hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 向港島老臣子致敬
開啟左側

向港島老臣子致敬

Ravenclaw 發表於 2015-5-10 13:41 | 顯示全部樓層

原帖由 aquarius83 於 2015-5-10 13:16 發表

其實$4.40 我都算, 整到20分鐘班真係幾難頂, 邊有住宅區竟然上繁最疏車先得㗎, 2號又係咁, 5x又係咁

5x你肯開10分鐘一班我已經收貨 (即現有5+5x 聯合班次密度)

利申:日日早繁喺銅鑼灣道搭車去灣仔返工 ...

我淋難d,因為5X都應該時日無多,過幾年都應該唔見埋...

10仔兜入大坑的機會系有...
wingho_cwh 發表於 2015-5-10 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-10 13:41 發表

問題係:10仔出左銅鑼灣道要行禮頓道入皇后大道嘛,根本就去唔番電車路
要佢入大坑做咩姐,都做唔番原有既客
唔該唔好求其乜都塞比十號啦,咁叻,不如10 號兜埋跑馬地摺埋1號,實行一線走天涯啦
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
mak5052 發表於 2015-5-10 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-10 13:41 發表

5X還有救,待中環灣仔繞道通車即可同18P整合做灣仔北特快(東行直出灣仔北,西行大坑後出灣仔北,18P上繞道)
另外,大坑問題,可否以25恢復途經大坑、電車路,同時恢復18全日或2清風街直出處理?

kay 發表於 2015-5-10 15:45 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-5-10 14:04 發表

問題係:10仔出左銅鑼灣道要行禮頓道入皇后大道嘛,根本就去唔番電車路
唔該唔好求其乜都塞比十號啦,咁叻,不如10 號兜埋跑馬地摺埋1號,實行一線走天涯啦 ...
大坑個邊有個站,有張通告寫無左5號

去金鐘灣仔中環上環堅尼地城請坐10
而域多利道/摩星嶺就10轉1
世界很簡單 人類很複雜
andrewyl 發表於 2015-5-10 17:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-5-10 15:45 發表
大坑個邊有個站,有張通告寫無左5號

去金鐘灣仔中環上環堅尼地城請坐10
而域多利道/摩星嶺就10轉1

如果去得路口坐 10 號 , 唔差在保鐵 .
同一時間坐 10 號 去金鐘,中環實遲到 ,
除非你去大道東 . 唔係就曬 gas .
andrewyl 發表於 2015-5-10 18:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2015-5-10 10:15 發表

可惜3.4對城巴嚟講已經蝕到出汁,佢點會肯
除非議員迫佢非做不可

$3.4 其實都係一個補償,新城咁樣 cut 線 cut 車 ,我諗蝕都已經大減左好多 .
可能當區市民同區議員都唔覺得有問題,所以都無得好講 .
aquarius83 發表於 2015-5-10 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 andrewyl 於 2015-5-10 05:56 PM 發表

如果去得路口坐 10 號 , 唔差在保鐵 .
同一時間坐 10 號 去金鐘,中環實遲到 ,
除非你去大道東 . 唔係就曬 gas .

保鐵嘅問題係早繁天后站西行已經極度擠迫, 要去到銅鑼灣站先好啲, 但係大坑行去銅鑼灣真係幾遠吓
Ravenclaw 發表於 2015-5-10 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-5-10 14:04 發表

唔該唔好求其乜都塞比十號啦,咁叻,不如10 號兜埋跑馬地摺埋1號,實行一線走天涯啦 ...

我只系話有咁ge機會,大坑比人整走條5,其實有人嘈的,大坑就嘈加價,威菲路道就嘈5X頭班車遲,咁如果巴士公司再整走埋條5X的話,唔嘈?

唔嘈就最好啦,但一嘈得勁的話,唔塞10入去可以塞邊條?23一定唔會,因為要用$6.90吸北角的2A客...

E11放威菲路道然後兜入去,又唔系好得,因為加雙向分段,即系SOGO已經要趕你落車,因為後段開始系E11的真正上客區,雖然我覺得ok...

ANyway,10仔兜入去的機會好細...

andrewyl 發表於 2015-5-10 18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 aquarius83 於 2015-5-10 13:16 發表

其實$4.40 我都算, 整到20分鐘班真係幾難頂, 邊有住宅區竟然上繁最疏車先得㗎, 2號又係咁, 5x又係咁

5x你肯開10分鐘一班我已經收貨 (即現有5+5x 聯合班次密度)

利申:日日早繁喺銅鑼灣道搭車去灣仔返工 ...

20 分 一班 , 搞岩時間坐都仲得 .
不過 整番個 $3.4 分段 當做合理補償 .
等睇聽日返工有無人嘈 ?

PS , 我 3 年前都住大坑 , 日日都坐 5 / 5X 返金鐘 .
andrewyl 發表於 2015-5-10 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 aquarius83 於 2015-5-10 18:11 發表

保鐵嘅問題係早繁天后站西行已經極度擠迫, 要去到銅鑼灣站先好啲, 但係大坑行去銅鑼灣真係幾遠吓

呢個問題都無計 , 一係搞岩時間坐 5x .
我諗聽朝會多好多人上車 . 所以早啲去等車較為穩陣 .