hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線2X減班(11/5生效)
開啟左側

[服務調整] 新巴路線2X減班(11/5生效)

neoplan720p 發表於 2015-5-12 09:00 | 顯示全部樓層

其實循唔循環,呢樣野係巴士公司可以決定的。
我自己就偏好唔循環,點都俾架車停低7-10 分鐘。

當然啦,一到繁時,堆車睇怕都係即捕即解。
泊街既話,好老實講,班次唔會因為咁樣而穩定好多,但至少唔會比繼續兜灣碼黑洞惡劣。
同埋,咁樣就可以幫灣碼區減少唔少車流。(你諗下只係2X同8P每小時既車流,可能來回方向加埋已經有近30-35架)
3357。KS8450 發表於 2015-5-12 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-5-11 18:07 發表
先講西行,而家大部分柴灣去灣仔既客,都會揀坐788、789,係灣仔警署落車再行返入內街,
所以8P 西行,係灣仔落車既人數真係唔多。

至於東行,其實係睇你想保銅記定灣仔客既啫。
789係疏啲,但佢唔駛經銅鑼灣(特別係 ...

世事無咁理想
如果兜出灣碼就等於末日新巴晨早改左線
難道不用服務進出碼頭既人?

你見D客咩反應都知
8P 同789 係灣仔街市VS 大有等既人都係50 50
等得789 上完客+ 慢慢過燈 + 轉出海旁
8P 也到了興發街

我尊重你鐘意789, 但8P 出灣碼頭兩個站一樣有大把人攬實

MP7697 發表於 2015-5-12 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-5-11 11:43 發表

好老實丫。。新巴要keep 住條18X 全日位位八蚊就係咁架啦。。最慘係班客唔賣帳姐。。
不過話時話,既然18減左車出黎,咁點解2X 要同8P一齊減班黎滿足2號一條線加到三個字一班。。
條數好似計來計去都唔啱咁既。。
如 ...

2X 8P 是次減班並沒有 cut 車, 2X 減既1-2架係上次減班已經減左
是次改動係將加行車時間配合新灣仔北總站

原帖由 tommy11529 於 2015-5-11 19:40 發表
其實我覺得用新總站,改改行車方法就會好過現有的
因為現在d車塞去總站同總站出車都花好多時間

其實現在8P過鐘係灣碼都唔會有車調比佢用,所以其實同循環線冇分別
咁不如將8P改成循環線,西行照舊行到新灣碼後,直行馬師道 ...

其實 2X 同 905, 甚至 8 都係有機會被拉去 8P 救命的
tommy11529 發表於 2015-5-12 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 MP7697 於 2015-5-12 12:03 發表

其實 2X 同 905, 甚至 8 都係有機會被拉去 8P 救命的 ...

事實係?
1. 8P冇車個時,2X,8都冇咩車空(2A有車會盡量補2X)
2. 905都係空到1車,比到都冇用
3. 因為營運問題,冇咩可能會係2X同905拉比8P (反而8仔仲有機)

4. 救到命又點,一轉右出去,都轉唔到左出去

事實係ISR知道灣碼又塞,自然會自己係ISR私出去Sogo 開8P去ISR

limited 發表於 2015-5-13 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2015-5-12 23:48 發表

事實係?
1. 8P冇車個時,2X,8都冇咩車空(2A有車會盡量補2X)
2. 905都係空到1車,比到都冇用
3. 因為營運問題,冇咩可能會係2X同905拉比8P (反而8仔仲有機)

4. 救到命又點,一轉右出去,都轉唔到左出去

事實係ISR知道灣碼又塞,自然會自己係ISR私出去Sogo 開8P去ISR

講開私牌, 日後由廠/ISR/SKW等私去灣仔北總站可以經杜老誌道右轉會議道
亦可以選擇杜老誌道直接左轉會議道起載, 同而家要跟住過海車龍塞港灣道左轉菲林明道相比,
理論上慳左時間同多左彈性
5504-NK3640 發表於 2015-5-13 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 MP7697 於 12/5/2015 12:03 發表

2X 8P 是次減班並沒有 cut 車, 2X 減既1-2架係上次減班已經減左
是次改動係將加行車時間配合新灣仔北總站

其實 2X 同 905, 甚至 8 都係有機會被拉去 8P 救命的

以經驗嚟睇係拉 8P 去其他線救命多啲
tommy11529 發表於 2015-5-14 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 5504-NK3640 於 2015-5-13 02:16 發表

以經驗嚟睇係拉 8P 去其他線救命多啲

都好少
kmbodth 發表於 2015-5-14 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2015-5-12 11:08 發表

世事無咁理想

你見D客咩反應都知
8P 也到了興發街

我尊重你鐘意789, 但8P 出灣碼頭兩個站一樣有大把人攬實

軒尼詩道怡和街高士威道有時塞起來嚴重過灣仔道塞,非繁忙時間、下繁都試過,灣仔道塞一陣已經上到鵝頸橋。

東行想行少點的客近邊個站就會等邊條線,在灣仔街市或以北:8P、灣仔道或以南:789;
但未考慮班次/收費下想快多數789,即使789要等多陣,車程快而短有助都慳到時間,同搭8P等車+車程相約甚至更快。
收費差別使789更吸引,但想平又唔趕,預足時間嘅搭2A轉82添
BigHeadB 發表於 2015-5-14 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2015-5-12 11:08 發表

世事無咁理想

你見D客咩反應都知
8P 也到了興發街

我尊重你 ...

"8P 出灣碼頭兩個站一樣有大把人攬實"
樓上呢句真係中肯到睇完我都忍唔住入黎"認同"一下
可能D"人"我對陽眼睇唔到, 睇到過左Sogo既10個都唔知有無

由消防局塞到Sogo, 等完埋站再上客, 上完一大論之後又塞出富豪個灣, 到維園又等埋站, 行多兩步又塞燈等入興發街, 入到興發街又塞埋站, 跟住又排隊過埋最後兩盞燈先上到東廊, 咁樣正常塞都唔會係短時間, 遇上工展會或者維園有function果d時間就...
灣仔番小西灣, 789絕對有優勢, 時間如是, $更如是

ccicoltd 發表於 2015-5-14 23:35 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

天樂里不清楚,只知駱克道街市 (史釗域道) 站灣碼四寶都長年有人龍。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2