hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對來年2015-16 RDP的期望
開啟左側

[服務調整] 對來年2015-16 RDP的期望

hadboy5 發表於 2015-1-1 17:17 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-1-1 15:54 發表
其實天水圍北o個邊o的標書線都唔係好掂,只係執過先開,
但 264M、265M、269M 最後都要連埋唔係標書線一齊重組,
其他標書線其實得 269D 係無大執過。
標書既 65M 最後無開,265M 本身標書係唔經天水圍南,265B 標書版直頭係痴 ...
仲有一條係標書要求但無點大執過的路線,仲要一開二添,將南果度衰左道路規劃有問題姐,而且頭批開辦的九龍專線除796c同796x(296x)之外其餘死哂,796x係由296x轉過去,其實265m都可以避過重組,只要當初天北一早發展哂路線規劃哂就唔同,假若當初265m用現有路線去到天晴轉左,269m唔去祖堯用哂大車咪解決一大部份問題,好過而家執完就執,但唔好忘記將南差不多年年都要執下路線,反而尚德三寶好想改動,減班就兩間公司都有,65m真係開都唔知有無人搭,經屯公去葵涌,標書應該只係大約列出路線要服務邊區,始終都係要巴士公司點行先有客

htpxcw 發表於 2015-1-1 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-12-28 14:03 發表

北區其實係有願景但做得差
根本都冇諗過啲客點諗,剩係聽劉X勳就算
第一個版本出到嚟,轉乘線 70K 係十五分鐘一班架
條條對外線重係兜華明圈,上水做重災區
到而家短途線分工都重係重疊晒

沙田一開波嗰份都係差
同一個轉 ...
長遠少少睇,上水同聯和墟先係未來北區巴士重點發展區域

先唔講喺天平/聯和後面的粉嶺北新市鎮,就講聯和墟東北面的皇后山公屋,2019-20就會落成,人口差唔多係清河邨一倍
依家開始著手經營上水/聯和墟線就最啱,到時按需要加東北做頭/尾站,但依家九巴喺呢度的巴士線就最不堪

一係就要入粉嶺南左兜右兜(270A/270B/278X/P/678/373),一係就冇乜轉乘優惠(270),成個上水區多數路線就得火車站/總站設分站
跟住開的新線條條都唔預聯和墟

九巴喺未來一年,應該著手搞搞上水/聯和的巴士線,唔好再一味食粉嶺南老本,否則到時城新喺東北成功插旗,就後悔莫及

GCx468 發表於 2015-1-1 18:36 | 顯示全部樓層
原帖由 271_N271 於 2015-1-1 14:07 發表
64K limited stop 班次實際上快到幾多呢?
本身條路已經窄,又多彎又多上上落落,已經快極有限
仲要大部分都雙線雙程,前面有一班車block左你都快唔到
所以正常行新田都會快過你就咁不停站 ...
我希望做到既係:大站上落既人/來往元埔兩市區長途客見到Limited Stop較有信心,唔驚話慢到嘔!係就係前面有車block會令此班次快唔到好多,但係唔多都有兩三分鐘啦!譬如去大埔方向,有前車block住,過到去林村谷,大把站都有個Bay,咪爬到頭lor,實慳到時間!
加上我唔主張加價,搭上Limited Stop班次,即使好唔好彩完全無慳到時間,乘客亦無金錢損失!

要 1)定點班次,2)不加價,3)BBI設251A/251B/51/54/B1,4)不設雙向分段 5)指示元西總站站長唔比有64K全程車在Limited stop班次開出前5分鐘或以下開出 (需要時可安排普通64K私至新元中或打後起載)
6)指示普通64K班次不准在YOHO或之前(往大埔方向)爬 limited stop班次頭 7)不設東行嘉道理農場compulsory stop

ma212223 發表於 2015-1-1 19:27 | 顯示全部樓層

回復 223# 的帖子

當14行定點都要揀正14X之前開
64X可以做到咁都好難

你唔加價唔代表班客會等
尤其你個建議未必快過搭之前班車
到時就係搵林錦公路沿線嘅客嚟玩

一出RDP   要去鵝頸橋?
kmb71k 發表於 2015-1-1 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2015-1-1 18:36 發表
我希望做到既係:大站上落既人/來往元埔兩市區長途客見到Limited Stop較有信心,唔驚話慢到嘔!係就係前面有車block會令此班次快唔到好多,但係唔多都有兩三分鐘啦!譬如去大埔方向,有前車block住,過到去林村谷,大把站都有個Bay,咪爬到頭lor,實慳到時間!
加上我唔主張加價,搭上Limited Stop班次,即使好唔好彩完全無慳到時間,乘客亦無金錢損失!

要 1)定點班次,2)不加價,3)BBI設251A/251B/51/54/B1,4)不設雙向分段 5)指示元西總站站長唔比有64K全程車在Limited stop班次開出前5分鐘或以下開出 (需要時可安排普通64K私至新元中或打後起載)
6)指示普通64K班次不准在YOHO或之前(往大埔方向)爬 limited stop班次頭 7)不設東行嘉道理農場compulsory stop

有D野呢, 講就容易, 做起上黎呢, 又做唔到做到呢?
唔俾爬佢頭, 頂死晒後面D車, 俾車呠俾人投訴又點算呢?

搞咁多野, 車長壓力真係多得你唔少

以上回應,是否可行?是否合適?
hadboy5 發表於 2015-1-1 19:54 | 顯示全部樓層
其實本身都有類似服務,因為基本上64K 的客寧願迫死都要上第一架車只要你咁啱見走在一架車的話,跟住果班就會超快地追到下一班,最高記錄錦上路站開始拖卡,元崗村已經唔見左佢架車,搞到次次搭親都寧願等下一班車如果等車條龍太長的話 ,其實半直通係有得諗

jocosben 發表於 2015-1-1 20:00 | 顯示全部樓層

大埔去元朗其實多數揸車都係行新田,雖然里數長左,但始終真係快,又唔使上山落海甘
只要老九唔好加價加得太狼都可以接受
hadboy5 發表於 2015-1-1 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-1-1 20:00 發表
大埔去元朗其實多數揸車都係行新田,雖然里數長左,但始終真係快,又唔使上山落海甘
只要老九唔好加價加得太狼都可以接受
個人估計行新田老九想收265S 的價,但本身條線都唔受歡迎的話就.....
GA6072 發表於 2015-1-9 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 271_N271 於 2015-1-1 13:59 發表
果陣373A係由大欖變青沙,由暢通變塞車,
咁一定趕客架
307C係全新路線,即使要比較都係同307比,
相比起大老山隧道同東隧,沙田馬場段係咪真係咁恐怖呢?

佢一開始話要將成條72X改行青沙就真係「青沙上腦」
問題係而家都係開 ...

果陣373A係由青沙變返大欖,
重係咪將廠做
如果係,其實沙廠有機係唔知青沙同大欖時間上有乜分別
kiwai 發表於 2015-1-9 08:12 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-1-1 19:54 發表
其實本身都有類似服務,因為基本上64K 的客寧願迫死都要上第一架車.

佢地寧願迫死都要上第一架車的原因係, 你永遠估唔到下一班幾時黎, 可以係半分鐘, 可以係半個鐘............