hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解重未重整屯門區往旺角巴士缐?
開啟左側

[問題] 點解重未重整屯門區往旺角巴士缐?

Man@MFHK 發表於 2015-8-1 13:29 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-1 09:17 發表

有咩問題? 係咪慢碌68X先叫做唔洗腦? 你有無尊重過班客?
我無話有咩問題,事實268X有佢既魅力,依家分開去美長荔深既客繼續搭68X,出旺油佐既客走晒去搭268X,分工清晰。
Volvo B8L
wing 發表於 2015-8-1 22:39 | 顯示全部樓層
其實特快唔應該停美孚,停美孚慢左好多,  唔好以為美孚真係甘大需求, 美孚有好密既地鐵
地鐵屯門線MTR 發表於 2015-8-2 00:41 | 顯示全部樓層
其真旺角直上西九龍走廊係咪真係會快好多?

有次我同朋友係豉油街等車番屯門,我朋友堅稱 63X 快 D,我唔理咁多上左 60X 先,開車個時望過個 app 話 63X 5分鐘後到站。最後我都係快過我朋友到轉車站。

如果只係為快少少而拉梳晒 D 班次,咁又真係唔改好過改,早 D 上車訓下覺唔好。
67m 發表於 2015-8-2 04:19 | 顯示全部樓層

回復 103# 的帖子

根本就係
你估紅頂旺角-荔橋5分鐘咩
塞得亞皆老街黎D時間一樣係返度
.
 樓主| nokia 發表於 2015-8-2 11:35 | 顯示全部樓層
如果假日唔塞車,可能差不多,去旺角方向,行橋比較長沙灣道,可以差半個鐘
所以現在好多X客寧願係荔枝角站落轉地鐵出旺角,都唔搭足全程。
所以大家見到X缐出旺角方向,冇乜人係旺角落車;反而上車嘅,一個旺角分站,可以坐滿一㗎12米巴士
T-LRT迷 發表於 2015-8-3 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 地鐵屯門線MTR 於 2-8-2015 00:41 發表
其真旺角直上西九龍走廊係咪真係會快好多?

有次我同朋友係豉油街等車番屯門,我朋友堅稱 63X 快 D,我唔理咁多上左 60X 先,開車個時望過個 app 話 63X 5分鐘後到站。最後我都係快過我朋友到轉車站。

如果只係為快少少而 ...

我覺得4個因素加埋,令63X改快到而家都無乜起色:

1.美孚有站
特快就特快,做乜鬼屎忽痕,飛飛吓公路,要落返美孚停站?
一個唔該美孚塞車就玩完。
原本快10分鐘,變左打和。
*PS:雖然63X比268X仲要停多個葵涌交匯處,但該處塞車機會比美孚少得多,所以不在此述。

2.班次疏
雖然63X行西九龍走廊慳到10分鐘,但係最疏要等30分鐘,咁啱有架60X到站...
你要死等63X,就等埋我嗰份,多謝!!
*PS:268X唔同,佢疏時,隔離條69X同佢一齊鬥疏,如果用預報到站時間,知道2架車都差唔多到站,搭268X比較有著數。

3.限時限刻經西廊
夜歸乘客,最怕係自己上左「特快」車之後,臨上公路發現自己坐緊嘅63X,竟然轉多90度,
落荔枝角道慢遊返屯門。事後至知63X朝7晚10先可以上西九龍走廊。
*PS:有說268X可以全日行西廊,係因為由兩味升級全日,路線無改,無需經當區區議會而偷雞成功。

4.收得貴過替代路線(60X)
63X收$14.2,60X收$12.8
差價係$1.4
*PS:268X又係收$14.2,而69X收緊$15.1,268X比69X平$0.9,轉車返天水圍又唔使加錢。

當1條「特快」線,隨時快唔起、車又唔係密、仲要收得貴過人嘅時候,
好難搵到理由去說服自己等佢。
Sita1004-1017 發表於 2015-8-3 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 T-LRT迷 於 2015-8-3 23:39 發表

1.美孚有站
*PS:雖然63X比268X仲要停多個葵涌交匯處,但該處塞車機 ...
再加埋脫班,搭過2次2次都脫
又一次居然係下繁,佐敦等1740/1800/1820/1840合做1740/1810/1840(唔好答我無人無車,總站係有4架63X)
T-LRT迷 發表於 2015-8-4 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 3-8-2015 23:45 發表
再加埋脫班,搭過2次2次都脫
又一次居然係下繁,佐敦等1740/1800/1820/1840合做1740/1810/1840(唔好答我無人無車,總站係有4架63X)

下繁等半個鐘一班?

等得佢,搭60X都上左公路
Sita1004-1017 發表於 2015-8-4 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 T-LRT迷 於 2015-8-4 00:01 發表

下繁等半個鐘一班?

等得佢,搭60X都上左公路
應該話坐260X已經返到良田
所以我一直強調屯門西廊特快應該係259B做,然後縮短60X
樂仔〞 發表於 2015-8-4 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 T-LRT迷 於 2015-8-3 23:39 發表

1.美孚有站
*PS:雖然63X比268X仲要停多個葵涌交匯處,但該處塞車機 ...

屯門人大部份都中意一程坐到尾,唔坐到尾至少轉少一次得一次
旺角本身有齊咁多條 X 線返屯門,點解仲要同你搭 63X 轉嚟轉去?轉車站條人龍又唔係短,而且快完隨時第二程要企,唔一定有賺
我自己係旺角返屯門都係乖乖等 66X,一個唔小心搭 63X 訓過龍,我返屯門市中心以北都還好,去碼頭真係返唔到轉頭