hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴低排區路線要求換入環保車行走, 反而新城就無? ...
開啟左側

點解九巴低排區路線要求換入環保車行走, 反而新城就無?

kmb71k 發表於 2015-12-18 20:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

例如德輔道中/畢打街, 一樣有新巴舊躉或者城巴6xx/90xx行走
點解好似只針對九巴換車?

相關帖子

以上回應,是否可行?是否合適?
tonytse126 發表於 2015-12-18 20:25 | 顯示全部樓層
城巴好似有部份車改裝過以符合減排要求
dogdog002 發表於 2015-12-18 20:34 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2015-12-18 20:25
城巴好似有部份車改裝過以符合減排要求

6XX都俾人調晒去南區東區綫

新巴就改裝左可以飲尿提升排放水準

問題係九巴唔肯改裝,先搞到調黎調去
ATE24 發表於 2015-12-18 22:01 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2015-12-18 20:34
6XX都俾人調晒去南區東區綫

新巴就改裝左可以飲尿提升排放水準

唔夠新車就話裝o者,夠新車仲裝o黎做乜,貪多個尿缸養多o舊o野好o的?
AD118 發表於 2015-12-18 22:10 | 顯示全部樓層
ATE24 發表於 2015-12-18 22:01
唔夠新車就話裝o者,夠新車仲裝o黎做乜,貪多個尿缸養多o舊o野好o的?

換咗,車務可以靈活些少, 唔駛限死一定要派歐4,5新車
GK3258 發表於 2015-12-18 23:37 | 顯示全部樓層

仲有新城一早聲名左唔會達到標,所以到依家都懶懶閒換
橫看香港巴膠
dogdog002 發表於 2015-12-19 01:15 | 顯示全部樓層

ATE24 發表於 2015-12-18 22:01

而家政府俾埋錢你你都唔裝
加上換尿缸某程度係社會責任 唔關低排事

你都唔裝就真係好Cheap下
3ASV174 發表於 2015-12-19 01:40 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2015-12-18 23:37
仲有新城一早聲名左唔會達到標,所以到依家都懶懶閒換

新城只係多少少 buffer,而唔係擺明車馬自己俾自己唔達標,亦沒有懶懶閒,
因為九巴連正字軌都未換齊歐五,新城已經有一大批歐二三車裝左尿壺上歐四,之前 37A 換晒 B9 但反方向 37B 出晒九頭,老闆歸西區,六頭上大坑道,682 狂出舊車都已經反映左人地係有做野,
水唔係咁抽的。

事實上九巴換車還換車,但你行出基榮三角,又咪係成村歐二三甚至白馬出出入入。
你見到既只係字軌車換車,但實際連作一定有替車出街行,只不過九巴出歐二三你會覺得字軌換左只係替車,但新城出架六頭九頭你唔會覺得佢只係替車黎,所以兩家人根本無分別。

新城有多o的 buffer 我覺得係合理,
因為三個低排區有兩個都o係港島,九龍o個個亦好多隧道線經過,新城路線命中率比九巴高好多,唔似得九巴咁多本土線根本完全唔中低排放區,可以調動既空間遠比九巴細。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +15 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 英雄所見略同
kmb_dx2437 + 1 + 10 水唔係咁抽的。

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
PatPatLeo 發表於 2015-12-19 11:33 | 顯示全部樓層

低排放區幾時正式推行先??
PatPatLeo 發表於 2015-12-19 11:56 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2015-12-19 01:15
而家政府俾埋錢你你都唔裝
加上換尿缸某程度係社會責任 唔關低排事

其實要睇番加尿缸既目的係咩.....
如果係為左減排,其實買新車都係一個選擇,好處係原裝排放系統唔會同引擎有兼容性問題,問題係要等夠期先有得換車。
政府係俾錢裝,如果新加系統有咩事、壞車,最後都係九巴受害。最多既ATR/3ASV 已行左13年,最多行4年就夠期,係咪真係值得呢?