hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016年度東區巴士路線計劃

transbus 發表於 2015-1-22 13:35 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2015-1-22 01:55 發表

唔知秀茂坪區議員會唔會又發功要求619X回程途經秀明道呢?

極可能會,但其實冇必要,
仍有601P,況且人行落山比上山舒服。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
chiuandy123 發表於 2015-1-22 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2015-1-22 09:14 發表

擺明新巴想682P回程做埋682A果份(慳資源,唔想A線做埋回程,當然唔排除係試水溫)。
不過咁行法,就預計馬市甚至頌安之後的路段得返20個客都冇。

其實西灣河至柴灣段趕時間返馬鞍山的,早就已經唔搭682。
柴灣的多數會搭觀 ...

我甚至懷疑究竟td係咪出錯
想開回程既其實係682p
連份計劃書都有出錯
當左682p現時係行寧泰路
"第 682P 號線 為 烏溪 沙、 馬 鞍山 市 中心 、欣 安 邨, 以 至寧 泰路 一 帶居 民 提供
前往 北 角至 柴 灣之 服務,由 於 車程 便 捷,深 受 歡 迎"

除此之外 如果計番馬市
根本建議既682p同行亞公角街既主線
時間就唔差得遠..
S3BL100 發表於 2015-1-22 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-22 13:35 發表

極可能會,但其實冇必要,
仍有601P,況且人行落山比上山舒服。

到時會變左秀明道曉麗苑同寶達上秀安達臣搶線

回正題,如果 619 九巴真係可以加三部車落去,我覺得真係時候考慮全日拆港島段,
快線回程甚至可以行紅隧東九廊不停站直飛安基苑/樂華,當係縮減行車時間減少私對站浪費資源都好。
fb.com/scientisthk2usa/
drbean7218 發表於 2015-1-22 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 PZ8988 於 2015-1-22 11:49 發表

682P回程唔上錦英苑
係情願佢跟680X噤一出大老山隧道直達耀安
一係682A加回程去到頌安/ 彩沙街
真是不知邊個想出來, 隔離條681P 都有版比你睇回程返海皮有幾多客。

你的idea 都好過現在唔拖唔水。
JX9097 發表於 2015-1-22 15:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-22 14:33 發表
到時會變左秀明道曉麗苑同寶達上秀安達臣搶線

回正題,如果 619 九巴真係可以加三部車落去,我覺得真係時候考慮全日拆港島段,
快線回程甚至可以行紅隧東九廊不停站直飛安基苑/樂華,當係縮減行車時間減少私對站浪費 ...

其實601可唔可以趁住南港島線通車而入中環呢?
依家601淨係到金鐘唔湯唔水,不如拉入去中環碼頭(跟603走法)
反正南港島線通車之後,新城一定有quota淨,只係差九巴唔知有冇

最理想就係601同619放中上環,然後再各自拆線:
601/619:中上環至灣仔(可以考慮跟104出入境處,停完入境處後跟A12直上東廊)
601A,619A:跑馬地/灣仔出發(視乎總站有冇位)
(跑馬地可考慮泊街邊,灣仔可因應905 potential縮短而考慮碼頭)
avianwind 發表於 2015-1-22 16:42 | 顯示全部樓層
85:
車程慢的原因不是要繞經鯉景灣
而是某眾所週知的原因

102P下繁:
可能要加特車清天后、銅鑼灣往九龍客
因為112都自身難保

682A/B/P縮線:
唔差在同82/82M/82X做埋BBI吧
都是自己公司

619X下繁:
只開1班可以理解
遲下南港島線通車後,北角好像會少了671幫忙清過海客
另一間公司可能覺得北角上唔到車往觀塘/牛頭角吧

111 發表於 2015-1-22 17:41 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2015-1-22 04:42 PM 發表
85:
而是某眾所週知的原因

102P下繁:
可能要加特車清天后、銅鑼灣往九龍客
因為112都自身難保

682A/B/P縮線:
唔差在同82/82M/82X做埋BBI吧
都是自己公司

619X下繁:
只開1班可以 ...

85都有老人家搭去健康院睇街症,
唔入鯉景灣好似唔係咁好呢
neosan 發表於 2015-1-22 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-1-22 17:41 發表

85都有老人家搭去健康院睇街症,
唔入鯉景灣好似唔係咁好呢

柴灣既去柴灣/環翠診所..
筲箕灣/西灣河既唔會特登等85...
AVW28 發表於 2015-1-22 21:30 | 顯示全部樓層
原帖由 chiuandy123 於 2015-1-22 14:33 發表
我甚至懷疑究竟td係咪出錯
想開回程既其實係682p
連份計劃書都有出錯
當左682p現時係行寧泰路
"第 682P 號線 為 烏溪 沙、 馬 鞍山 市 中心 、欣 安 邨, 以 至寧 泰路 一 帶居 民 提供
前往 北 角至 柴 灣之 服務,由 於 車程 便 捷,深 受 歡 迎"

除此之外 如果計番馬市
根本建議既682p同行亞公角街既主線
時間就唔差得遠..
其實係架!
主線落第一城和濱景,與P線兜寧泰路和欣安,計返時間上都係差唔多。
(主要係得亞公角街快左d、頌安恆安某幾座樓欣安寧泰路果批行少d)
仲未計兩線除小西灣外港島路線一樣。

不過我呢個682常客(馬鞍山來往小西灣),都唔會考慮P線,轉得車黎,我倒不如上車訓覺、訓醒落車算。
趕時間自然就唔搭682啦!
LL3850
CTB529 發表於 2015-1-22 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2015-1-22 16:42 發表
85:
而是某眾所週知的原因

[size=14.3999996185303px]呢個眾所週知的原因已經冇咁嚴重