hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (未證實)運署擱置取消新巴4號,維持取消43X/46X及70/70M ...
開啟左側

[服務調整] (未證實)運署擱置取消新巴4號,維持取消43X/46X及70/70M合併

111 發表於 2015-3-27 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-3-26 11:52 PM 發表
聽到西區消息,話5X改路可能擱置,因為堅城唔夠客.

新城錯估形勢,點都估唔到地鐵通車後跌得最慘係 5X

我覺得5X應該照改超特快,盡地一煲博一鋪
noodlesfred 發表於 2015-3-27 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-3-27 09:53 發表

點改快都係會塞車
LN9267 發表於 2015-3-27 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-3-27 06:46 發表
我自己覺得巴士唔肯做,就應該嘗試搵小巴試

有聞小巴23都將會加密班次

其實之前華貴建制派區議員已經建議運輸署在華貴開辦小巴線取代43x服務,只是一直沒有回音。

堅尼地城站啟用後,不少乘客在堅尼地城站等候小巴23回家,這批乘客大多在置富花園下車。23小巴安裝了對講機,如果有大批乘客在堅尼地城站等車,營辦商會安排空車在堅尼地城站開始接載乘客。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
ma2 發表於 2015-3-27 12:09 | 顯示全部樓層

其實最應該平日開返早繁和下繁各一程分別43m往中環
和田灣特別班次,名為43p...方便返下域多利道沿線平日
上下班需要。。
wingho_cwh 發表於 2015-3-27 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-3-26 21:38 發表
2015/3/26 update

據另一地區單張資料
43X/46X將會如期取消

早上繁忙時會有兩班特別班次
田灣開出經華貴往中上環(無指明行邊度出,個人估係薄扶林)

70/70M合併維持不變

而有政黨表示曾提出保留及優化M47(單張無詳 ...

隔離帖講左係0740,0800由田灣開,經華貴,華富南,薄扶林道,德輔道西往中環的特別服務,編號未定。
Btw,巴士公司梗係拒絕啦,第一同小巴完全重疊呢個point 唔再補充喇,第二,亦係更重要,就係其實43X中環來往華貴係有固定客源架,(地鐵通車後)比例上仲多過以前賴以維生既西環客(至少上下繁係,霉極都坐得滿架車),所以最低限度其實上下繁真係有需要keep。

原帖由 LN9267 於 2015-3-27 10:58 發表

其實之前華貴建制派區議員已經建議運輸署在華貴開辦小巴線取代43x服務,只是一直沒有回音。

堅尼地城站啟用後,不少乘客在堅尼地城站等候小巴23回家,這批乘客大多在置富花園下車。23小巴安裝了對講機,如果有大批乘客在堅 ...

對講機就不嬲都有架啦,新昌最叻就係部對講機。Btw 唔係已經有條23M服務緊置富客啦咩? 佢地派23正線係地鐵起載? 其實分番華富置富排隊會好d囉。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
paul2357paul 發表於 2015-3-27 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-3-26 23:52 發表
聽到西區消息,話5X改路可能擱置,因為堅城唔夠客.

將5X拉入摩星嶺,爭取多d保巴客,咁5X就可以堅城上四幹。
paul2357paul 發表於 2015-3-27 20:21 | 顯示全部樓層

原帖由 noodlesfred 於 2015-3-27 10:02 發表
點改快都係會塞車

總唔見到例如720、722、780、788、789呢批喊頂唔順要摺?
brianso198 發表於 2015-3-28 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-3-27 09:53 發表

條路本身就係快唔起,
同地鐵鬥快根本無作為...
咁點解要改?

好彩5X有d位咁岩夾住兩個地鐵站中間叫做睇得下人,
18P,18X繁忙時間以外一舖清袋...

西區好多人似乎想要更穩定既行車時間instead of快唔快bo...

Ravenclaw 發表於 2015-3-28 01:09 | 顯示全部樓層
我只系有興趣見到18快d死,然後18P全日健康中街開...

18除早繁外,根本系度執10仔雞,然後條10仔依舊咁鬼多人,又沒可能搞佢...

如果呢,下年5x系想東行正街走人,西行高樂花園的話,咁5B真系凍過水...

又有人淋住同鐵鬥快?晒鬼氣,鬥快根本無得鬥...

我當然系用最多人用的繁忙時間去鬥快啦...

YoungMan 發表於 2015-3-28 02:13 | 顯示全部樓層

定係5X磨爛隻到灣仔繞道通車專心做銅鑼灣去堅城特快?
18就直左好過啦,無謂加劇10蝕錢程度