hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴N969新增分段收費消息
開啟左側

[服務調整] 城巴N969新增分段收費消息

loveandpeace 發表於 2015-12-19 17:23 | 顯示全部樓層

DEL
alsonchc 發表於 2015-12-19 18:17 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-12-19 10:41
你嫌慢又唔轉車講出來真係唔怕比人笑到面黃。

加得1班車都仲嫌唔夠駛唔駛全晚開十分鐘一班比你班天 ...

我理解@Snoopy@FB8617版友之前既貼, 佢整體都係buy屯門公路停站, 只係講左而家部分人既諗法, 同點樣去改先可滿足佢地, 就係要有苦就要有甜 (如果我講錯你話我知)
所以大家既觀點係一致

[離題]但我又明白D山頭主義既人都幾黑人憎
好似開條爛鬼6X, 287X大角咀嗰個PK就唔忟至奇

alsonchc 發表於 2015-12-19 18:25 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2015-12-19 11:57
紅小。。。
未必,今次N969除左想擴闊客源外,都係想打低小巴

紅小有青山公路既客, 唔係做市中心, 應該都還OK
所以我覺得N969咁樣行已經平衡對紅小同綠小既影響
畢竟有版友分享606S都有時上唔到車, 咁30分鐘一班既N969就可以掃埋
一家便宜兩家著
tonyton 發表於 2015-12-20 00:21 | 顯示全部樓層

我睇到之前有人話屯中30分鐘返天水圍係有緣人班次邊個會等
但屯中好中環好銅鑼灣好 其實邊到等,都係30分鐘1班架
有需要,就要等架啦...

有需求->有供應 需求唔夠支撐就會調整
謀利機構黎架 唔係政府開架 佢架巴士係負責搵你錢架
邊個唔想又平又快咁返到屋企?

但咁多聲音, 理據就係因為阻到介意既人多用多左15分鐘? 但其實官方(?)行車時間仲快過日頭架車5分鐘..

燒唔到你時就自由市場
關你事時就企業做得唔好要負社會負任...
但仲要唔知有幾多人真係坐過N969

真係需要N969
真係深宵客既常用者..

paul2357paul 發表於 2015-12-20 00:53 | 顯示全部樓層
loveandpeace 發表於 2015-12-19 16:09
0係大棠路轉好過0係錦田轉啦!

咪就係囉,偉大既欖隧口BBI在新界任何站位都用到。
況且去到元朗市轉車順便可以食下野先。
YY487 發表於 2015-12-20 02:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
loveandpeace 發表於 2015-12-20 03:33 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2015-12-20 02:10
冇記錯既話就曾經有一年係建議 N11 N962 N968 N969 一齊改行紅隧點解到最後係得 N962 N969 會改唔到?
...

果陣係2006年.

區議會話西九龍走廊沿線居民以噪音問題反對.

所以63X都要PART TIME行荔枝角道.

同埋改哂行紅磡海底隧道,
西區海底隧道就無車去,
變成真空.
loveandpeace 發表於 2015-12-20 04:04 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2015-12-19 18:25
紅小有青山公路既客, 唔係做市中心, 應該都還OK
所以我覺得N969咁樣行已經平衡對紅小同綠小既影響
畢竟有 ...

尖沙咀東HART AVENUE酒BAR,
介乎3:00 AM - 3:30 AM散場.

呢個時間麼地道好多人等車.

606S尖沙咀東總站上8個,
跟住麼地道總站對出又有10個等車,
606S上唔到車唔出奇.

以前N241開3:13 AM果班車,
正正就係食到呢班人.
kmb63x 發表於 2015-12-20 07:49 | 顯示全部樓層
loveandpeace 發表於 2015-12-20 04:04
尖沙咀東HART AVENUE酒BAR,
介乎3:00 AM - 3:30 AM散場.

606s係麼地道上到差唔多滿,行到尖東站就full..
跟住就好似隱形班次咁行九龍公園徑廣東道 渡船街 西九龍走廊返屯門
彌敦道既客會繼續以為606s無車,一係行去海防道上610s...
kay 發表於 2015-12-20 08:25 | 顯示全部樓層

tonyton 發表於 2015-12-20 00:21
我睇到之前有人話屯中30分鐘返天水圍係有緣人班次邊個會等
但屯中好中環好銅鑼灣好 其實邊到等,都係30分 ...

問題係,條線盤數理論上唔係差
突然咁改,真係唔好睇

對乘客黎講,觀感係大於一切

你話改行屯公,開頭唔加站
或者剩係停屯公巿中心就算

可能人地都會批準你放

而事實上RDP都只係話客量偏低
同埋城巴想擴大服務範圍
無話過條線蝕到飛起

本身N車都預唔多客,所以收到咁貴

又老實,咁多架N車,計勻全晚,有無邊條載客率高過23%先
如果睇住呢個數,然後去改線,大把N車都要改

學我話齋,如果西隧欖隧都唔經,係人都知你條線唔好做要慳錢
但如果剩係單向改道然後一口氣擺十幾個站

明眼人都知你想開拓新客,而唔係純粹減輕成本

而我又唔係好明,RDP寫改道要行多15分鐘,就有人拎日間條數黎比
夜晚條路唔塞,又少人搭,比日頭快係正常,唔通要將N線行車時間同日間車睇齊先合理?

不過今時今日,新創建作風,明明好事都可以變成壞事,見怪不怪
世界很簡單 人類很複雜