hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016年1月3日開始老城85不再繞經鯉景灣!
開啟左側

[小道消息] 2016年1月3日開始老城85不再繞經鯉景灣!

DDREXTREME 發表於 2015-12-18 01:52 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2015-12-16 16:33
吾該新城做好2A, 保證吾再脫班吾再收車先算

東區死攬 77 99 唔飛北角,問題唔只係在於 2A 脫班,還有係城巴為 60-64 歲提供半價優惠而新巴無!
2A 根本俾唔到半價俾 60-64 歲長者,所以唔可以完全取代 77 99 於港島北既流水角色

除非 7799 與 2A 交換公司,或者新巴跟城巴睇齊,同樣提供 60 - 64 歲長者半價車資優惠
否則 77 99 脫離港島東區流水線既上述阻力依然存在

2 蚊搭車係 65 歲或以上長者先有,60 - 64 歲只能享用城巴半價車資優惠。That's why...
S3BL470@98A 發表於 2015-12-18 21:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-12-18 22:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cruisesnet 發表於 2015-12-19 00:10 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-12-18 22:11
不如你自己數下長者客佔多少先啦。成日擺長者上枱根住話呢條唔比改,那條唔比改,
長者搭叮叮咪得囉,夠 ...

只可以講2A班次比77/99更吾穩定, 而且仲要吾係因為路面因素.

脫班率分分鐘係港島路線三甲

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 只可以講2A班次比77/99更吾穩定

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2015-12-19 00:22 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-12-18 22:11
不如你自己數下長者客佔多少先啦。成日擺長者上枱根住話呢條唔比改,那條唔比改,

係呀,2A要穩定班次嘛,點解新巴做左幾十年都搞唔掂?

你叫得到新巴穩定2A班次,先再同我講其他野啦笨 _ 。

一、2A咁大條怡和街,仲有個灣北(如果維園有大型活動,就仲要塞多幾鑊),點樣唔脫班呀?

二、更嚴重嘅問題,係新巴嘅思維。諗住用一條流水線,去做哂東區 <-> 銅鑼灣嘅流水,係超錯嘅事。
流水因為上、落多,所以就算開得密,都唔代表班次一定會穩定(先唔計塞車),結果就會造成拖卡,班次變成0-20分鐘一班。
將8拉上東廊,頹做81,將鴨變成20分鐘一班,結果班客谷哂落2A到,而2A本身又要做耀東,班次點可能穩定?

唔好離題先,85唔入鯉景灣,本身係正路嘅,只不過因為之前成堆柴灣流水線搞到騎騎呢呢,所以先顯得有問題。

82呢種流水線,同對面海嘅98A有少少相似,路程長,做到幾段流水客,但亦都係最無效率嘅一種做法(對面海嘅1A同5C都有同樣問題,只不過1A收得貴,所以先無問題)。

-> 81 只要佢長期開15分一班,82嘅壓力已經可以無咁重。

-> 82X 呢種線應該係繁時開,非繁由小西灣 -> 鰂魚涌根本唔多客。真正要快嘅,係小西灣 <-> 筲箕灣、西灣河,但而家坐82X 定82,都唔係快。

-> 84 取消又係一個錯誤嘅決定。我唔係要求佢開得密,同開得長,佢每晚20:00打後收車都無問題,剩係做鯉景灣、耀東、筲箕灣去柴灣小西灣,咁樣85就唔駛入鯉景灣,而耀東 <-> 柴灣、小西灣,就唔駛捱坐 606,或者82再轉77、99。

你以為斬左一條線可以cut cost,其實睇得闊少少,就可能發覺其他線會因為咁而做得更無效率。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
tobyhokh + 1 + 10 Well said
cruisesnet + 1 + 10 2A既班次何止0-20分鐘一班

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2015-12-19 00:28 | 顯示全部樓層

係呀,77、99自身難保呀,但點解啲人都要靠77、99?

就係因為2A做得好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差好差囉!

你坐過幾多次2A呀?你感受過幾多次等2A嘅苦呀?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 人地咁講一定有人地既原因架嘛.
cruisesnet + 1 + 10 就係因為2A做得好差好差好差好差好差好差好.

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
brianso198 發表於 2015-12-19 00:52 | 顯示全部樓層

可惜77/99香隧塞車都救到2A喎,
永遠下繁見親都係城巴黎先,
依,新巴呢?

咁證明新巴2A既服務有幾咁垃圾呢...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 1 + 10 新巴2A既服務有幾咁垃圾

查看全部評分

brianso198 發表於 2015-12-19 00:56 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2015-12-19 00:22
係呀,2A要穩定班次嘛,點解新巴做左幾十年都搞唔掂?

你叫得到新巴穩定2A班次,先再同我講其他野啦笨 _  ...

當年佢槍84無問題,
不過自從有左件82X既物體之後槍84係好傻仔...

論效率84高過82一截,
推哂柴灣<>鰂魚涌堆客坐81/82X盤數上點都好過推哂人上82...

81呢D本身就係要拎黎救2A既其中一種材料, (雖然救唔哂不過都救到唔少)
連77/99香隧嚴重塞車都救到唔少2A生意你81點會救唔到?
特別係82過左太古之後大部分時間空載係幾嚴重,
81做既話反而係善用成個資源食多幾批流水...

所以,
106九巴唔肯唔做柴灣小西灣真係有理由的...
(合唔合理後話)

kay 發表於 2015-12-19 07:55 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2015-12-19 00:56
當年佢槍84無問題,
不過自從有左件82X既物體之後槍84係好傻仔...

如果82X按早年建議太古城上東廊,就唔會咁奇怪

不過巴士公司似乎覺得柴灣同筲箕灣西灣河特快係無巿場
或者係有頻密班次往返

不過巴士公司唔搞81特快
其實不如認真研究點樣用81取代半條82可能仲好

反正坐82既客,好多都有替代品,唔係唯一選擇

所以個人覺得85咁改,82前景更暗淡

多年前試過係北角碼頭去小西灣
個時仲係82 VS 85
屋企人話85平,明知兜路班次疏都要上85

如果平車係大晒,85地位隨時高過82
世界很簡單 人類很複雜
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-19 09:29 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2015-12-19 00:28
係呀,77、99自身難保呀,但點解啲人都要靠77、99?

就係因為2A做得好差好差好差好差好差好差好差好差好 ...

好彩既話咪有機會一黎黎幾架唔好彩咪等極都冇