hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區域性重組計劃 : 南九龍線篇
開啟左側

沙田區域性重組計劃 : 南九龍線篇

NHT0225 發表於 2015-8-28 18:38 | 顯示全部樓層

系要開就唔係89B開啦
就係見距轉左都有替代路線
無需另外補償
加上重疊到咁先建議距遮
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-28 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 NHT0225 於 2015-8-28 17:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
距E+系觀塘道出面
客源系同80/80X一樣架
距系入面始終有個一程過既優勢 會吸到新客
九龍灣客量少都好 但係起碼未必同80/80X一樣
距行牛頭角→九龍灣一段既觀塘道 主要執80/80X雞
咁倒不如放距入去
出面之前89B執到既 ...
我唔認同既一樣係89B係觀塘叫唔叫執雞呢
秦石至沙角乙明的確係執緊80X雞
但同80比較
兩者客路都有少少分別

當新翠會肯意等89B
89B係大圍站落一堆客既時候
80同89B實際上各有各既捧場客
要我俾更貴既價錢
但要行遠D先上車
又或者更慢先到目的地
好難會有人支持咁做
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
NHT0225 發表於 2015-8-28 19:32 | 顯示全部樓層

回復 82# 的帖子

但係無可否認地
新翠好多人會去隆亨搭較密既80/MTR
而大圍大部分人會傾向系大圍街市搭80
而80按九巴標準絕對系89B既替代路線
而且唔洗轉車 唔洗BBI
實際上冇人會系觀塘刻意等89B
而大多只會刻意等80或見車上車
去程有人刻意等89B既原因(89B並非與80同站)
而若80好似87B咁轉多圈
好明顯d人都係見車上車
主要89B既觀塘客好大部分都系因為見到邊架搭邊架
或者距同80一齊到
下繁系KB MTR觀察下就知
而並非刻意守候
 樓主| Snowbb 發表於 2015-8-28 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 NHT0225 於 2015-8-28 19:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係無可否認地
去程 ...

新翠就傾向搭 89B , 一來本身站位近 , 兩來又平過 80 ,
反正非繁忙時間都冇繁忙時間咁趕 , 89B 等耐少少都無妨 ,
繁忙時間新翠直頭被迫要搭 89B 去觀塘 。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-28 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 NHT0225 於 2015-8-28 19:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係無可否認地
去程 ...
請問你點知新翠好多人會去搭80而非89B呢?
調返轉好簡單既問題
行去隆亨基本上都比較遠
票價比較貴
班次只係密少少
另一好處係去程唔使入新蒲崗
做咩要咁睇唔開要主要去搭80?
89B新翠站同80隆亨站上車人數唔差得遠
咁又點解釋呢?

去程大圍主要搭80
因為要搭89B都要去到幾遠
但回程89B先係正常選擇
快又快過80
平又平過80
站位離大圍又唔遠
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
expertuser2004 發表於 2015-8-29 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-28 12:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但非繁反而係 89B 好客過 80X , 所以我覺得改動既空間唔大 。

非繁九龍灣商貿區客量應該不及觀塘道 , 所以我覺得開繁忙時間特班就得 ,
89D 係因為繁忙時間客量太龐大 , 要開多個特別班次清客 , 同 74X 一樣情況 。

PS : 去到九龍灣鐵路站仲要轉車入商貿區 ? http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/sweat.gif

去 megabox 同九展可以搭穿梭巴
去危險倉可搭廠巴, 仲有個郵輪碼頭被忽略左

九龍灣同官塘繁忙時間是因工廠區入面有好多人行出去搭, 好像之前打風咁, 一說有8號官塘道架架車都頂閘, 要大量空車疏導
正好偉業街可一條路通晒二個工業區, 而且近美羅二期有個巴士站掉空左可以使用, 業安二期也有凹位可供巴士停站
不過九龍灣橋轉返出去近 1800-1900pm 會塞爆, 開特班諗法不錯, 但要考慮塞車帶來損失, 而且大量穿巴同時搶放工客, 所以班次, 車種, 位置, 速度也屬重要考慮之列

假日工廠區死城一個