或任何較大改動都要有新號碼,
恐怕26個字母很快不夠用。

做人有人品,做巴迷有巴品
andrewyl 發表於 2014-11-17 18:17 | 顯示全部樓層

其 實 講 咁 多 頁 拗 過 號 碼 ?

會 唔 會 浪 費 時 間 呢 ?  

係 每 架 車 個 車 頭 大 銀 幕 同 錢 箱 位 貼 張 a3 Size

E34A 寫 " 往 來 機 場 / 天 水 圍 ( 不 經 元 朗 ) "

E34B 寫 " 往 來 機 場 / 元 朗 ( 不 去 天 水 圍 ) "

咁 係 唔 係 解 決 佐 個 問 題 ?
JX9097 發表於 2014-11-17 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewyl 於 2014-11-17 18:17 發表
其 實 講 咁 多 頁 拗 過 號 碼 ?

會 唔 會 浪 費 時 間 呢 ?  

係 每 架 車 個 車 頭 大 銀 幕 同 錢 箱 位 貼 張 a3 Size

E34A 寫 " 往 來 機 場 / 天 水 圍 ( 不 經 元 朗 ) "

E34B 寫 " 往 來 機 場 /  ...

同意...只要車頭玻璃放一塊,錢箱掛一塊
咁你都可以無視繼續上車的話,都冇得怪人...
neoplan720p 發表於 2014-11-19 11:16 | 顯示全部樓層
我自己都唔認為用A/B去分係最好既做法。俾著我,唔經天水圍果條會用E34X;而去元朗既就叫E34。
但用"X" 去分辨,係咪就代表完全無問題發生呢?
當然唔係。

講到尾,用A/B 未必係最好,
但係咪有問題到要嘈咁耐呢?
neoplan720p 發表於 2014-11-19 11:19 | 顯示全部樓層

回復 70# 的帖子

其實天北用轉乘點睇呢?
反正而家本身E34都唔經天北;
二來幾日後265M 變成天北特快,如果九巴、龍運肯將E34系同其他九巴線做轉乘優惠,咁我係天北人既話,我會揀265M <-> E34系,特別係上班一族,唔需要拎住行李既話。

最多繁時繼續開幾班天北既E34S俾佢地。
Snoopy@FB8617 發表於 2014-11-19 11:44 | 顯示全部樓層

回復 77# 的帖子

若果要處理埋行李客既
E34A始於有需要行上天北
當然肯加轉乘就最好
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
neoplan720p 發表於 2014-11-19 14:49 | 顯示全部樓層

回復 78# 的帖子

的確,要搞埋行李客既話,一程車點都好過要轉車。

btw 想再延伸討論一下,其實有唔少多人住既區,都係無直達A / E線,其實係咪需要呢?

1. 東北葵(梨木樹、安蔭等地)
2. 慈雲山(?)(E23 只到慈南,慈中、慈北既居民會行落去慈南坐E23,定係坐車落去黃大仙再轉?)
3. 秀茂坪、順利非繁時間
EH2674 發表於 2014-11-19 20:36 | 顯示全部樓層

原帖由 JA3907 於 2014-11-17 13:43 發表
當有些人被批評有路線牌癖,
我反而要問,
使用兩個全新而無任何指標意義的號碼,
(我現在仍不能分辨到底元朗系A定B)
到底是否有些人反過來有盲目破舊立新傾向?

上面有人提到E34+X建議,或者我本人提到的P建議,
如加上電牌輔助, ...

你可以睇車頭地點牌列明既中文/英文字,又或者上車問司機

跟本叫乜都無問題
強人所難,不可一不可再