hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)

GU9338 發表於 2015-11-28 23:07 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-11-28 23:00
有58M轉36A 架,你食左落肚呀? 直接? 你需求低學咩人講直接呀下?
咩取代唔到,荃灣西站搭唔到西鐵去南 ...

「仲有,覺得唔方便咪轉工囉,呢個世界咁多份工比你揀,揀過份唔駛搭車返工架囉。係咪又要我幫埋你呀家陣?」

最尾呢句係乜事 ? 我第一眼睇到仲以為我眼花
無咗 59A 都係小事 , 你憑乜講呢句 ? 生活係井底就唔好覺得你既世界就係得咁細 ! 你算老幾 ?! 一隻井底之蛙 !
你替人悲哀 ? 我替你悲哀呀 , 一隻無腦涼薄既青蛙 !

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +7 收起 理由
Ricky403 + 5 人地出一個po就有人工收喎,梗係唔駛愁搵工.
hon_son_wilson + 1 + 2 涼薄既青蛙

查看全部評分

請用文明來說服我。
KS 發表於 2015-11-28 23:22 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-28 23:00
有58M轉36A 架,你食左落肚呀? 直接? 你需求低學咩人講直接呀下?
咩取代唔到,荃灣西站搭唔到西鐵去南 ...

你話"有58M轉36A 架,你食左落肚呀?"
58M轉36A, 我知有, 仲有其他好多轉車方法添, 我諗我對巴士路線的熟悉程度一定唔會差過你
我冇食左落肚, 係你食左我問題D字啫!
我問緊你直接一程車喎!

你話"荃灣西站搭唔到西鐵去南昌咩? 荃灣站搭去荔景站行去唔得咩?"

我搭你, 統統都搭到,
咁請問你知唔知:-
1. 愉城行去荃灣西站要幾耐?
2. 愉城行去荃灣站要幾耐?
3. 荔景站行去貨櫃碼頭(九巴叫葵涌道交匯處)要幾耐?

你話"叫我幫你諗? 你無腦架? 無59A 你係咪唔駛出街呀?
真係替你悲哀,你自己無本事搵多D 錢就要九巴做你蝕本生意? 你呢D 咩心態?
仲有,覺得唔方便咪轉工囉,呢個世界咁多份工比你揀,揀過份唔駛搭車返工架囉。係咪又要我幫埋你呀家陣?"

我淨係叫你麻煩你收番果句"仲想學人討價還價",
同埋諗下用咩方法送我/呢班街坊直接一程車返工返學,至於其他野(例如我有冇本事搵多D錢, 轉工果D呢),
我冇叫你幫我諗喎,
我諗你自己諗多左喇!

238X 發表於 2015-11-28 23:24 | 顯示全部樓層
KS 發表於 2015-11-28 22:58
咁連轉乘都冇加俾荃灣居民?

唔做人生意可以做到好絕,
上次 RDP 想 cut 38A 一樣係一個仙轉乘都唔俾
(當然 238M <> 40 一早存在亦係問題之一)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kks 發表於 2015-11-28 23:25 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-11-28 23:02
59X 班次不穩咪開多D 中途特車囉。呢D 駛你教? 仲要教九巴開條平價59A 比你地搭?
...

我睇返我篇文好似從來冇話反對 59A 取消喎,只係講緊取消後要做番咩野配套比受影響人士吧。
樂仔〞 發表於 2015-11-28 23:29 | 顯示全部樓層
KS 發表於 2015-11-28 23:22
你話"有58M轉36A 架,你食左落肚呀?"
58M轉36A, 我知有, 仲有其他好多轉車方法添, 我諗我對巴士路線的熟 ...

佢最叻就係叫人行架啦,你問佢行幾耐係無用,要行一個鐘嘅話佢都係會叫你行
KS 發表於 2015-11-28 23:34 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2015-11-28 23:29
佢最叻就係叫人行架啦,你問佢行幾耐係無用,要行一個鐘嘅話佢都係會叫你行
...

原來係咁,佢根本答非所問,
仲要亳無禮貌

樓主| FBI2 發表於 2015-11-28 23:34 | 顯示全部樓層

KS 發表於 2015-11-28 22:30
本人星期一至六都由荃景圍天橋搭$5.8的59A去南昌村落車,亦有其他乘客由荃灣搭59A去葵涌道荔景村/葵涌道交 ...

你可以改用58M<>36A的轉乘優惠,出九龍總車資為5.8,回程未試過唔知.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
KS 發表於 2015-11-28 23:40 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2015-11-28 23:34
你可以改用58M36A的轉乘優惠,出九龍總車資為5.8,回程未試過唔知.

回程轉乘總車費係$11.3
 樓主| FBI2 發表於 2015-11-28 23:44 | 顯示全部樓層
KS 發表於 2015-11-28 23:40
回程轉乘總車費係$11.3

收費問題根本已解決晒,留條59A根本冇意思.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
KS 發表於 2015-11-28 23:53 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2015-11-28 23:44
收費問題根本已解決晒,留條59A根本冇意思.

因為本人覺得直接一程車好重要,
起碼可能易D預算時間,
同埋宜家59A真係好易預時間,
師傅手車又爽,
真係好唔捨得