hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287X延長至水泉澳消息
開啟左側

[路線消息] 287X延長至水泉澳消息

TYChow 發表於 2016-2-3 01:03 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-2-2 23:57
我建議你爬下文啦...

我話,將86A拉長去沙火,不入崗背街總站。我冇取消一程過往來沙田市石硤尾的巴士服 ...

第一:沙火無位,請問你想先調走邊條沙火線?唔好同我我講88X,因88X個位是另加的。

第二:如果要人去到沙火先搭到86A,不如我搭火車、地鐵!

第三:86A已是定點定班,拉長86A等於要改86A行車時間表,但唔會多左好多客,耗時與客量不成比例。

要知道86不是只接載沙田區乘客去深水步,也要接載深水步、石硤尾乘客去沙田市中心、威爾斯醫院,西田大減價、沙田大會堂粵劇散場也有乘客搭86返石硤尾,要明白72同86做o既客有D唔目,取消86無好處,也不明白為何禁止擴展獅隧線服務範圍。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
TYChow 發表於 2016-2-3 01:15 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-2-3 00:24
拉86A去沙市正路,但第一城不用搭?我會拉86A去黃泥頭,80M九龍塘跟86c落石硤尾,繁時18:00-20:00每20分鐘 ...

第一城有未來馬鐵東西線同86C
不過新城市同沙火無位擺車,故86A也不可能用沙市、沙火做總站。

不過我頭先有少少漏章
86入到新城市,可改行好運、田園閣、李嘉誠診所、愉翠去圓洲角。
圓州角出可停:冠華鏡廠、多石、沙角村、沙田大會堂、帝都出返去。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
Ravenclaw 發表於 2016-2-3 02:22 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2016-2-3 01:03
第一:沙火無位,請問你想先調走邊條沙火線?唔好同我我講88X,因88X個位是另加的。

第二:如果要人去到 ...

請先了解我淋重組路線的潛台詞、潛規則及背後的目的,我同大部份版友系呢幾方面唔多同架...
我唔詳細搭你問題住,之後先,不過我講我見到ge體野:

1. 一班,唔想行咁多路、唔想轉車、唔能夠輕易透過削減服務而趕走的街坊級乘客
2. 一條班次核爆的廢線,而廢線的定義包含果條線的盈虧情況
3. 一條服務緊需求未來只有委縮沒有擴展的區域的路線

BTW,你上面得一樣系命中我要害,令我啞左而已,就系我冇處理到威院的乘客,呢個的確要再淋淋。
YY487 發表於 2016-2-3 11:33 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dcyw 發表於 2016-2-3 14:09 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-2-3 11:33
石硤尾需要去到威院睇症?

有這種情況並不奇怪,只是數量多寡而已。

有不少人搬家後並沒有向醫院方面要求能否更改在所居住的聯網內睇症,又或是因為專科問題而需跨網睇症。

例:居於葵涌到伊利沙伯醫院睇症;居於將軍澳站附近到威爾斯親王醫院睇症

Snowbb 發表於 2016-2-3 21:20 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2016-2-3 14:09
有這種情況並不奇怪,只是數量多寡而已。

有不少人搬家後並沒有向醫院方面要求能否更改在所居住的聯網內 ...

問題係需求的確唔大   ,   可能只有間唔中  1-2  個客咁樣來往  威爾斯  -  石硤尾
mckhgc 發表於 2016-2-7 15:05 | 顯示全部樓層

次次講親新田圍,離地人士除左282 282 282萬能之外(但講類似情況,不過有lift塔上落山既水泉澳,就唔係288 288 288萬能,而係拉呢條線拉o個條線上去,水泉澳居民要方便,唔可以下下288....),另一樣就係「行去秦石 行去秦石 行去秦石 」。

但另一方面,又成日為281M、82K o係 新田圍 <> 大圍/顯徑/威院既問題作熱烈討論。

其實,如果「行去秦石」就係萬能就可解決一切,咁新田圍 <> 大圍/顯徑/威院,「行去秦石」就有大量大小日本車,大有 Kinki SP1950、小有 Toyota Coaster。281M、82K可以即時榮休,仲有乜好「討論」?

到底「行去秦石 」真係萬能真係可解決一切?還是某些只許自己放火,不准新田圍點燈的離地人士,在新田圍飽受無理欺壓剝削、交通極度不便的事實下,無法自圓其說的強辭奪理?

已經唔討論,某些「人」一方面多次強調新田圍係老人村,一方面又多次渲染(要老人村既老人居民)乜都「行去秦石」,甚至連設BBI也要污蔑為「貪心」,係何等矛盾、涼薄。

如果新田圍有lift塔上落山,莫講話282,真係同你乜都「行去秦石」有又乜所謂?

註:幾日冇上黎,原來小小人已經遲來的被BAM,真係有請小鳳姐

最差配套 狗也不D
Ravenclaw 發表於 2016-2-7 21:52 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-2-3 21:20
問題係需求的確唔大   ,   可能只有間唔中  1-2  個客咁樣來往  威爾斯  -  石硤尾
...

算啦,淋唔店,格硬來吧...
86A威院開,入沙田大會堂果條街兜個靚圈再過翻河,跟著做返86A沿線...

反方向一樣,不過唔系停沙田大會堂,系入沙田市中心停80K個站,然後個站寫著『直達:威爾斯親王醫院』分段收費:$5.80

240X全日如果要做反方向,要去到發祥街掉頭,同270B/286X一齊停長沙灣徑先可以確保客量...

一句,我唔會塞240X入威院去補位,寧願好似上面講咁做...

因為本身86A都唔系密線黎,我唔想拆AB線一條去威院一條去沙火...

kmb71k 發表於 2016-2-7 23:25 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-2-7 15:05
次次講親新田圍,離地人士除左282 282 282萬能之外(但講類似情況,不過有lift塔上落山既水泉澳,就唔係288  ...

唔知係邊個離地
原本篇文講緊287X
俾人騎劫左去講新田圍
一講到新田圍就有理無理扯晒火

你係度嘈就會有好多路線兜上新田圍?
你係度嘈就會有好多新田圍路線加密班次?
你要嘈唔該走去九巴門口嘈
我地只係想靜靜地睇下路線消息
無人有興趣睇人騎劫post回帶發牢騷

真係一舊石o黎

以上回應,是否可行?是否合適?
Snowbb 發表於 2016-2-8 00:36 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-2-7 21:52
算啦,淋唔店,格硬來吧...
86A威院開,入沙田大會堂果條街兜個靚圈再過翻河,跟著做返86A沿線...

反方向一樣,不過唔系停沙田大會堂,系入沙田市中心停80K個站,然後個站寫著『直達:威爾斯親王醫院』分段收費:$5.80

240X全日如果要做反方向,要去到發祥街掉頭,同270B/286X一齊停長沙灣徑先可以確保客量...

一句,我唔會塞240X入威院去補位,寧願好似上面講咁做...

因為本身86A都唔系密線黎,我唔想拆AB線一條去威院一條去沙火...

咁樣又好似有D小題大作   ,   咁樣連過兩次河同  86  無乜分別   ,
一係就  86A  簡簡單單純粹延長至 圓洲角總站  (  威爾斯  )   ,   86  則不經威爾斯

咁樣係最簡單既分工   ,   但如果想進一步重組  86 / 86A  既話就應該再調整一下