hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 前面道路因交通意外而封閉, 巴士係咪要死塞? ...
開啟左側

[問題] 前面道路因交通意外而封閉, 巴士係咪要死塞?

Neutroginger 發表於 2015-2-20 02:46 | 顯示全部樓層

其實要有定冇去答 "巴士唔跟路線行而出事, 會唔會冇保險賠" 的確係好困難
因為次次意外既背景都可能唔同

以沙田私牌去青衣為例,比幾個情況做例子:
1) 行城隧, 跟公司指定路線行而出事
2) 城隧塞車, 車長自己行八幹出去而出事
3) 城隧有意外執閉, 車長請示後改行八幹而出事
4) 城隧有意外執閉, 車長請示後改行八幹,但行錯上大埔道而出事
5) 路路暢通, 車長行上大埔道而出事

狗巴份保險係自己保, 所以保險唔賠係唔出奇
但係唔同情況之下, 真係好難一概而論...

出左事之後, 保險部一定會問個車長點解架車會係果度出現
睇下車長講既有冇人信啦...
成日都話行錯路唔係大件事, 但係如果行錯路而出事就好大件事
仲有公司成日都提醒車長,行錯路係可以打電台要求協助
hkbw 發表於 2015-2-20 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2015-2-20 02:46 發表
其實要有定冇去答 "巴士唔跟路線行而出事, 會唔會冇保險賠" 的確係好困難
因為次次意外既背景都可能唔同

以沙田私牌去青衣為例,比幾個情況做例子:
1) 行城隧, 跟公司指定路線行而出事
2) 城隧塞車, 車長自己行八幹出去而出事
3) 城隧有意外執閉, 車長請示後改行八幹而出事
4) 城隧有意外執閉, 車長請示後改行八幹,但行錯上大埔道而出事
5) 路路暢通, 車長行上大埔道而出事

狗巴份保險係自己保, 所以保險唔賠係唔出奇
但係唔同情況之下, 真係好難一概而論...

出左事之後, 保險部一定會問個車長點解架車會係果度出現
睇下車長講既有冇人信啦...
成日都話行錯路唔係大件事, 但係如果行錯路而出事就好大件事
仲有公司成日都提醒車長,行錯路係可以打電台要求協助

真係, 講咁耐都仲要係咁講紅色既字....你想話一眾板友解釋既努力唔係白費都唔得~
殺雞焉用牛刀?!
Neutroginger 發表於 2015-2-21 01:34 | 顯示全部樓層

回復 63# 的帖子

但係出左意外之後, 除左車務督察會去意外現場
之後九巴保險部架車就會去調查
車長要寫返紅報返公司, 仲有份交去新鴻基地產保險公司
咁係咪即係公司保返?
Ming@5119 發表於 2015-2-21 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2015-2-21 01:34 發表
但係出左意外之後, 除左車務督察會去意外現場
之後九巴保險部架車就會去調查
車長要寫返紅報返公司, 仲有份交去新鴻基地產保險公司
咁係咪即係公司保返? ...
要探討「即係公司保返」嘅問題,首先你要搞清楚而家九巴保險上嘅policy係點:
http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/icts/papers/icts0213cb2-1001-2-c.pdf

簡單而言,不論索償有冇超出「自保上限」,所有索償個案都係交俾獨立嘅理賠公司評估、調查和審核所以你所講果種左手交右手、自己圍威喂嘅做法係唔會存在