hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴261修訂班次、261P加班
開啟左側

[路線消息] 九巴261修訂班次、261P加班

castanopsis 發表於 2015-12-31 21:59 | 顯示全部樓層

巴士迷A號 發表於 2015-12-31 21:56
當你富泰唔係尾站既時候, 已經可以當你放棄富泰

反而好想知
若261唔係富泰尾站,班客會點搭去上水?

k58 發表於 2015-12-31 22:48 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-31 21:59
反而好想知
若261唔係富泰尾站,班客會點搭去上水?

去程有少數去泥的
回程44A係富盛街落車,呢個方法日日都唔少人用緊
HJ8388-S7 發表於 2015-12-31 22:55 | 顯示全部樓層
巴士迷A號 發表於 2015-12-31 21:45
#34咪講過
綠小308M轉279X

我以為意思係指o個位板友建議既新線由深井經大欖隧道入上水
_剛仔 發表於 2015-12-31 23:03 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-31 21:53
不厭其煩再重複多一次
我個方案係直接拆線,一條線兆康開經富泰洪水橋上公路去上水
另一條線三聖/小欖/深 ...

你唔會天真到覺得咁樣可以養起兩條線?拆線?你會唔會諗得太理想,20分鐘一班你認為平均可以有幾多客?每班車每條線成本有幾高?同埋深井經屯門去上水你認為行車時間80分鐘會唔會太少?超過80分鐘我搭車出荃灣轉車點都好過搭架經屯門去上水巴士線啦!老友你中意兜路唔代表其他人接受

住深井唔知有53,姐係佢平時對巴士都冇需求開多十條線係佢屋企門口都唔會搭啦。個條線有左幾廿年都唔識。

同埋青公巴士公司應該都好難再開新線,人口分佈太散。

ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-1 02:43 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-31 21:53
不厭其煩再重複多一次
我個方案係直接拆線,一條線兆康開經富泰洪水橋上公路去上水
另一條線三聖/小欖/深 ...

你不厭大家都厭其煩
紅橋有站大曬? 有時間得閒試下日日來回兆康或富泰至紅橋
係幾適合跑步或退休人士散步嘅

正如上面所講,富泰尾站儲最多客
你走去趕走曬啲客
如果真係唔怕兜,市中心都上滿261喇, 唔會大排長龍死等小巴

20分鐘一班都話要拆線
拆骨咋話
ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-1 03:05 | 顯示全部樓層
巴士迷A號 發表於 2015-12-31 18:07
最快係咪經欖隧?
問題係深井同屯門並唔係近, 深井需求並唔大, 話就話bonus, 分分鐘仲會出現虧損, 同埋你D ...

講得出咁嘅建議真係熟極有限

早幾年前, AD/ADS年代開始, 早繁只有半車滿嘅261埋富泰站, 可以頂閘上唔曬上剩幾個離站
如果要碌到洪水橋, 呢個情境會變成點
ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-1 03:06 | 顯示全部樓層

k58 發表於 2015-12-31 22:48
去程有少數去泥的
回程44A係富盛街落車,呢個方法日日都唔少人用緊

唔講都唔知條街有名咁多年都係叫橋底

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 版友你夠晒落地, 給你一個like

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2016-1-1 03:12 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2015-12-31 11:08
講真,而家綠小44系客量都差過以前好多好多,無謂下下去到盡啦.
最好當然好似綠小75和九巴B1咁,鬥都唔駛鬥, ...

44A 客量跌極有個譜
但 44 客量大跌就事實,不過係因為屯轉開完無哂班轉車客
jocosben 發表於 2016-1-1 03:23 | 顯示全部樓層
其實261真係無得救, 睇下幾時上RDP
巴士迷A號 發表於 2016-1-1 07:44 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-1-1 03:23
其實261真係無得救, 睇下幾時上RDP

261點會冇得救

而家小巴服務越來越差,  越黎越多人投向261既懷抱