hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 何文田黃埔巴士未來
開啟左側

何文田黃埔巴士未來

kmb兄 發表於 2016-2-7 19:13 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 19:44 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-7 14:19
阿生,成日話cut 41放車去44,45,
可唔可以認真諗下問題

第一
如果44都唔夠客/越來越少客既既
咁咪更加唔需要條41係到執返青衣班客?
41A改特快後冇加過44班好正常
旺角部分客可能會轉搭41A
深長荔既客過返落44
一消一長你又吹唔脹老九唔做野
如果44叫頹既
41叫咩?

第二
45肯加3架車落去既
已經可以落到15分鐘一班
如果你咁為何文田諗既
41/45果D所謂聯合班次根本就玩人
收費較貴既41唔應該再係到屈班客

第三
因為何文田交通唔好所以收得貴?
咩歪理?
如果44叫班次不密既話
咁41叫咩?

乘客被迫接受係唔係代表真係好事呢?
有人唔介意俾多兩蚊
但我好肯定有人會好介意果兩蚊
特別是41只係提供緊相似既服務

都係果句
41收$8.4既代價係一單行車時間長44成七個字
行多七公里既路兼爬埋山
如果老九咁有心想食深長荔>青衣班客既
點解老九會縮41班甚至想縮41到長安就算?

調返轉啊板友
我講過咁多問題又唔見你答下我?
1. 41收費/成本唔理想
收得貴既同時要用唔低既成本
在條線客量又唔係高既情況下
可解要留條41?

2. 41既所謂獨市客量甚少
如何說服老九繼續留低條線而唔將果8架車分屍?

3. 41對而家深長荔<>青衣/深長荔<>何文田<>紅土都唔係最好選擇
各自加密44/45對而家lee批客肯定係更好選擇
點解要留41係到降低效率?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 20:09 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-7 14:34
41你話走線outdate, 你觀點可以接受,但若果作為青衣人既話,要去何文田紅磡土瓜灣呢d地方,
第1件事一定係會 ...

第1件事會諗到有41存在
但第2件事已經會諗41班次疏
落紅土慢
唯一樣野係真係唔使轉車同票價較相宜

如果老九出返個轉乘
41A<>6C/F同42A<>6C/F
可以好肯定一部分乘客既車程會加快

如果係你口中41真係對青衣好吸引既
唯一一個結論係青衣來往紅土既需求真係好低
41覆蓋到十幾萬人先得五六百人搭41來往紅土
根本係冇可能既事
都係果件事實係廢如85B只係睇一個小區叫顯徑
出入土瓜灣既客量隨時都差唔有lee個數

咁其他人去左邊呢?
市民未必知道好多巴士路線點走
但唔代表唔使搵又唔或者唔去試其他方法

最後特別想講如果唔做41/45而專注開一條九龍區內線既問題
未減班前既數據可以顯示到41/45兩線夾埋做緊接近四千個客
再睇埋E21A食得幾開心既情況下
條新線並非冇客
想令條線更加明顯有用的話
甚或可以唔入旺角鬥塞車太子後經公主道直上何文田
將新線打造埋新界西轉乘埋何文田同紅土既路線
即使東西線開成個大西北咁大總有唔少位東西線係做唔到

而且老九心入面係唔係真係冇考慮過將41/45變為九龍區流水線就算呢?
都係果句睇下14-15年
45縮去荔枝角既情況下
如果唔係老九最後都考慮唔大幅減41
45就已經變左條班次唔會好差既九龍區流水線
(當然荔景山路係另一件事)
kmb兄 發表於 2016-2-7 21:48 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-7 22:26 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-7 21:48
第一
41執唔到旺角至青衣客,
仲有全費客同流水客,

1.咪講左個問題係41全費獨市客少
未減班前加到盡千幾個
減左班唔知又趕走左幾多人
流水客又唔一定要41做
有時甚至同45孖住到俾架45食晒
41真係可以食穀種

44沿途係港鐵範圍
但人地多你條41好多客bo
你最鐘意睇既一小時載客率又高過你班次又密過你
如果因為港鐵範圍下等於少客既
成條彌敦道十條有九條都應該少客先係

2.
公道D個講8架車沿線都有份
如果真係咁山頭論成條41都屬青衣既
咁41晨早改左特快啦
使咩理九龍城區班人?
一時又好重視九龍客
調個頭又覺得D車係自己區唔準郁
點先?

而我一早講41/45情況差唔多
用九龍區流水線已經頂走左兩線唔少客量
新界一段客量的確不足
但唔好忘記荔景山路3條來往九龍線
老九就好明顯想只留1-2條
42仲有青衣南頂住未咁容易搬
用45頂走埋條46既機會唔細
即45仲有加密既機會同空間

相反41加密既用處除左同44鬥撞外就冇用
除非好似你既瘋狂大計用41食44啦
不過肯定冇可能

最後果句
唔計我啦
咁青衣板友唔會針對自己區掛
定係你自己一個人撐爆條41?

3.
44做緊7-15分鐘一班
41做緊20-35分鐘一班
44唔算好密
但密過41一倍有多

44既早繁60%客量等於你41仲有15-18分鐘一班71%做既一倍
(上到中學你就會識百分比既意義)
同埋41之後臨改前最繁忙一小時係64%
而44下繁未改前有大約78%
邊個多D自己睇到
44客量係跌左
但仍然多客過41好多
啦唔只係我講
大把青衣板友講咖

係唔係大部分人唔介意我就唔知
但44密過41咁多既情況下
有44既機率大過41好多
41幾時有得執?
咪等下44甩到傻既41實食到
不過44甩到傻既時候41唔會好得去邊

而一個正常人想多一班收$8.4既車
定想多一班收$6.4既車
唔使我解釋啦
41加分段既
老九蝕得更甘更加冇興趣做41
再講41/44一齊到既話
即係是但一班車廢左
對乘客對九巴都冇好處

如果41取消唔加返少少車落44又或者其他有需要既線
我唔會支持取消41
但加車落44/45好合理並非難做唔到

44獨市0個客
不過同41 share 果批客贏晒41呢
唔好講咁多廢話
而家41多客D定44多客D

三.
41一單係可以做幾批客
但其中兩批客可以交俾其他線做
老九要risk一樣最大問題係大家拖埋一齊既時候是但一班車就冇客上
而班客根本就唔想俾$8.4
老九收$8.4既同時成本唔成比例地高過44/45
可必呢?
為左你鐘意條41所以要留條41呀?
一係你每一日捐四五千老九要佢保住條41既
我諗唔會真係有人再理條41既問題
kmb71k 發表於 2016-2-7 23:33 | 顯示全部樓層
41夠客, 真好笑
夠客夠賺就唔駛成日想幫佢提早收工啦
以上回應,是否可行?是否合適?
GK3258 發表於 2016-2-8 01:06 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-7 17:39
41點都唔會殺,
第1夠客,第2獨市,第3流水多,第4收得比44貴,
仲有過幾個區議會,

你嗰四點,得第四點成立。你咪繼續ff佢唔好執囉。仲有基本上開鐵做野係可以無視區議會既,完。
另安達臣你都夠膽話會岀事?你唔係覺得290因爲行觀塘山所以無敵既咩?
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-2-8 01:09 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2016-2-7 18:12
而家似係你發夢,唔好以為有個觀字就係全部觀塘區資源。俾何文田開駁鐵線/8架車倒落948都唔會俾到安達臣 ...

觀延通車,quota就點都要扣岀黎。駁鐵條線你當係41抽又好,212抽又好,7B抽又好,車就一定要交岀黎,點計都只係數字遊戲黎。你咁唔鍾意安達臣可以當呢幾部車蒸發左,不過實際上去左邊就眾所週知。
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-2-8 01:11 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2016-2-7 18:13
你呢個口吻咁似當年反290行山嗰位嘅

有睇開既一向都知我都無反對過290行山,可參閱番290個post
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-2-8 01:13 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2016-2-7 18:18
觀延cut咁多車一定有車,何況需求仲大過41。

觀延減quota黎並唔係比你開呢啲無聊線。都係嗰句,小巴非繁都做得麻麻,你叫唔到小巴執讓路比巴士開你都唔使諗開啲咁既線
橫看香港巴膠