hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

3ASV174 發表於 2015-3-30 02:26 | 顯示全部樓層

原帖由 typhoon_york 於 2015-3-30 02:08 發表
我都係睇未來四日,但我覺得假日大家唔介意兜(特別係將南),到返工放工就唔同
我估290聽日客量跌幅明顯,畢竟返工客追求車程穩定。
反而三寶客源穩定,要跌一早跌左。所以佢地受既衝擊好細。 ...
290 繁忙時間基本上只係靠翠林、康盛、寶達、彩雲、彩虹同黃大仙頂住,但 20 分鐘一班就算唔爆應該都夠客有餘,
反而 290A 都係得 20 分鐘一班,繁忙時間夠唔夠載就真係值得留意。
今晚搭左 2310 荃灣西開班 290 返將軍澳,
明顯行左兩日之後,車長都熟路左,加上可能夜,開得快左好多。
對面線荃灣方向就明顯見到 290 已經爬唔到前一班 290A,個距離仲拉得幾遠。
迎面第一對 290/290A 拖卡o係荃新天地外遇到,290A 行先,290 跟尾行後兩架巴士位,
但之後大窩口站見到 290A,下一班 290 去到葵俊苑先見,
到第三對架 290A 同我o係豐力樓相遇,架 290 去到鑽石山站先出現,6 班車都唔多客,最多都係 2-3 成,如果咁既情況,長遠計其實 290 去荃灣方向真係無必要開咁夜,
反正客唔多,更連 290A 尾燈都追唔到,十點幾打後只開 290A 過荃灣都無咩問題。

講返我班車,真係好快,
荃灣西站 2310 開車,2314 先出到大河道站,但 2340 已經轉左上寶琳路,大河道計 30 分鐘已經鏟到入將軍澳境內第一個站康盛花園,荃灣返將軍澳仲快過旺角返黎,真係快得好癲下。

lsc04d11 發表於 2015-3-30 05:59 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 30-3-2015 01:49 AM 發表
唔止站柱有貓紙, 在將軍澳見到好幾個迴旋處貼左290 290A往彩明的方向指示牌,
此舉方便車長之餘, 仲收到宣傳效用, 唔知其他地方有無呢啲指示牌呢?

宣傳效用?
都有既……引起注意囉!
不過D街坊個個都問,「290/290A燈位左轉?」,搭290/290A要燈位左轉嗎?

OH,我真係服左九巴,張紙擺到似俾客睇多過司機睇,同埋有乘客唔預司機要「教育」囉,應該開新線前已知。
反而在迴旋處中間見到純教司機點走既紙就……(去到夜晚都冇用啦)(不過城新都有玩過呢招)

據我去左荃灣西至荔景段,彩明至怡心園段,
將軍澳個個站都有排隊位,反而坑口只有培成路hea畫排隊位,怡心園都有,唔通坑口、寶琳不是其搶客目標?
即使是新葵興花園,荃灣/葵青區好多站都畫哂290/290A既排隊線……點解坑口區車站冇乜?
k_depot_tko 發表於 2015-3-30 07:42 | 顯示全部樓層
上班上學日
0740見到班住荃灣的290到翠林時已坐滿企人,
而翠林條隊約有二十多人在排隊

反方向往彩明,
到翠林時290A都有三成客左右,
290只有約一成

c_carbon 發表於 2015-3-30 07:55 | 顯示全部樓層

今早搭290a坪石飛站
ahwo1933 發表於 2015-3-30 08:15 | 顯示全部樓層
想問下今朝290A出荃灣方向喺將軍澳有幾多客上車,
同埋想知道下296M番學時間爆車的情況有冇得到舒緩?
3AV53 發表於 2015-3-30 08:18 | 顯示全部樓層
290 8點半前出荃灣明顯開得密過表列班次,實際上唔駛10分鐘已經有車。
3AV53 發表於 2015-3-30 08:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2015-3-30 08:15 發表
頭先望到0800開既290A,車上大約20-30人左右,

後面拖住班290,就坐滿窗口位。
dennisung 發表於 2015-3-30 08:31 | 顯示全部樓層
小弟今日起0720由秀茂坪秀樂樓上車入將軍澳
沿途唔算有太多人搭
可能之前開左296M
康盛同翠林都無乜人上
不過由寶達(0728)到唐明街(0756)
都要成半個鐘
D燈位唔就
都要諗諗搭唔搭佢返工
ahwo1933 發表於 2015-3-30 08:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015/3/30 08:30 發表
頭先望到0800開既290A,車上大約20-30人左右,

後面拖住班290,就坐滿窗口位。

唔知今朝坐290A將軍澳人係去秀順多D定係去荃灣多D呢?
GK3258 發表於 2015-3-30 08:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2015-3-30 08:15 發表
296M其實番學時間唔算真係爆,只係比較多人同唔上上層
眼見今日係有少少少客左,但係其實影響唔大
康寶、坑尚客有機會去左290,其他包括寶尚,尚坑,上山都仲係客倉
不過呢個問題如果加雙向分段同埋整條尚德直接去寶琳既290特班,296M就可以即刻上西天