hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴X42C開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴X42C開辦消息

KU1391 發表於 2015-3-4 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2015-3-3 21:32 發表
說穿了就是想搶 42C 資源加落 40

總之就話之你青衣就要人等車等到變化石, 而荃灣就應該有密車

青衣已經冇幾多條線有相對較密的班次, 條條都十幾廿分鐘一班 ...

我寧願繁時拆特快(葵俊X之後直飛算

唔想連非繁都要等15分鐘先有車,咁既話焗青南人搭鐵

10分鐘以下既線得279X,248M,249M,42A,42M==
hk20020062 發表於 2015-3-4 16:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-3-4 10:38 發表

根本就係咁,42C 只做青衣,非繁客量係一大疑問。但係倒轉 42C 繼續以而家走線去行,青衣南又係注定冇車出東九龍。
比我就建議 42C 由長亨開左之後,先去長安,後跟 243M 入美景再出南橋出東九龍。同樣地,美孚就唔好講住。

對 ...
42C 單靠青衣非繁恐怕半個鐘一班,由佢做美孚就係幫佢保住可以 15 分鐘一班車,而且無論長安定長青尾站,落美孚都係順路
KU1391 發表於 2015-3-4 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-3-3 23:24 發表

青衣作為住宅區 , 非繁又有幾可有客去東九呢 ?
講行街 , 講商貿 , 道理上非繁應該 41A 比 42C 有更多呢類客 , 但唔見得 41A 非繁有幾多人搭
就算 42C 做多個山上 , 都唔見得客量會因此足夠每 15 分打得爆一部 12 米 ...
42c落美孚如果有得免費轉42A 番青南/九龍就話姐
唔係寧願行舊路
起碼架車去到美孚,我都去到YIP成街

去到葵芳 我架車都到左健全街,把鬼
KU1391 發表於 2015-3-4 16:40 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-3-3 23:55 發表

巴士路線重組從來都係講要善用資源, 理順走線, 而唔係一線走天涯,

一條線由頭碌到尾, 42C 呢種廿年如一日的走線, 叫過時,

42C 講緊係透過重組38/40/40P 線可以進一步提速.

而42C 提速, 唔係某D人最近先講, F版 ...
15分鐘真係好耐
等車時間係而家2倍..
kmb71k 發表於 2015-3-4 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 hk20020062 於 2015-3-4 16:05 發表
42C 單靠青衣非繁恐怕半個鐘一班,由佢做美孚就係幫佢保住可以 15 分鐘一班車,而且無論長安定長青尾站,落美孚都係順路

我絕對唔會相信42C只做青衣非繁要頹到做半粒鐘一班至掂
38做葵盛葵興都做得起, 點解42C做一個青衣島反而比38只做葵盛葵興更不濟?
我絕對相信42C經美孚會比而家更加趕客
況且青衣大把路線經美孚, 再搞條42C改兜美孚真係阿茂整餅
以上回應,是否可行?是否合適?
castanopsis 發表於 2015-3-4 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 hk20020062 於 2015-3-4 16:05 發表

30分鐘一班一定唔使
現時42C非繁都開緊個位數字班次
除非青衣每班連10個客都無
如果唔係就算一個新客都吸唔到,都一定唔使開到30分鐘一班
castanopsis 發表於 2015-3-4 17:07 | 顯示全部樓層

原帖由 KU1391 於 2015-3-4 16:40 發表
15分鐘真係好耐
等車時間係而家2倍..

兩倍,即係多咗7分鐘(平均等多3.5分鐘)
如果車程快咗10幾分鐘,你覺得係用少咗時間定用多咗時間?
hadboy5 發表於 2015-3-4 17:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GW4866 於 2015-3-4 15:38 發表
其實你識唔識呢邊d路?
40P行完上葵仲要行返轉頭落山兜路?(唔好唔記得仲要做石圍角梨木樹,所以無可能跟935)
40P全日點行主要都係傾上葵入面行邊條路,無可能拉落葵涌道 ...
我打漏左,40P 改為上葵開,跟935,石圍角留返234C 俾佢地兼加多幾班,其實唔敢青衣直出係咪因為青衣自己明白無可能支持到一條頻密的42C 先怕改特快寧願維持原狀
樂仔〞 發表於 2015-3-4 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-3-4 17:05 發表

我絕對唔會相信42C只做青衣非繁要頹到做半粒鐘一班至掂
38做葵盛葵興都做得起, 點解42C做一個青衣島反而比38只做葵盛葵興更不濟?
我絕對相信42C經美孚會比而家更加趕客
況且青衣大把路線經美孚, 再搞條42C改兜美孚 ...

正正係因為 38 有葵興加上葵 , 先令 38 有條件做密
單靠葵盛 , 其實都唔好諗 38 有咁既班次

42C 得翠怡個一帶既工業大廈 , 非繁 15 分鐘一班真係唔出奇 , 反而 30 分鐘就未免睇低得太過份
其實樓上 42C <-> 42A 個建議都唔錯 , 亦都唔洗專登提供資源做青衣南 , 反正本身佢地都要出美孚葵芳轉車 , 咁樣反而有吸引力
kingprowm 發表於 2015-3-4 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 KU1391 於 2015-3-4 16:00 發表
姐係停完荃富,大窩口,國瑞路就直飛畢架山?

其實ok wo
40 粉絲咁想從 42C 搶客, 我覺得如果 42C 改頂多唔停荃富街和大窩口, 但屏麗徑開始既站點睇都唔應該飛