hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴985開辦和305取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴985開辦和305取消消息

Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-20 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-8-20 11:31 發表

182 出左紅隧基本上 15 分鐘內都去到港澳碼頭 ,
係紅隧拖慢左車程而己 , 並唔代表轉 982X 非繁會多左人搭 .
其實就係九龍段先令唔少人對170同182既印象都唔大好
除非塞住九龍區把口全程飛站同飛橋

不過老老實實去程十個有九個寧願東鐵/馬鐵轉隧巴
等車時間短好多又穩陣好多
回程只求舒服170/182咪好客好多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snowbb 發表於 2015-8-20 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-20 11:42 發表

回程只求舒服170/182咪好客好多 ...

其實只要將 103 同 113 重組 , 182 大可以飛晒九龍區既站 ,
170 就因為有獨市位 , 所以飛走九龍區有一定難度 .
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-20 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-20 11:51 發表

其實只要將 103 同 113 重組 , 182 大可以飛晒九龍區既站 ,
170 就因為有獨市位 , 所以飛走九龍區有一定難度 .
最主要飛到九龍塘D站同上到亞皆老街交界條橋就一定有所改善既
只係窩打老道就算俾你跑都可以慢車同塞車
公主道紅隧口一樣可以繼續塞車
kiwai 發表於 2015-8-20 12:52 | 顯示全部樓層

回復 152# 的帖子

只要飛到聖佐治大廈/九龍醫院已經對車程好有幫助
drbean7218 發表於 2015-8-20 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-8-20 10:31 發表

真心,681其實係早繁塞東廊,其餘時間真係快到不得了。由馬市出到灣仔警署都只係40mins。車算密。所以馬鞍山青沙過海線,真係開上下繁夠。如果全日,灣仔銅鑼灣真係短期內都無位放大線。 ...
絕對同意, 所以總站都是擺金鐘就算。但是服務時間, 希望是上下繁再加夜晚。

因為現在夜晚7點半打後, 681只做中環交易廣場及金鐘MTR已經可以差不多坐滿一班車, 部車落到灣仔消防局及怡和街都未必上到好多人。

現在馬鞍山越來越多人住, 其實分流問題遲早要面對。

ky927 發表於 2015-8-20 14:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-20 11:42 發表

回程只求舒服170/182咪好客好多 ...

我經常都出入愉翠同灣仔,我唔搭182既原因,唔係九龍區問題,主要係

1) 全程時間過長以星期日計)由柯布連道返到愉翠,要用70分鐘;另外用681轉89X,只係45分鐘;就算一程680過,都只係60分鐘;又或者會行去鷹君搭88R,再行返去愉翠,呢個都係60分鐘;所以返沙田係灣仔係非必要都唔會搭182;會搭182係夜晚9點後由沙田出去就會搭; (但其實行哂成條窩打老道,都係10分鐘,況且坐得182,瞓著左,呢段10分鐘係唔會有片架.)

2) 沙田車程坐底20分鐘,我個人覺得呢點先係致命傷(對富豪至愉翠客來講);

170其實入南區方向已經絕少銅鑼灣客,反而返沙田就仲有捧場客0既.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
paul2357paul + 1 + 1 有人連305既行車片都唔識睇

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-20 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-8-20 14:20 發表

我經常都出入愉翠同灣仔,我唔搭182既原因,唔係九龍區問題,主要係

1) 全程時間過長以星期日計)由柯布連道返到愉翠,要用70分鐘;另外用681轉89X,只係45分鐘;就算一程680過,都只係60分鐘;又或者會行去鷹君搭88R,再行 ...
第二個問題基本上好難解決
所以之前都講過
182係就係做晒城東
不過其實兜到爆
致命傷係入一入沙角圈真係用好多時間

至於第一點
我都知182可以飛得好快
N182狂跑既情況下紅隧口到新翠村12/13分鐘都到(仲快過搭鐵)
不過前題係紅隧口至九龍塘成段時塞時唔塞咁
俾我就真係唔敢博
乖乖地搭東鐵到紅磡轉隧巴穩陣好多
S3BL100 發表於 2015-8-20 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-20 09:13 發表

咁960同961 一樣都面對緊中上環非繁少客的問題喎,
佢地又駛唔駛行番紅隧過海呢?
郁埋182 仲好,成條改行青沙,車都唔駛加。
總站問題就仲簡單,行完西隧跟936 去棉花路做總站就得啦。 ...

960 961 點同?本身新界西北出來,行紅隧又好順路?
而且新界西北入紅隧,一係就行佐敦道,一係就行加士居道天橋,入紅隧方向兩種行法都塞餐飽,
而紅隧入新界西北,就避唔開理工出面交叉位,情況同沙田出來的 182,只係塞港島方向,九龍方向無咩事,又有無分別?

又,佔中果陣試到紅隧版 968 都只係比正常路線快少少,但如果成堆 9 系隧巴改晒行紅隧,紅隧巴士流量大幅增加,情況又係咪一樣?

如果 182 改行西隧擺棉花路,怡和街 quota 從何來?

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-20 11:24 發表

既然只要改一改982X 走線,停埋第一城 (早繁唔停),
點解有需要並存?

再者,要並存2條線只會攬炒,182 根本無前景倒不如早尐送佢上路轉型仲實際。

咩叫難度高? 係咪下下都要考慮地區感受先? 九龍區有晒替代品喎,
巴士公司只會考慮你有無車搭,速度係唔會考慮。
無左182,仲有109/113,沙田去何文田仲有BBI。

邊個話 182 無前景?灣仔客長做長有,而且又可以屎忽數做中途流水,
一單 182 收入如果仲高過 982X projected revenue,巴士公司有咩誘因改線?

正如你話齋,「巴士公司只會考慮你有無車搭,速度係唔會考慮」

我自已就幾同意 182 982X 並存的 idea,不過係仲有細節問題要解決,並存咪可以盡食中上環同灣仔兩家茶禮囉。
182 非繁大部分客量都集中灣仔,縮佢落金鐘,又會同 982X 有幾多重疊?真係攬炒?

同埋雖然何文田有 109/113,但其實 113 比 182 更值得改行西隧,
首先灣仔返沙田,182 有優勢,但返中九龍一帶,唔搭 113 仲有 109 同 111。
其次何文田落中上環灣仔,182 比起 109 113 更接近巿區心臟地帶。

雖然灣仔非繁客量遠多過中上環,但 113 本身先係有唔少替代品果條,
營運狀況亦遠較 182 差,如果 113 培正後直插落西隧經西營盤返中上環金鐘,
可以做到油麻地/旺角 <-> 西營盤特快,俾區會放生條 104,亦可以同西港島線競爭,
善用兩個方向的運載力,又可以大幅加快中九龍往返中上環車程。

又可以配合到黃大仙成日想將 113 拉上慈雲山的意願,如果定線吸引,潛在客源其實唔少。

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-8-20 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-20 10:54 發表
其實182同982X並唔係唔可以並存

沙田區過海需求係唔係完全靠182可以顯示到
答案一定係唔係
182係就係做城河東
不過有幾多會選擇182又係一個問題

982X可以主打返中上環既
其實就係而家東鐵+隧巴冇咁大優勢既地方
實際上可以加以利用
而最緊要既係982X有青沙轉車站既情況下
可以將成個coverage拉大到大半個沙田
而唔使好似而家咁齋做城東

182方面做返紅隧最近既地方已經足夠
182要取消難度一定好高
反正紅隧有佢近有佢快既地方

調返轉最大問題果條叫170

我其實幾 buy 182 982X 並存,不過仲有細節問題要解決,例如 982X 時段分配,點樣平衡兩間巴士公司的利益

無詳細研究過 182 時間表,但或者可以 982X 非繁開 30 分一班,
愉翠 - 水泉澳 - 博康 - 原線 - 港島,擺金鐘定灣仔可以再議

而 182 就定點開 20 分一班,縮落金鐘減少脫班同踢車,咁拆法應該需要加人,蛇轉正,但未必需要加車

至於 170,只要填到銅鑼灣<->沙田沿線,或者可以另拆一條行西隧薄扶林落南區,
值搏率分分鐘高過 982X,不過資源係問題。
或者如果沙田方向銅鑼灣一段改下世界級走線,改行禮頓道、邊寧頓街、怡和街,跟 112/116 入紅隧,
避開維園、興發街同景隆街,已經好好多。

S3BL100 發表於 2015-8-20 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 drbean7218 於 2015-8-20 10:21 發表
睇下過了區議會選舉後, 出年的rdp會否搞馬鞍山經青沙過海線。

我寧願在唔改現有馬鞍山過海路線的情況下, 額外再開新線。

我覺得額外開新線的可能線唔大,可能都要靠現有路線重組。

同埋今年 RDP 傳聞新城本來入紙開兩條馬鞍山青沙過海線,最後未出文件已拉倒,因為照顧唔到另一間巴士公司的利益同時段分配。

原帖由 GL3789 於 2015-8-18 14:03 發表

680下繁金鐘根本開唔足車,仲要拆線,你係咪諗大左?
各自20分鐘一班都未必得啦,北角客真係多得你唔少

沙田點都要有回程西隧線(那怕只得一、兩班),但絕對唔係再用86C方式兜完沙田先入馬鞍山,搵馬鞍山資源找數
有青沙轉乘, ...

近期頗經常下繁搭 619 過銅鑼灣

見到對面的 680 雖然有少部分班次頂閘,但平均其實差過 601 619 少少,大部分班次去到港運城都仲可以上到人,
有部分只係坐滿,甚至見過有未坐滿就上東廊

680 的情況其實唔算真係太差,絕對可以按一眾沙田過海線下繁實際客量,再作洗牌,
如果開一條碌晒大涌橋路去亞公角、填海區的 981X(唔係 980X),第一如上所言,唔咁行未必夠客,
第二係沙田馬鞍山都有份用,原則上唔會只抽馬鞍山資源,182 都應該有份找數。