hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 280X客量有冇改善空間?
開啟左側

[問題] 280X客量有冇改善空間?

mckhgc 發表於 2015-8-3 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-8-2 23:48 發表

唔爛既線要計埋 81K , 282
86 , 87B 就唔知道

282都開始有爛味

之前削班都算,而家仲開始甩班

282一向係新田圍、以至全老九網絡中,少有既準時線,但近排有多次唔尋常既脫班,
已知有1840至1910呢段時間,唔止一次係咁:1845去到沙市個站,見有282 停左o係度(即係乜野塞車壞車,攪到返唔切總站既籍口不適用),正常應該開1850,但到1856-1858至開,之後1900 o個班又冇左,開190x唔定、開1910唔定。

6月至今已知至少有4次。

向交通投訴組投訴過,以前投訴其他野,佢覆時點都會打返D官腔脫班原因,但今次佢冇講乜事(明明1845已有車在,點解唔準時1850開),剩係話近日282的行車記錄未發現有不準時開車,運吉已督促老九須按時間表開車.........

仲有283、284都已有預計到站時間,就係282冇。這就是新田圍。
Snowbb 發表於 2015-8-3 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-8-2 23:52 發表

果度上得車去到既地方,大部份都有鐵到,除非2蚊或曬證客,或死硬派巴X,否則正常都應該搭鐵(比巴士又平、又快、又密)

冇鐵既只有新田圍、水泉澳、富豪花園、廣源廣林康林、亞公角、勉強可以計埋第一城大涌橋路既幾幢,馬鞍山都應該有D地方冇鐵,但我唔太熟o個頭唔講喇。

水泉澳仲未入晒伙,呢個位目前冇車去,亦未知將來仲會有乜野交通。至於其他既,除左新田圍,其他既都係綠小803、804範圍,而等綠小既一般會o係前小小露天既位置既小巴站等車,
從掠水三飛一到既接客量所見,o係有蓋範圍等巴士既,至少八成係新田圍客,不過有D「人」就總係要老屈話冇客。

其實講舒適度應該係巴士 、 小巴優勝 , 一來巴士容易有位坐 ( 小巴直頭冇得企 ) ,
二來唔一定每個住宅區都近鐵路站 , 所以仍有一些人會搭巴士 、 小巴 , 就算有馬鐵都係咁話 ,

水泉澳我記得會有架小巴去顯徑 , 唔知係唔係 ,
仲有個位係 77 區 , 不時有人搭 81C 返去 .
paul2357paul 發表於 2015-8-3 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2015-8-2 17:21 發表
這個位有難度。首先cut 埋去已經是一個難度, 落完客仲要cut 返2條線出來, 這是另一個難度。  如果安全考慮, 真是唔會在這個位設站。

連翔道維港灣巴總外加站既話最多咪要280X兜上去迴旋處再落返連翔道囉。
這很明顯亦是一個算死草位,恃住904和905有得在奧運站巴總外落車轉287X和41A就唔可以讓904和905有得在維港灣巴總外落車轉280X。

畢竟果堆青沙線算死草位實在太多,例如包括我先前提過既銅鑼灣和大圍工業區無啦啦冇得享用280X等等,覺得果堆青沙線似乎「為巴士公司而服務」多於「為市民而服務」很多。
Gary_B 發表於 2015-8-3 00:30 | 顯示全部樓層

開始有爛味既應該係本帖

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +12 收起 理由
樂仔〞 + 1 + 1 做乜踢爆人呢 ...
petcity + 1 + 10 係要踼爆人地
kmb71k + 1 + 1 開始有爛味既應該係本帖

查看全部評分

Eragon 發表於 2015-8-3 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-3 00:07 發表

其實講舒適度應該係巴士 、 小巴優勝 , 一來巴士容易有位坐 ( 小巴直頭冇得企 ) ,
二來唔一定每個住宅區都近鐵路站 , 所以仍有一些人會搭巴士 、 小巴 , 就算有馬鐵都係咁話 ,

水泉澳我記得會有架小巴去顯徑 , 唔 ...

因為價錢問題,d人通常都係搭鐵搭到盡
但係大圍站真係特例
大圍站本身有蓋,而城門河東岸邊,由濱景到沙田圍巴總,都無咩有蓋通道去地鐵站
所以先會有人嚮度鐵轉巴
但係秦石、第一城近愉翠都應該唔會轉巴士,除非本身唔係搭東鐵入來
dennis28a 發表於 2015-8-3 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-8-2 23:40 發表

係唔想覆,定係你D歪理被反駁得體無完膚,覆到冇得覆?

你滿口81C好280X差,問你N次咁點解要開280X,唔索性穗禾至沙市全民81K BBI 81C;

點解(你認為)81C比280X快,就口口聲聲81C好,但282轉鐵既車費同時間都比80M轉鐵貴同長,你反而係咁鼓吹282轉鐵,自打咀巴,

仲有無數咁多對我無中生有既我既老屈。

問極你都唔答,而家就發瀾渣留底一句廢話唔想覆

論班次,請問 81K、281M 加加埋埋夾埋去 81C 班次,會唔會夠 282 轉 280X 多?
去程仲送多組 282 比你,你落到去送 81C 車尾,下班車係 10-12 分鐘內到,請問邊部車易夾好多?
你估 280X 唔需要夾等車時間?唔好以為取消左 80M 可以令 280X 有 81C 班次密度,比盡你又係 15 分鐘。

請問穗禾點轉 81C?去到車公廟轉車?你 81K、281M 一落山有得轉 Wor,
人地上 81K 要兜幾耐至到車公廟?如果係咁講,係唔係個轉乘優惠應該塞落 81K 度?

點都唔夠你上 80M 轉車快,甚至係天價收費,你仲希望取消 80M?
請問去北角、鰂魚涌、太古呢?作為一個新田圍居民,你既選擇係?

我錯,282 唔係萬能,但⋯⋯都係算吧,當我係錯,反正你既鄰居就係咁有趣,最精明果位係你。

你自己講到咁可憐,咁你又不妨問問九巴,點解要選擇殺 80M、280P 而唔係殺 81 開 280X?
有時麻煩你多謝穗禾苑幫你手,幾乎訓街都留住 80M,因為係九巴數據上(280X 未開線),80M 新田圍客量係按年跌緊,
你不妨又問下,點解你自己果區既人唔上 80M 出九龍塘轉車?

(無記錯,當年 81M 取消,成條線全日有千五人(雖然依千五人有幾大部份係大圍客)
但到建議 80M 取消果陣,新田圍往來九龍塘全日大約得 500 人,280P 新田圍出尖沙咀早繁得 40 人,
究竟一條過萬居民既新田圍邨,特別係你講到咁重要果 540 人,唔上 80M 同 280P,去左邊?)

九巴想陰乾新田圍,基本上係新田圍居民個個身體好,又證明九巴黑心企業,連 280X BBI 都唔可憐下人。
你無錯,新田圍居民無錯,錯既巴士公司不思進取。

但你不妨又問下,如果有 280X BBI,你身邊有幾多位新田圍居民願意上車,轉到去西隧口又再轉西隧巴士?
你真係認為 282 加 BBI 落 280X,有能力改善 280X 客量?

學呢度某D「人」咁,厚著面皮用成個沙田區人口去同一個新田圍比,然後屈新田圍人口少冇需求,再送多一句土皇帝味得囉,
呢D「人」幾多歪理都好,至少EQ比閣下高。

你講到咁理直氣壯,你知唔知你講緊既係 540 人咋。我何必要為唔夠一千人教精你?
唔爭在教精你多一句,你想新田圍巴士服務有改善?唔該你地居民唔好咁努力行路去抗議啦,
你應該拉大隊個個上 80M 出市區,或者教識鄰居用 282 轉 280X 抗議,做到成幾千人出去轉車。

如果由早繁 40 人變成全日 1000 人,仲送埋客比九巴西隧線,我深信九巴幾樂意去做 280X BBI 比你。
但唔好意思,九巴邏輯上,認為 280X BBI 係無需求。

據我所知,80M 服務減左之後,新田圍客量又⋯唉⋯⋯反而穗禾苑仲好努力垂死掙扎 80M 早繁客量,
不過以新田圍咁多人行落山既數字,係我就索性交比路政署或房委會睇睇啦。

PS:我又好想知,朝早上 280P 果 40 人去左邊?

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2015-8-3 01:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2015-8-3 00:30 發表
開始有爛味既應該係本帖

教識大家一點,巴士公司唔會為早繁果 40 個 280P 客仔做 280X 優惠。
唔好忘記,果 40 個入面,仲要唔係個個去尖沙咀,有部份係佐敦前落左車,
數盡只有 10 幾個都無。

講到新田圍有幾多人住,目測有幾多人上車又點。
我唔想覆爛文又話我 EQ 低,為左 540 人覆又好似浪費口水。
dennis28a 發表於 2015-8-3 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-8-3 00:18 發表

連翔道維港灣巴總外加站既話最多咪要280X兜上去迴旋處再落返連翔道囉。
這很明顯亦是一個算死草位,恃住904和905有得在奧運站巴總外落車轉287X和41A就唔可以讓904和905有得在維港灣巴總外落車轉280X。

畢竟果堆青沙線算死草位實在太多,例如包括我先前提過既銅鑼灣和大圍工業區無啦啦冇得享用280X等等,覺得果堆青沙線似乎「為巴士公司而服務」多於「為市民而服務」很多。

我又唔反對 280X 早一個口落橋,去做多幾件大圍客。
反正 280X 行正路返沙田又隨時中塞車,要吸客,係連翔道同大圍加站係應該。
tatl 發表於 2015-8-3 01:57 | 顯示全部樓層
維港灣巴總外既連翔道都算係幹道,前少少又有櫻桃街出口。要加站出出入入難D掛
mrm23 發表於 2015-8-3 02:49 | 顯示全部樓層

原帖由 drbean7218 於 2015-8-2 17:21 發表
這個位有難度。首先cut 埋去已經是一個難度, 落完客仲要cut 返2條線出來, 這是另一個難度。  如果安全考慮, 真是唔會在這個位設站。

其實未必要 cut 番出黎,真係要停的話,應該係直上迴旋處再落番黎
就算係 cut 都係 cut 一條線..
不過要加巴士灣就真