hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [有圖有真相] 新巴112公然拒載實錄
開啟左側

[經歷分享/報告] [有圖有真相] 新巴112公然拒載實錄

EH2674 發表於 2015-8-18 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2015-8-17 22:30 發表
抵乜嘢死,乘客冇權選擇上邊架巴士架咩?你憑乜嘢判斷所有站頭嘅乘客一定會上前車而唔上後車呀?投訴起上嚟抽頭走後車個司機咪入晒囉。

有心搭後面個架早少少行行兩步去後車/前車車尾截後車咪實上到,後車唔係緊貼前車就實有機率落完客抽頭走,個客唔理呢個風險上唔到車仲唔抵死?就算投訴又點?如果走左個班係尾車,你仲會唔會懶慳個兩步而換取要浪費更多/金錢時間先到目的地?香港巴士埋站個模式就咁樣做左幾廿年,你死要個模式就你無用,贏粒糖輸間廠

強人所難,不可一不可再
ctb8107 發表於 2015-8-18 23:19 | 顯示全部樓層
有埋站, 有開門落客, 唔開門上客, 點講得通?!
而且佢係前車, 冇客滿應該上客, 反而後車落完客即走就講得通
GR1473 發表於 2015-8-19 20:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EH2674 發表於 2015-8-19 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2015-8-19 20:04 發表
冇嘢嘅,我要投訴睇吓入唔入到個司機囉。

有心投訴點都入到,全港每日都有大量投訴係作出黎。香港服務業就係比有呢類心態既人玩殘,明明大家讓一步,大家需求既野都可以得到,但往往其中一方係要攞到盡,結果就換黎比人投訴/針對性無理投訴
強人所難,不可一不可再
GR1473 發表於 2015-8-19 22:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EH2674 發表於 2015-8-20 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2015-8-19 22:31 發表
我第一次聽個司機冇留意站頭有冇人等車就抽頭飛站都叫做係作出嚟架囉。仲有,我唔認為呢個係乘客攞到盡喎,你試吓巴士公司用你呢啲歪理覆我啦,我唔鬧爆佢哋吖 ...

前面站頭有同線車,無人行埋黎落完客抽頭走好正常喎。咁都算歪理?你個D就歪理喇,個個好似你咁揸巴士就想唔為藍天打氣都唔得
前面有同線車既情況下司機已經唔算冇留意站頭有冇人等車啦,你用呢樣野投訴仲唔係砌個巴士司機生豬肉?搭巴士搭到你咁煩,又要揀車搭又唔肯行兩步截停後車,大帝你都係Call車點到點啦

強人所難,不可一不可再
GR1473 發表於 2015-8-20 01:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
EH2674 發表於 2015-8-20 02:07 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2015-8-20 01:47 發表
都係嗰句啦,咪睇睇我投訴嘅時候,個司機會唔會受紀律處分,你咪知道誰是誰非囉
我唔記得同你講,我唔只試過一次我跑到站頭架前車啱啱開咗,如果後車貿然抽頭開車,咁係咪飛埋我站呀?我想講前車嘅司機係唔會望有冇人跑嚟就好似趕 ...

咪講左要入實入到囉。誰是誰非?受紀律處分都唔你一定代表司機有錯

上面兩個Case同你最後呢個Case情形都唔同
第1個Case係個客行到車門要求上車但比司機拒絕,明顯係拒載
第2個Case係前車未走而後車抽頭走左
而你呢個Case就真係當時人點睇,兩班車一齊走,計埋個距離後車都只遲前車幾秒離站,我時間觀念無你咁敏銳,你會覺得司機飛左你站,我只會覺得自己唔好彩連送兩班車車尾
強人所難,不可一不可再
趙雲 發表於 2015-8-20 12:54 | 顯示全部樓層
多口一問.
以樓主幅圖所示, 應該呢班112唔係銅鑼灣特車.
如果係特車都仲有價講.但似乎唔係了.

所以果位司機咁樣距載一定係佢有問題.