hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙轉車站每日使用人次只有數百人?
開啟左側

青沙轉車站每日使用人次只有數百人?

HF3204@243M 發表於 2015-4-3 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-4-1 19:29 發表
其實係沙田區相對交通已經算係完善地方
踢線上青沙又踢唔多,班次又疏,預左少人用

佩設現時洗濕個頭,要增加青沙使用量,再靠沙田區重組未必可行

一定要其他區參與其中,例如大埔北區、同埋我覺得最起碼應該有架車經青沙全 ...
要北區大埔加入
都要出入口唔塞車先得架
沙田嗰邊日日同城隧車打晒交,禾輋出面得番兩邊四條線做晒樽頸
九龍嗰邊一係出入口離市區遠,一係塞到阿媽都唔認得先入得番去彌敦道
明知條路唔係俾巴士用,咁起個轉乘站嚟把托?

垃圾九巴 + 垃圾運吉 + 垃圾區議員
加埋等於垃圾青沙轉乘站
好正常
Ricky403 發表於 2015-4-3 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-4-3 18:16 發表
要北區大埔加入
都要出入口唔塞車先得架
九龍嗰邊一係出入口離市區遠,一係塞到阿媽都唔認得先入得番去彌敦道

...

理性啲咁講,其實獅隧出市區一樣要行九龍塘,同青沙個方便度唔會差太遠,尤其是獅隧上繁仲要塞車
如果落尖沙咀,落完青沙仲有成條連翔道俾你飛,落廣東道好直接,而行獅隧就要碌埋九龍塘同窩打老道
不過九巴真係唔識善用個優勢,條280X南行要兜九龍站,跟住行條慢車嘅柯士甸道入彌敦道,見到都唔開胃
drbean7218 發表於 2015-4-3 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-4-3 18:16 發表
要北區大埔加入
都要出入口唔塞車先得架

...
講起塞車。  啱啱過去的3月, 我試過2晚7點幾入沙田在尖山隧道前塞車。 有一晚是因為大埔公路沙田段有交通意外而玩間封, 另一晚就是因為大埔公路沙田段多車而要間封。
3條線變2條線, 2次都塞到去荔枝角中電分站。
drbean7218 發表於 2015-4-3 22:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Ricky403 於 2015-4-3 21:31 發表

理性啲咁講,其實獅隧出市區一樣要行九龍塘,同青沙個方便度唔會差太遠,尤其是獅隧上繁仲要塞車
如果落尖沙咀,落完青沙仲有成條連翔道俾你飛,落廣東道好直接,而行獅隧就要碌埋九龍塘同窩打老道
不過九巴真係唔識善用個優勢, ...
現在朝早280X 在九龍站落車乘客的數目明顯上升了好多。

我記得開線之初, 朝早07:20班車在九龍站落車的人連埋自己都是得2個人。 近幾次我再搭的時侯, 同一個站有半車人在這個站落車, 絕大部份的乘客都是過海客及來自穗禾苑。

另外, 我好同意280X應該行廣東道落尖沙咀, 因為正是覆蓋到地鐵未能直達地方, e.g. 中港碼頭。
straysheep123 發表於 2015-4-3 23:12 | 顯示全部樓層
其實280X最失敗既地方係妄想同火車鬥快.....

沙中去尖咀真係好難唔搭火車.....尤其係非繁

結果只有西隧個轉乘客(單向)同火炭客,又唔夠車開只可以做20分鐘一班

個餅根本唔夠大點轉? 結果連去尖咀唔方便既顯田四美都唔考慮

唯今之計,唯有CUT 81S開架尖咀線,應該可以有所作為

但一定要四美開經顯田,同埋要站位就埋286X,令客更快上到尖山
HF3204@243M 發表於 2015-4-3 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Ricky403 於 2015-4-3 21:31 發表

不過九巴真係唔識善用個優勢, ...
但係踢條線上青沙就無端端加價呢...
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-3 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2015-4-3 23:12 發表
其實280X最失敗既地方係妄想同火車鬥快.....

沙中去尖咀真係好難唔搭火車.....尤其係非繁

結果只有西隧個轉乘客(單向)同火炭客,又唔夠車開只可以做20分鐘一班

個餅根本唔夠大點轉? 結果連去尖咀唔方便既顯田四美都 ...
其實快其實都可以快過火車
但個問題係密就密唔過火車
價錢又唔算平
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
straysheep123 發表於 2015-4-3 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-3 23:15 發表
其實快其實都可以快過火車
但個問題係密就密唔過火車
價錢又唔算平
根本冇可能快過火車
火車由沙田去尖東只係20分鐘

仲要計等車....

根本冇得鬥
Snoopy@FB8617 發表於 2015-4-3 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2015-4-3 23:21 發表
根本冇可能快過火車
火車由沙田去尖東只係20分鐘

仲要計等車....

根本冇得鬥
尖東行返去尖沙咀較旺既地方仲要時間
東鐵轉西鐵又係要時間

當然由頭到尾肯做廣東道又唔同講法
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
straysheep123 發表於 2015-4-3 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-4-3 23:34 發表
尖東行返去尖沙咀較旺既地方仲要時間
東鐵轉西鐵又係要時間

當然由頭到尾肯做廣東道又唔同講法

行九龍公園道要放棄晒成個油佐

只會繁時夠客

南行入廣東道就早應該做

揀搭鐵既人你280X行入聖安德烈堂都唔會搭

揀巴士既就聖安德烈堂果個站唔會方便多好多人,係咪都會繼續搭,但起碼唔使塞柯士甸道