hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區巴士最新重組安排
開啟左側

[經歷分享/報告] 中西區巴士最新重組安排

樓主| FBI2 發表於 2015-4-4 09:55 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-4-4 09:45 發表

我有無需要同你諗搵邊個做既問題?

總之一句,
如果你無心做既請交返專營權出黎...

即係好簡單,
巴士路線重組唔係睇住自己客量條數去做野架咩?
幾時變左貴線留低平線陰乾殺得就殺?

而家個問題係隨時收唔到錢既機 ...

收得貴囉.
我係北角去西營盤,見18X都唔想上,明知快好多.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
brianso198 發表於 2015-4-4 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-4 09:55 發表

收得貴囉.
我係北角去西營盤,見18X都唔想上,明知快好多.

錯啦,
因為最多客果個位18X根本做唔到...

咁你同我講你架18X就算有幾平有幾吸引都無用...

東行,
18號可以做得返中環>北角(健威同埋琴行街)
18P都叫做勉強掂到, (比18好在有個城市花園同和富中心)
18X?佢果個北角掂D乜出黎?
除左新光果個位叫做做得到之外...

西行,
18X價錢班次都唔夠競爭力,
18/18P實際班次雖然都係垃圾不過定線競爭力唔差所以有人搭..

同埋留18個重點係恆生銀行總行,
18號日間時間呢批客係好多,
減完班乜都陰哂之後都仲係好多...

你夜晚同我陰左條18唔緊要,
不過日間18根本係有留既必要...

你唔做呢D客走去做埋哂其他野畀人嘈難聽d講句賴得邊個?

可靠既客源唔做走去諗埋哂縮數計劃唔畀人嘈先奇...

根本由頭到尾佢都諗錯野,
仲要錯得好離譜...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ksmbh + 1 有咩理由放棄恆生班客

查看全部評分

樓主| FBI2 發表於 2015-4-4 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-4-4 09:57 發表

錯啦,
因為最多客果個位18X根本做唔到...

咁你同我講你架18X就算有幾平有幾吸引都無用...

東行,
18號可以做得返中環>北角(健威同埋琴行街)
18P都叫做勉強掂到, (比18好在有個城市花園同和富中心)
18X?佢果個北角 ...

由佢第一日話要取消18就已經覺得好離譜,要斬都斬左2仔先啦.新巴咁睇重盤數既,殺2好過殺18,理得乜野社會責任啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HF3204@243M 發表於 2015-4-4 10:02 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-4-4 09:45 發表

我有無需要同你諗搵邊個做既問題?

總之一句,
如果你無心做既請交返專營權出黎...

即係好簡單,
巴士路線重組唔係睇住自己客量條數去做野架咩?
幾時變左貴線留低平線陰乾殺得就殺?

而家個問題係隨時收唔到錢既機 ...

點解你呢段好似話埋老九既
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-4 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-4-4 10:02 發表

根本香港所有專利巴士公司都係睇數食飯.
brianso198 發表於 2015-4-4 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-4-4 10:02 發表

其實都無得話唔話邊個,
實際上巴士路線重組睇盤數睇得太重根本個結果係好離地...

亦咁講,
相對黎講老九呢一兩年做RDP個質量係好過之前...
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-4 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-4-4 10:04 發表

其實都無得話唔話邊個,

亦咁講,

冇法啦,以前新城PLAN線那班高手走晒去九巴.
kay 發表於 2015-4-4 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-4 10:06 發表

冇法啦,以前新城PLAN線那班高手走晒去九巴.
但運吉以前要幫九巴做醜人(早幾年啦)

堆垃圾級RDP全部都落運吉名落去,但實情好多唔係運吉建議出黎

依家睇運吉未來點樣同新創建同班區佬周旋

可見未來港島堆RP(唔再係RDP,因為唔會有Development)只會更難看

唔好講18X,剩係東區77/99改線建議係南區都搞到一鑊泡

連97(係都唔搵96!)轉2A呢D唔同站轉乘都UP得出,就知班友已經失晒控
BBI已經淪為唔想做,鑑粗改線既"極品"(搵唔到貼切形容詞),但新城堆BBI又老實特別差過人,自己係港島都唔用得幾多

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
jpoon + 1 + 1 RDP變RP,睇怕第時變RIP

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-4 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-4 10:19 發表
但運吉以前要幫九巴做醜人(早幾年啦)

堆垃圾級RDP全部都落運吉名落去,但實情好多唔係運吉建議出黎

依家睇運吉未來點樣同新創建同班區佬周旋

可見未來港島堆RP(唔再係RDP,因為唔會有Development)只會更難看

唔好講1 ...

連將荃都輸標,新城仲有咩前景? 因此,佢一定要拎到安達臣和港珠澳橋的營運主權,才可保出路.

因為,南港島線一通,成個南區巴士都幾乎玩完,南港島線再西延,更玩完,東鐵一過海,再死快D,前景係非常悲觀.
反之九巴仲有一大個新市鎮開發,加上佢有競爭就會做爛市保地盤,新城想入都唔易.

至於港珠澳,兩邊口岸既接駁線,預計好似皇巴咁玩,到時又要傾下點分餅仔,要爭贏好難.

評分

參與人數 2HugeC +20 收起 理由
SE7378 + 10 連將荃都輸標,新城仲有咩前景? ...
hn8024 + 10 新城轉做周大縮子公司賣豬耳繩算啦 ...

查看全部評分

LN9267 發表於 2015-4-4 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-4-4 10:04 發表

其實都無得話唔話邊個,

亦咁講,

個人覺得專利巴士公司中,嶼巴算是做重組比較好的一間,可能網絡比較細,只是需要面對離島和元朗兩個區議會,跟從區議員的意見會比較容易。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)