hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有冇人覺得682馬鞍山方向, 轉入健康西街好哂時間 ...
開啟左側

[問題] 有冇人覺得682馬鞍山方向, 轉入健康西街好哂時間

andy1010 發表於 2015-2-26 01:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

點解政府唔俾英皇道轉出電照街
Ravenclaw 發表於 2015-2-26 01:47 | 顯示全部樓層
因為需要緩衝區處理車龍囉...

好多地方專登要你左轉右轉又細街先,就系要用細街做緩衝區囉,好過將條車龍放系大馬路,影響大馬路運作...

彌敦道北行又轉亞階老街就系最經典的例子...

當然,邊d情況比直接轉,邊d唔比,當然老運有佢自已個方法去計算車流量啦,咁計錯就另一回事啦...

但你講果個位系需要咁做的...

我估你應該系比細街果堆準備o轉入健威花園泊車的私家車大帝車龍激到彈起吧?
brianso198 發表於 2015-2-26 07:03 | 顯示全部樓層
如果可以咁轉既話英皇道東行點算?

呢d做法雖然唔理想不過會好過乜都大街處理車流...
河灣西 發表於 2015-2-26 11:19 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

682最浪費時間的是那些坐幾個站就打鐘落車的$2雞!

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +6 收起 理由
LNChickenRice + 1 + 5 絕對同意~巴士唔係老人家張「山兜」! ...
SB6206 + 1 講得好! 唔該佢地坐返81/82啦!!!
neoplan720p + 1 絕對認同

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2015-2-26 13:05 | 顯示全部樓層
呢啲情況常出現,九龍區遊行改道,路線60x,234x等都要入九江街再轉入福華街先右轉欽洲街。
明明可以直接右轉欽洲街,佢咁樣改道都足以證明大路右轉係有負荷的。。。

我小時候搭53,52m都唔明點解兩架車停唔同既荃灣站分站,大個先知係因為不可右轉大河道。
GK8522 發表於 2015-2-26 19:58 | 顯示全部樓層
呢個兜法要搞既首先唔該搞搞七姊妹道2枝燈先啦,永遠巴士英皇道轉上西街點快都啱啱好紅,呢枝燈轉綠之後如果唔行得進取D/俾泊街堆車阻又係食硬出電照枝燈,仲要2枝燈都唔係快轉
Ravenclaw 發表於 2015-2-26 21:12 | 顯示全部樓層

所以呢,我從來都唔讚成北角出入的東區東隧九龍線(東面黎果d),682就唔怕,因為基本上佢無對手的,佢點碌都系多人搭的...

606果d...?安達臣東區線...?哦...
HW8373 發表於 2015-2-27 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GK8522 於 2015-2-26 19:58 發表
呢個兜法要搞既首先唔該搞搞七姊妹道2枝燈先啦,永遠巴士英皇道轉上西街點快都啱啱好紅,呢枝燈轉綠之後如果唔行得進取D/俾泊街堆車阻又係食硬出電照枝燈,仲要2枝燈都唔係快轉 ...

北角個堆燈陣的確好過分
(其實近幾年港島北岸沿線燈位都愈整愈過份,但以 606 682 行個堆內街環境特別令人煩厭就真既)

平時係則魚涌搭 A12 / 18X
快起上黎 20 分鐘已經去到高樂花園
甚至幾年前某星期日早上試過 A12 上車 20分鐘已經衝緊入西隧

搭 102 106,完全唔塞車既話,10 分鐘鬆 d 已經去到維園
再過多幾分鐘已經足夠入紅隧

但搭 606 682 則魚涌去東隧,
由英皇道最後一個站之後至到東隧前
間中可以玩到每盞燈都係唔順,而且係每去到下一盞燈位先剛好轉紅
人地幾個字已經去到紅隧口甚至西隧口
你由東隧口本身要逆走一段仔東廊已經感覺上無咁順路
再塞埋北角燈陣真係搵笨

其實如果可以計/砌到由英皇道入東隧燈號時間可以足夠大部分車輛一氣呵成通過
一盞綠燈駁一盞綠燈
(彌敦道北行兜幾條內街至旺角道之間好似都有類似安排)
一切已經好好多
重有駱克道、灣仔北至紅隧口、天后地鐵站至銀幕街 個堆如果都可以 set 到方便巴士已經好好多

有時都唔知係咪特登 set 到順 d / 無咁順
正如英皇道西行 vs 東行,西行可能因為無其他選擇 (私家車都要行)
所以燈位都夠順
好彩既話巴士都會因而受惠,近年都重可以搭到流水線可以停足站之下 3 個字由則魚涌到維園/大坑
東行相比之下簡直惡夢,即使搭尾幾班 2 號,由維園去則魚涌無乜人上落之下都唔係次次做到 3 個字內完成

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
Ravenclaw 發表於 2015-2-27 02:20 | 顯示全部樓層
嗯,點解無啦啦離左題ge,返正題啦...

682無計啦,因為小西灣柴灣筲箕灣都有一定比例的客坐682往來新界的,但又唔足以全日分拆,所以,無計啦...

唯有寄望慈母多d對違泊大發慈悲啦,但健威花園停車場果條車龍就無計啦...

唯一可以做的系加翻巴士轉彎個牌系適當位置(呢個幾難淋下,知個條街個情況就會明)...
brianso198 發表於 2015-2-27 07:13 | 顯示全部樓層

點解呢度變成兩蚊長者優惠應否繼續既討論?
唔係討論682馬鞍山方向, 轉入健康西街好哂時間咩?