hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 何文田黃埔巴士未來
開啟左側

何文田黃埔巴士未來

kmb兄 發表於 2016-2-8 02:53 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-8 03:10 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-8 03:24 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-2-8 04:08 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-8 02:53
首先要問問,
有幾可只有紅小而無巴士?
絕大部份有紅小既都已有巴士

願其詳聞乜將軍澳有紅VAN去荃灣架咩?

kmb兄 發表於 2016-2-8 04:19 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-2-8 09:07 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-8 03:24
青衣人去何文田,
41A/42A/44旺角行上去或者轉小巴都叫選擇既話,
咁青衣不如留返88系啦,

nominal cost同real cost generally係有分別ga小朋友
下?小學無教nominal同real cost?咁簡單d,時間就是金錢

係ar, 44<>6C vs 41,上車計係慢,但係44同6C密密有車到,青衣出發既話44到荔景41隨時未到站,但係貴3.8可以快過一程41,其實係值

正如我係另一主題講過 (sorry for離題),我有次夜晚9點左右係廣源>美孚,見82X黎先就上,果時86仲有3分鐘先到,去到黃大仙check ETA,岩岩好駁到40番美孚,最後全程35分鐘搞店,我美孚落車果陣追番86 ETA,發現佢仲係豐力樓附近,轉車要$14.4,一程86只需$8.9,你話貴咩,nominal黎講係,但係值得俾,因為真係快過86好多,都快過49X>46X
拿,唔好同我講係咁好彩駁到40所以先咁快,駁唔到我即轉鐵,成人價仲可以平8毫,時間上都係比40慢5-10分鐘左右,依然快過86
仲有唔好上綱上線話我做乜唔叫取消86走去針對41,我既例子只係證明車錢可以換時間,你話搭的士仲快呢d極端既我就無說話好講

如果41取消,44轉乘可以肯定唔駛$12.2,41原價應該做到,唔係既話可以等被ban。不過其實44要加既轉乘唔應該係6C,而係45
1. 正如閣下所指,44轉6C雙向都唔方便,44轉45往九碼可以係美孚站原站轉乘,45轉44往青衣可以係長沙灣徑行前2個站位轉車,轉乘程序相對方便得多
2. 45現正與46及41行聯合班次,41取消45已經可以大條道理加班,如果證明到46油佐客量低到可以縮線既話,不如取消46,俾45加班到10-15分鐘一班,油佐問題可以用45<>6等措施解決,加班後既45係足夠方便乘客轉乘

仲有,其實就咁加44轉乘仲有長青長康未解決,我建議44延長至長康/長青,不過受青衣邨可能有地區阻力影響,到時可能只可以加42<>6/44/45轉乘取代,要兜荔景係慢d但係都無乜其他辦法
on11358 發表於 2016-2-8 09:13 | 顯示全部樓層

無爬文唔知有無人提過,而家E23都有唔少流水客由佐敦去黃埔,唔知延線通車後有無影響,不過我相信E23依然會兜黃埔,因為仍然有唔少人由黃埔去土瓜灣/九龍城一帶。
ATSE40 發表於 2016-2-8 10:09 | 顯示全部樓層
LRT1027 發表於 2016-2-8 02:43
青衣人去何文田, 咩叫別無他選? 佢地寧願搭41A/42A/44旺角行上去或者轉小巴都唔會搭41
自己認識的人唔少 ...

最少我會用41而非轉乘,呢個就好似啲人揀170/182往返沙田都唔揀17<>85系一樣。

至於E21A,愛民方向一嚟部車就轉哂軚上哂E21A,因為E21A實在太吸引,價錢舒適度遠高於41/45。由東涌上咗批客,嚟到美孚繼續上,流水程度完勝41/45。不過呢度有人要搵交嗌咪揾東涌方向,因為東涌方向真係少好多人撘(唔計兩蚊客)。(呢度唔只一位板友揾交嗌㗎)
腦補當真,真要補腦
leungky0528 發表於 2016-2-8 10:42 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2016-2-8 09:13
無爬文唔知有無人提過,而家E23都有唔少流水客由佐敦去黃埔,唔知延線通車後有無影響,不過我相信E23依然會 ...

整體嚟講,價錢令佢仲可以箍緊客源

佐敦去黃埔搭MTR始終要轉車
個人覺得多數人都應該會睇路況再決定
至於黃埔去馬頭圍九龍城
因為我有感12A都打唔死
所以E23都唔覺佢會好受影響
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-8 12:00 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-8 01:42
1)
我咪講左44直頭無獨市客,連100個都無
41幾時有同45孖住呀? 咪人UP你就UP啦,

1.
做咩要有獨市客先做得起條線?
講緊44既競爭路線咪就係條每個鐘2班既41
影響可以有幾大先?

41/45孖住你自己睇清楚
唔只得我一個講同見到
你鐘意覺得唔易撞既
咪搵次影下相你睇
不過offical班次都有得睇
下繁九碼開出時間
1700(41)>1705(45)>1725(45)>1730(41)
隔5分鐘出一班行有幾難拖?

44確實有幾多客量我唔知
但如果44真係多唔過41既
仲用緊高載車全日7-15分鐘一班
就真係蝕到仆係到
lee樣野符唔符合邏輯先?

由頭到尾得你吹44冇客41多客
大把青衣板友都講緊同你相反既觀察
可解呢?
44早繁係得60%
但總計超過七百人
41做唔做到咁多先?
當然44冇流水客支持
但41要最少做多一倍流水客先夠數

2.
用得其所?
41冇定向到旺角返青衣分流效率差
講極咪又係得果少少獨市客

九龍流水客俾成$8.4又好公道?
都唔講41/45唔係下下夾到聯合班次
何文田硬等廿幾分鐘先有車上
好?
邊到好先?
不如你答下我

單憑你話41一定食到44客都知你保41保上腦
不過對唔住呀
三班44先得一班41
41執得幾多?

3.
如果早繁60%係因為41清左客既
咁係唔係更加唔需要41係到?
反正少一兩班41都冇影響
但事實係44早繁仲有兩班長安特車
而下繁44根本上到接近八成又唔見你提?

41行多44幾多路先到旺角呀聰明人?
用多六七十蚊成本去收$6.4既旺角客都唔俾44做晒
小朋友學下諗profit係點計先好冇?

三.
講過好多次
41每公里成本大幅高過44
同高過45一定幅度
有咩數據我講過你自己爬返

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過