hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區域性重組計劃 : 南九龍線篇
開啟左側

沙田區域性重組計劃 : 南九龍線篇

leolaw 發表於 2015-8-27 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 NHT0225 於 2015-8-27 21:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
距地自己都要肯犧牲281M 80M 同埋成就86改線
甚至用埋87B既部分資源
所以吾算搶

280X一班不減, 不延長行車時間*, 不改總站, 才不算搶,
別混淆視聽掩飾好嗎??

*因應火炭桂地街項目改道除外, 因2014-2015 RDP 已經寫明,
我視作當局&營辦商願意開新路線嘅條款,
故需要 "遵守".

樓主| Snowbb 發表於 2015-8-27 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 NHT0225 於 2015-8-27 21:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
所以火炭假日同繁時有280X同埋286
只係非繁286既好處就係沙市客多
如果呢一個諗法成事
81去程好似72咁飛大圍 回程就照舊美桃有站
而86可以成條取消 87B可以削減服務甚至縮短
81C可以成條Cut 87D因為尖咀有87X 甚至縮去佐敦都吾成問題
穗禾同新田圍配套都有提升 換走281M同埋80M難度不大
86C可以沙田路上 富豪第一城用240X
亦都可以幫72飛埋沙田 不過49X就應該要讓少少出黎
280同287X冇重疊 秦石唔會上條兜多個四美既線
而顯徑個條286X可以好似以前咁美桃 松嶺路上
但係建議距去埋元州街
其實尖咀收翻好似281A咁7.8會比較容易接受
主要想87X做翻個尖咀特快既角色
多次觀察87D同埋81C尖咀客量班班都好過280X
如果要280X做埋全日 我比較建議距去埋旺角
馬鞍山做純尖咀點都好過由河西做
280吾多好 建議叫282X
其實之前仲諗過會唔會72上青沙 72X大埔道會更好
72九龍跟286X 飛沙田
而72X吐露港大埔公路(中途不停站)至薩凡納
大埔道彌敦道旺角道然後返回原線
時間相若 做埋深水埗 太子

點解 87B 呢條唔關事都要削減服務 ?

87X 沙田走線點樣行 ? 如果跟 81C 行一定慢過 87D , 如果跟 286C 行濱景 / 富豪 / 第一城 / 麗豪都冇車出油麻地 / 佐敦 / 尖沙咀 ,
秦石同大圍就得番慢過 81C 既 282X 去尖沙咀 , 286X 咁搞同變返 86B 有咩分別 ? 想 286X 自殺嗎 ?
81C 同 87D 好客過 280X , 咁就要無端端整走人地條路線 ? 87X 唔見得一定好客過 280X , 至少 280X 仲有區內客支持 , 87X 有乜 ?
leolaw 發表於 2015-8-27 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 NHT0225 於 2015-8-27 21:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
所以吾算搶

仲有, 美田嗰邊零犧牲就想要尖沙咀線,
唔係搶, 係乜...??

樓主| Snowbb 發表於 2015-8-27 21:56 | 顯示全部樓層

所以吾算搶

80M 唔係穗禾苑資源咩 ???
87B 根本冇關係又要強行囉黎講
NHT0225 發表於 2015-8-27 22:14 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

大大條286補翻比穗禾
系280X表現好既時段(假日 繁忙時間嗎)服務冇被削減
美田犧牲左286X 換左尖咀線
280X做全日冇問題 吾怕非繁吉車遊街既話何況280X行廣東道系縮短行車時間
我諗緊87X可唔可以馬市開 先去利安錦英 再恆耀海皮富安濱景第一城馬鞍山海旁所耗既時間遠遠不及九龍塘+太子MK
攞九龍段慳翻既時間黎填補沙田段既增加
87B唔係冇關係既 青沙轉乘既關係 但係抽距的確有些微牽強
如果286+280X都系全日 穗禾線仲有提升添
87B大角咀需求有限
我諗緊可唔可以做旺角循環原線至荔枝角道直出彌敦道
然後轉旺角道 西洋菜南街 亞皆老街 新填地街後返回原線遮
反正大角咀客都冇乜仲會搭87B
按照術語可屬縮短/削減服務
第一城濱景麗豪都有240X做轉乘

982X 發表於 2015-8-27 22:23 | 顯示全部樓層
1. 280X隔離河條81C都有客既, 280X冇理由做唔起, 只不過係280X班次太樣衰同入個條塞到喊既痌屎癲到
2.286X淨係入番元州街就可以, 唔經美田美林非繁唔夠客
3.281X無端端行青沙做乜,唔經太子九龍塘富安班大帝一樣咬死87D唔放
4. 287X拆線無謂, 做密便可
5.期待樓主最難搞既東九線重組
leolaw 發表於 2015-8-27 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 NHT0225 於 2015-8-27 22:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

美田犧牲左286X 換左尖咀線

咁你問過依家
因應當局當年規劃286X, 而選擇去深水埗/長沙灣返工/在非繁時進行社區活動
既大圍四美居民&普羅大眾未????? 做乜為咗貪條尖咀線, 而打搞人哋.

仲有, 在深水步腦場/鴨記/影音噐材店舖返放工
嘅時間, 往往係所謂非繁忙時段, 或者夜晚...
(仲要有D舖收8點, 有D收10點幾, 何等的闊, 唔係開幾班特車就搞得掂.)

982X 發表於 2015-8-27 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2015-8-27 22:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁你問過依家
因應當局當年規劃286X, 而選擇去深水埗/長沙灣返工/在非繁時進行社區活動
既大圍四美居民&普羅大眾未????? 做乜為咗貪條尖咀線, 而打搞人哋.

仲有, 在深水步腦場/鴨記/影音噐材店舖返放工
嘅時間,  ...

講真我住大圍都覺得唔多需要整多條尖咀線,多數人都搭鐵, 因為快同比較方便,再唔係都有條81C, 而深水埗個邊搭鐵冇咁方便,就算沙中線通車286X都影響不大, 但近期改線搞到站位不便為人詬病
NHT0225 發表於 2015-8-27 22:40 | 顯示全部樓層
我冇話286X變2繁wo
你顯徑d人爭取286X吾入美田美林你又知唔知
九巴上年都提出整條246X全日分開四美同埋顯徑
最後班人話疏同埋間接削減而反對
四美居民大可以選擇青沙轉乘
286X可以兜埋入四美
只不過四美能否養起系第二回事
當然283同286X BBI會繼續存在
286X用美桃+銅鑼灣村同埋美田+美林巴總時間吾差得太遠
怕就怕你話美田居民冇犧牲遮
主要你都係覺得282X呢條線吾應該存在遮
NHT0225 發表於 2015-8-27 22:43 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

主要需求唔係大圍
而系四美同埋新田圍
距地同埋81既BBI使用量高
而如果可以攞尖咀線做交換條件
試下換走281M同埋80M80M穗禾個邊既交換條件又有啦
何樂而不為
主要目的就係想達到換走281M同埋80M既目的
286X改快都係嘗試比甜頭顯徑同埋吸引人轉車
加上81C點都要改快 如果唔係就等死