hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從西港島線通車對巴士的影響去分析南港島線 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 從西港島線通車對巴士的影響去分析南港島線

KP3805 發表於 2015-5-6 22:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-5-6 22:00 發表
繁忙時間無咩路況穩定既線

好似76,夠穩定啦,上繁最密得15分,仲要只係打爆單層
41A都係出單層,開埋d 15/20分1班先頂閘

南區居民明知隧道塞都行隧道,一批就係預先出門口,一批就係撞正塞車都唔會遲到

將來有地鐵,唔需要再左 ...

作為592常客,無可否認有大概2-3成的乘客是轉地鐵,
不過早繁592的乘客,大部分都是銅鑼灣或者向東面的轉車客,
學生上學時間,592幾乎都是銅鑼灣或寶馬山做目的地,
592早繁就算塞車都好,都會30分鐘出隧道,
不用轉車其實是很方便。

我問我有幾個都是海怡西邨去灣仔區返學的補習學生,
他們都話地鐵很難叫他們改坐地鐵,
因為金鐘轉車實在太麻煩,還要迫人、等車。
可見,其實大概30分鐘內的車程,轉車是不太吸引,
尤其是金鐘轉車給我們住海怡西邨的感覺是搭回頭車。

以我住鴨島差不多二十年,我覺得南港島線(東段)通車後,可以做只有以下這幾條:
592:一程車出銅鑼灣,其實應該企得最穩一定是它
90、97:其實之前海怡/利東←→灣仔方案是最可取,因為中環、金鐘一定是地鐵做
99、671:巴士仍有往東面優勢
171:只能做紅磡客
90B、91:因為薄扶林不關事

592:
早繁可以優化,
最盡我覺得可以開早繁學生線(i.e 592P)去寶馬山,
因為學生時間好多592→25A的客(我都幾肯定這一批客多過每日利東93A全部客)。

晚繁及之後,592返海怡都幾好客,
這班客都可以頂住,因為592希慎返海怡最快可以只是20分鐘

現在早繁大概4.5分鐘一班,其實之後做到6、7分鐘一班,相信銅鑼灣客都一定keep到。

671:
一定要走東廊及加班,客量隨時可以升

99:
其實99X就做壞規矩,一開線就撇開東邨,最後才加大街經東邨特車,
如果不是,我覺得現在早繁梅花間竹開99/99P都得。

90、97:
其實夠客是難,只是巴士無辦法要做灣仔不能一程過的空洞
90落海怡還可行,但97真是不敢恭維
我都想不到有甚麼意見。
妙想天開將90、97去灣碼做轉船?不過其實地鐵去尖沙咀都是太快

要死如下:
95B/97A:本來應該要死
96:所謂優勢同592一樣但客量真是少得可憐,等收工
590:其實走線點快都無用,一定慢過地鐵,雖有人建議域多利道,但其實佔中時覺得快只是因為部巴士有得行,實際時間同590塞車差不多。
590A:完全重疊
FW614@6 發表於 2015-5-6 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-5-6 21:23 發表
63除繁忙時間個別班次外,大部份客量都慘淡,小巴40已經係赤柱居民必須品

如果唔係以銅鑼灣中環為目的地,而又想避開塞車既話,海洋公園站日後係個邊主打轉乘站

即係話海洋公園站做遊客加深淺水灣赤柱
黃竹坑站做商貿同香港仔一帶轉乘客

你話東段驚唔驚無客?未驚過,起碼鴨島黃竹坑應該會鐵路傾斜得好緊要,避得開塞車就係好野黎
到時中環去赤柱堆線會有一定影響
都時D人去海洋公園轉車入去
出中環方向D人可能有車就上
同埋睇下城巴肯唔肯整條海洋公園<->赤柱線/改73,定係俾綠van搶走D客
EH2674 發表於 2015-5-6 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 JA3907 於 2015-5-6 21:27 發表

山頂有小巴,巴士,的士,纜車,點解無一種交通工具做唔住?
講到底就系個餅夠大。
R8死就等於629一定死咩?
迪士尼同OP個入場人次完全兩件事,
就算OP只系剩一半人搭巴士,
開條20元既171R咪已經打平咯,
當然我既估算可能理想過頭,
...

OP就呢個餅係仲有得分,不過真係學你話頭,171R,呢類得每日對開幾班車左右一定有得做(當酒店專車),試開埋東西九龍特車專做旅客都仲得,就算賺唔到錢都可以Sell條H1,但係全日線、短程、同地鐵平排既629就真係係咁先

強人所難,不可一不可再
Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-6 23:23 | 顯示全部樓層

若果629照現有模式繼續行就一定冇得做
因為完全同條鐵完全重疊

但最低限度
散場路線並唔係冇得做
玩完OP其實都仲可以去其他地方
唔一定要立刻返酒店或者返屋企
OP>CWB相信可以真係一個選擇

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
GU9338 + 5 心聲

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
htpxcw 發表於 2015-5-6 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-5-6 23:23 發表
若果629照現有模式繼續行就一定冇得做
因為完全同條鐵完全重疊

但最低限度
散場路線並唔係冇得做
玩完OP其實都仲可以去其他地方
唔一定要立刻返酒店或者返屋企
OP>CWB相信可以真係一個選擇 ...
同鐵路重疊運吉一定點名cut
城巴就算想保最多cut淨條629R做假日分流
Henry02719 發表於 2015-5-6 23:29 | 顯示全部樓層
好坦白咁講,個垃圾政府要保鐵巴士咪都係要死,點改都都無用,何況咁細小嘅港島呢?睇吓西區同當年嘅東區就知啦
Kaix 發表於 2015-5-7 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 lukin 於 2015-5-6 10:38 發表

係呀,黃竹坑站見
之但係呢班放工客都打爆左架車既時候 (利申,黃竹坑返工既人)
又唔知海洋公園既遊客要等幾多班車先可以上?

黃竹坑放工客係咪多到可以打爆2分鐘一班載900人的列車??
你以為黃竹坑係觀塘??

Kaix 發表於 2015-5-7 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 lukin 於 2015-5-6 10:35 發表
始終南港島綫一出就係金鐘,對去港島北岸同東面(銅鑼灣以東)既人係唔順路同唒時間
上車後4分鐘出到新金鐘站,加5分鐘行返去舊金鐘站,再響應局長呼籲等多幾班車先上到
我都唔知邊個會快啲到銅鑼灣了

新金鐘站其實只在舊金鐘站東端下方,
一條電梯就可以由現有的兩層月台直達沙中線月台,
再落一層就係南港島線,完全冇長通道,
唔塞人的話2分鐘以內到達
Kaix 發表於 2015-5-7 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JA3907 於 2015-5-6 21:35 發表

即系你而家嘗試將整個南區去港島北既客放落鐵路,
雖然居民同工廠既乘車方向相反,
但三卡車能KO一個區,我相信呢個真系歷史時刻。

講「一個區」有乜意義?? 南區唔通又等同觀塘區??
講人口先有意義,南區人口連新界北區都比唔上

鴨脷洲人口得9萬,黃竹坑重建後2萬,香港仔得3萬幾,
加埋先等於人地其他區2個鐵路站的人口,用3卡其實好合理
limited 發表於 2015-5-7 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2015-5-6 21:47 發表

我估設計的路線模式同37A,37B,37X一樣
37A,順針
37B,反針
37X,反針特快

90為順針
590為反針
590A改平日早上只往中環單向特快,行車路線同現590一樣

改完之後西村無$4.7的巴士出灣仔,你問下d街坊肯唔肯