hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區巴士最新重組安排
開啟左側

[經歷分享/報告] 中西區巴士最新重組安排

Ravenclaw 發表於 2015-4-3 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2015-4-3 18:47 發表

沙中線通埋,新城死期到
長遠嚟講,新城要開始同九巴係九龍新界爭地盆先生存到

望下d港島人的反應就知,呢度d生意真系唔做好過,全部皇帝客黎(但錢又唔系比得多wor)...

港島d客好似要求佢咁先肯坐巴士的時候,呢d環境做生意做條毛呀...

明知未來港島同鐵鬥快系死硬的,跟著d友仲要貴d又唔肯搭你,唔夠快又唔肯搭你,下下都話要咩$3.40定$4.10先肯搭你的時候,得啦真系...

對面岸d流水除時貴過新城d特快線,又唔見全部沒人坐?好多流水貴過搭鐵tim,咪又系咁,6仔又系咁,1A又系咁,又唔見1A最多人用系中間沒鐵的位...

尖咀>旺角 位位$7.20 1A咪又系成堆人坐,根本新城自己辦仁慈,養左d平價黨出黎,到移加d平價黨現型啦...

根本對岸同港島人對交通個定價個價值觀已經不同了,體下d西環友的comment就知,做黎無謂...

可能港鐵系港島個吸引力真系太大啦,但竟然系咁的時候,唔鬼做囉...

BTW,如果系老九進來做港島,d定價立刻拉高晒,體下點算 ...
cruisesnet 發表於 2015-4-4 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2015-4-3 22:05 發表

炮台山不嬲都係炮灰位黎架啦
118改特快, 東行搵110補位, 算係咁, 但竟然同時要cut埋110西行o係炮台山既位, 一東一西各無左半條線
18+18P早繁西行o係炮台山不嬲都載唔晒, 但偏偏要減班, 最慘早繁地鐵東行炮台山好少 ...

身為炮台山客完全中晒我既心聲,
下次區議會選舉我會做個明智既決定,
希望佢無得留底
castanopsis 發表於 2015-4-4 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-4-3 19:33 發表

不如你對比下「Ngong Ping 衫轆拎」(唐狗曰)通車前後嶼巴東涌至昂平線的客量先,
遊客生意盡失

不過繁忙時間再加大澳客真係會頂唔順,
東涌至昂平段可能要「四纜化」 ...

假期360排隊排到傻,票價又貴,最多搶旅客生意
本地遊客搭一兩次,新鮮感消失,就唔會再搭,居民就更加
嶼巴點都仲會有生意做
真正會影響到嶼巴營收既,應該係東涌線西延同自由行客減少分別對38同B2產生既衝擊

講真,與其擔心360對嶼巴營收造成影響
作為一個香港人,我更加擔心360對大澳既影響
如果旅遊化搞到成個昂坪市集咁,失去水鄉風情,我真係喊出嚟

(ps 昂坪落東涌,識揀既一定係行法門古道,全程免費仲要時間唔慢,認真係好多行山人士放棄搭車直接行落去
ksmbh 發表於 2015-4-4 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-4-3 23:59 發表

望下d港島人的反應就知,呢度d生意真系唔做好過,全部皇帝客黎(但錢又唔系比得多wor)...

港島d客好似要求佢咁先肯坐巴士的時候,呢d環境做生意做條毛呀...

明知未來港島同鐵鬥快系死硬的,跟著d友仲要貴d又唔肯搭你,唔夠快 ...

港島區有電車
你試下流水收得貴
班客即刻蒸發埋
VA54-HN8897 發表於 2015-4-4 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-3 16:16 發表
如果攪得住,5X/18P係現有走線下,唔應該出現大量乘客流失

當日重組份建議睇住各條路線賺蝕去決定點改線
完全無考慮過有錢賺既線最壞情況係比地鐵搶客由賺變蝕既因素

如果唔係4/4X/7載客率不跌反升呢個特別例子,應該都 ...
攬得住o既大前提係要條線執得好,好似依家咁5X, 18P 改完攬炒的話就一定係等死啦...

LN9267 發表於 2015-4-4 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-4-3 23:59 發表

明知未來港島同鐵鬥快系死硬的,跟著d友仲要貴d又唔肯搭你,唔夠快 ...

沒辦法,西區和南區飽受塞車之苦多年,居民看見其他地區(例如新界西北來往港島的過海線巴士線)班次較頻密,反而自己居住區域的巴士遲遲未有車,自然希望鐵路能快點服務西區和南區。

看見這個局面,我想起2003年捷達賣股份給新創建是先見之明,港島區的巴士服務經營環境十分艱難,始終mtr鐵路規劃是比較好,能吸納不少居民步行前往地鐵站乘坐鐵路。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2015-4-4 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2015-4-4 01:02 發表

港島區有電車
你試下流水收得貴
班客即刻蒸發埋

其實電車公司把柚木電車翻新為鋁合金電車後,時速明顯增加了,與巴士時速的距離收窄了,所以短途客隨時坐電車而不坐巴士。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
ksmbh 發表於 2015-4-4 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-4-3 19:17 發表

西區居民當然只會擔心西港島線同其直接接駁路線係咪成日壞,
唔通好多西區居民會關心東西鐵有冇壞??

對大部分西區居民黎講,只要紅線同藍線冇壞就得喇

同埋香港人要從新認識「成日壞」的意思,
成個網絡一個月壞一兩 ...

通常出事都係東鐵同將線
港島客有幾何搭
對好多港島人來說
港鐵非常可靠
ksmbh 發表於 2015-4-4 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2015-4-4 01:10 發表
攬得住o既大前提係要條線執得好,好似依家咁5X, 18P 改完攬炒的話就一定係等死啦...

我覺得新城唔會咁快執18X
點都會搏下再改
始終係新線
下一步可能都係改正街走.
執多個客就執
hkson2005 發表於 2015-4-4 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2015-4-4 01:12 發表

沒辦法,西區和南區飽受塞車之苦多年,居民看見其他地區(例如新界西北來往港島的過海線巴士線)班次較頻密,反而自己居住區域的巴士遲遲未有車,自然希望鐵路能快點服務西區和南區。

看見這個局面,我想起2003年捷達賣股份給新 ...

始終都係港島人,特別係當區居民先明白實際情況係點,你呢個post完全講中晒我心聲

當住得遠過你ge人有條特快線仲要平過你可以搭去同一個目的地, 比你都唔服啦
雖然以前搭巴士的確會有等車等好耐同逼到郁唔到ge情況出現,但城巴(新巴有保留)多年來有咁多廉價路線比西區, 仲要18年無加價, 連續幾年比第二程減$2短期優惠, 我認為呢方面係要讚ge, 真係唔明點解收得平都要比人鬧, 收得異常地貴反而被合理化
其實問題唔係貴少少就唔肯比, 如果係咁就唔會有一大堆人轉搭地鐵, 以前唔會咁多堅城人揀5X
根本個重組方案淨係識攬住d貴線, 搞到d線性價比太低
如果巴士又慢仲要收得貴過鐵, 真係唔知憑d咩要人搭你囉