hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98A,98C,98S修訂行車班次
開啟左側

[服務調整] 98A,98C,98S修訂行車班次

3ASV174 發表於 2014-12-12 23:23 | 顯示全部樓層

兩條線都減班減得好勁,應該唔止加時,而真係減埋車,
98C 減得最勁係一至五美孚開,由 1:11pm-6:30pm 都係 7-10 減到10am-4pm 減到 15 分鐘一班,而且下繁仲有 3 班車同 98s 一齊 / 幾乎一齊開。
紅日仲離譜,8pm 後就開 15 分鐘一班,依家開 11-13 旺角都要企,趕客都唔係咁趕法下話?

至於 98A,最大問題的確唔係塞車,而係開唔足車,表面上有 17 架掛牌車,但下繁就算唔收車計埋 4 班特車都係得 12 架車行,唔使用腦都知會出事啦。
下繁我試過坑口北一直有車返,但不斷私出去,坑口北結果差唔多 25 分鐘先開一班,咁梗係甩班啦。
上繁 98A 根本甚少開足班次,再加上日間唔少車長都鍾意拖卡搏做少o的客,定點都無用,依家夜晚 12 分鐘都一樣係拖卡。

其實除左 98A 同 98C 之外,98D 都好快會大幅減班。

BlackBird 發表於 2014-12-12 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-12-12 17:26 發表
兩條線好有可能加時以針對班次失準

依家觀塘道日日塞爆,98A無論點加時咪又係脫班!
P960早日摺線
MP6513 發表於 2014-12-13 08:31 | 顯示全部樓層
98A 加時至81分鐘
98C 加時至97分鐘

心諗98C使唔使加咁多
3ASV174 發表於 2014-12-13 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 MP6513 於 2014-12-13 08:31 發表
98A 加時至81分鐘
98C 加時至97分鐘

心諗98C使唔使加咁多
繁忙時間塞車真係可以美孚開車 60 分鐘先到九龍城既……
不過之後九龍城返坑口北都唔會用到 37 分鐘咁痴線囉。98C 依家行車時間俾到比 93K、95 仲要多 11-12 分鐘,連將荃入秀順版都無咁長。

98C 經咁多塞車熱點仲要拖住上下午各 4 班特車,竟然都係得 1 部蛇車掛牌本來就騎呢到極,
今次應該有正字軌轉蛇,但係轉完 98A 應該都係要柯打 98S,咁即係 98A 脫班應該都係繼續,不過脫班重災時間因為多左班特車,由 7 點至 7 點半順延 20 分鐘。
nick0102 發表於 2014-12-13 16:30 | 顯示全部樓層
觀塘個位真係好多車好塞, 政府應該盡快改善個邊嘅交通
ma212223 發表於 2014-12-13 18:39 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

98C/98S仲要亂咁派車
98C間唔中朝早出部E400(可能係order)
同一時間到站嘅98S,都未有人企又走去用12米車

交換翻兩部用車真係咁難咩?
一出RDP   要去鵝頸橋?
GW5878 發表於 2014-12-13 19:15 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-12-13 13:10 發表
繁忙時間塞車真係可以美孚開車 60 分鐘先到九龍城既……
不過之後九龍城返坑口北都唔會用到 37 分鐘咁痴線囉。98C 依家行車時間俾到比 93K、95 仲要多 11-12 分鐘,連將荃入秀順版都無咁長。

98C 經咁多塞車熱點仲要 ...

梗係啦,
係你眼中98a98c只有翠林至九龍城段係重要,
根本冇理會過架車係山上面大上大落(上落時間簡直耐過其他線一倍),
以致坑口搭到去觀塘要成半個鐘。
都係果句,呢兩條線cut左秀茂坪堆站仲實際!

虧你仲天真到相信行山好快可以63分鐘去到荃灣
EX-TL 發表於 2014-12-13 19:52 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

98A要做野點都唔係cut中途站啦, 咁搞法條線冇左一半客係咪你埋單先?

應該係建議取消循環線運作, 讓車輛在九龍調節, 車長也不需要連碌近個半鐘頭
冇得去廁所, 需知道宜家好多長途線已經用盡方法去重組, 減少行車時間和脫班機會.
ma212223 發表於 2014-12-13 20:10 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

無位擺總站會係一個難題
98A唔夠車
擺兩邊總站要休息兩次,令一轉車時間再加長又係另一個問題

98A呢個問題講咗好耐
但一直都解決唔倒/無解決過
ma212223 發表於 2014-12-13 20:14 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

你有辦法有效咁處理到山上嘅交通需求
我唔會唔俾坑口直行隧道出觀塘㗎

但將軍澳夠車咁做咩?
如果要咁做又會唔會係犧牲大眾利益而去滿足小眾需求?