hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴985開辦和305取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴985開辦和305取消消息

ADS@81K 發表於 2015-8-23 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-8-22 19:05 發表

因為河西唔夠客。一來禾輋瀝源人口老化,二來禾輋瀝源行去火車站其實只需10分鐘兼有有蓋天橋直達。市中心個帶就更加唔駛講。
河西似係堆客落曬東鐵多過唔夠客喎
自從982X開左同373A(978)全日左之後
其實新界東對西隧中上環特快個需求係不斷增長緊
982X開之前其實區議員都無特別要求話要有西隧特快
但係982X既成功例子的確係做起左呢個市場
似乎新城繼678,682系支線之後,下一步一定係想食市中心呢舊大肥肉
不論係中上環定港島東
新城一定係想增加市中心個市佔率
至於點解無聲氣?
你係九巴都唔會想比條直達線打殘條280X其中一個客倉雅翔道啦
1日280X仲要靠雅翔道既西隧轉乘客撐住
河西中上環特快都會繼續胎死腹中
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-23 01:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-8-22 19:05 發表

因為河西唔夠客。一來禾輋瀝源人口老化,二來禾輋瀝源行去火車站其實只需10分鐘兼有有蓋天橋直達。市中心個帶就更加唔駛講。
如果要比較既話
河東仲有大大條馬鐵坐陣其實

反而河西人流就算唔計沙中
都多過河東其實
當然只計通勤需求點都冇河東咁多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GL3789 發表於 2015-8-23 08:35 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-8-22 10:33 發表
如果 113 掟去西隧,大道東、中環往返何文田仲有 109,往返黃大仙仲有條更快的 111,中九龍一帶往返灣仔仲有 103,
差唔多全部地方有都有替代品。

不過 113 個 case 同 182 唔同,逆走改行西隧可以食埋西營盤,而唔會太倚重中上環,
而且灣仔本身有替代品,唔見得會慢好多,113 本身都唔係好客,
無鐵路地區乘客都要搭返 103 109 111,最多只係左手交右手

但 182 唔同,灣仔的另一替代品係東鐵轉隧巴,甚至全程東鐵

113係九龍區有3成路段係獨市,絕對唔係你所謂既「差唔多全部地方有都有替代品」
太子道西/界限街至九龍寨城公園一帶有何替代? 照你既說法,113可以完全取消,因為有其他替代,與其他路線重疊

113改行西隧,要改付高昂既隧道費
我只諗起一條班次疏客量差既914
係西港島線已通車既氛圍下,捨灣仔取西營盤係咪明智?
流星☆雨 發表於 2015-8-23 09:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-8-22 09:48 發表

叫新巴將 682B 、 682C 加班 ,

大圍就免了 , 東鐵轉 102 / 112 / 106 / 116 好過 .

682B都幾兜喎,仲要唔到新城市
paul2357paul 發表於 2015-8-23 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2015-8-23 08:35 發表

113係九龍區有3成路段係獨市,絕對唔係你所謂既「差唔多全部地方有都有替代品」
太子道西/界限街至九龍寨城公園一帶有何替代? 照你既說法,113可以完全取消,因為有其他替代,與其他路線重疊

係西港島線已通車既氛圍下,捨灣仔取西營盤係咪明智?

說服得掂果班客轉坐其他流水線去到旺區轉港鐵/隧巴咪可以將整條113取消。
不過巴士公司似乎唔敢對113進行這樣既挑戰。

西隧線港島段揀西區/南區等始終唔夠揀中西區/灣仔區等既客量咁大路,
因此大家見親堆西隧線總會先開過海後向東走既版本,然後慢慢考慮是否再開過海後向西走既版本。
若只得過海後向西走既版本在形象上會很奇怪。
西隧口雖然有大把過海後向東走既線,但有唔少客量都幾爆,冇理由等疏到暈低既914打救。
因此西隧口有得轉車唔係大哂,如果唔係例如985可以變285,281A可以整架特車copy280X條橋侷班客在雅翔道果個站轉其他西隧線?
S3BL100 發表於 2015-8-23 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ADS@81K 於 2015-8-23 01:41 發表
新城一定係想增加市中心個市佔率
至於點解無聲氣?
你係九巴都唔會想比條直達線打殘條280X其中一個客倉雅翔道啦
1日280X仲要靠雅翔道既西隧轉乘客撐住
河西中上環特快都會繼續胎死腹中

我諗問題唔係 280X,因為 280X 係九巴獨營,同兩條西隧馬鞍山特快未上 RDP 就被拉倒的情況唔同,
最多咪新城提出,九巴可以照跟,要求加入一齊玩。

反而我覺得問題係:
1. 巿中心西隧過海線唔能夠用現有資源去做,一定要新增額外資源
2. 更大問題係呢條會係全新線。根據運吉定義,當日 182P/982X 都仲係 182 的「特別班次」或「支線」,
682A/B/C 都係 682 的「特別班次」,當做一條線計,但城河西過海服務在現有網絡同框架下,好難 justify 到作為現有路線的「特別班次」,
而開新線的難度係好高。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-8-23 11:23 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2015-8-23 08:35 發表

係西港島線已通車既氛圍下,捨灣仔取西營盤係咪明智?.

113 取消又過唔過到區議會先?淨係話縮西區段都已經搞到滿城風雨,而家都未縮得成。
當日重組方案的確係建議取消,結果黃大仙有咩反應?

西隧隧道費係好貴,但講到尾咪又係新增客量(同埋車費可能增加)抵唔抵銷到隧道費增加。
況且行車時間減少係事實,亦可以節省成本。
而家大部份過海線都因為時段分配問題,搞到常規要吉車私去對岸,浪費資源,私架車過去都要幾百蚊。
但是但一方唔肯放棄黃金時段就改唔到時段分配,重組路線正好提供一個撥亂反正的機會。
而 113 亦係眾過海線當中,踢車私對站情況最嚴重的其中幾條之一,本身亦係虧蝕甚多。

914 客量係差,但你又會唔會因為 606 客量差,而話東隧過海線無前途?
fb.com/scientisthk2usa/
paul2357paul 發表於 2015-8-23 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 LF6277 於 2015-8-22 05:22 發表

我諗係窩打老道上西隧
但係113關尖咀咩事
......

用得暢運道理大果個站做循環點難免要先經尖沙咀。
同埋唔順便在尖沙咀撈行街客點樣令果條所謂201、210、213......夠客?
況且可以順便補番1號仔冇去到既尖東。

paul2357paul 發表於 2015-8-23 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-8-23 11:23 發表

113 取消又過唔過到區議會先?淨係話縮西區段都已經搞到滿城風雨,而家都未縮得成。
當日重組方案的確係建議取消,結果黃大仙有咩反應?

西隧隧道費係好貴,但講到尾咪又係新增客量(同埋車費可能增加)抵唔抵銷到隧道費增加。
況且行車時間減少係事實,亦可以節省成本。
而家大部份過海線都因為時段分配問題,搞到常規要吉車私去對岸,浪費資源,私架車過去都要幾百蚊。
但是但一方唔肯放棄黃金時段就改唔到時段分配,重組路線正好提供一個撥亂反正的機會。
而 113 亦係眾過海線當中,踢車私對站情況最嚴重的其中幾條之一,本身亦係虧蝕甚多。

914 客量係差,但你又會唔會因為 606 客量差,而話東隧過海線無前途?

只怪當年113冇被選中改行西隧?
ky927 發表於 2015-8-23 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-23 01:57 發表
如果要比較既話
河東仲有大大條馬鐵坐陣其實

反而河西人流就算唔計沙中
都多過河東其實
當然只計通勤需求點都冇河東咁多

淨係第一城都52座,成個城東由禾輋到偉華先有55座。請問你指嘅人流係用邊方面比較?

又或者掉轉諗,不如從交通時間去解釋城東開唔到過海線。

由禾輋行天橋到火車站,基本上全程有蓋,行15內一定到火車站;而且係東鐵線,要九龍塘轉又得,又紅磡轉隧巴又得;全程45分左右其實可以係灣仔警署落,去中環其實都係60分鐘搞掂;正如樓上講,識轉,去中上環一定係搭280x轉西隧線,45分鐘理應搞掂(回程免問);

其實睇返河西嘅做得起嘅巴士線,主要都係東鐵線以外,又者要轉幾次嘅地方;莫講話南下,北上都一樣;

所以我覺得樓上講得都岩,280x係西隧轉係一個方便,要城西去中上環,都係諗下將來會唔會有978CDPSX,係九巴獨營嘅,將個轉車站搬到去青沙,咁河西就可以有中環路線;一係就等火炭個巴士廠遺址個屋苑起好,睇下會唔會有新發展。

不過前幾頁有師兄講將170搬西隧上薄扶林,呢個我反而覺得可以諗下,因為西環出去沙田,同地鐵轉三次去沙田,相對地有競爭力。不過,首先要係青沙要有個起碼有2條全日過海線,而個轉乘唔係個啲單向兼平$5嘅所謂優惠囉。